Directorul biroului de presă al Sfântului Scaun a răspuns la anunţul făcut de Irlanda cu privire la închiderea ambasadei pe lângă Sfântul Scaun, subliniind că relaţiile diplomatice dintre cele două state nu reprezintă cauza deciziei. Amintim că astăzi Irlanda a anunţat că, în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, va închide ambasadele din Vatican, Iran şi din Timorul de Est, potrivit www.catholica.ro.Pr. Federico Lombardi a dat o declaraţie în care spune: „Desigur, orice stat care are relaţii diplomatice cu Sfântul Scaun este liber să decidă, conform posibilităţilor şi intereselor, dacă doreşte să aibă un ambasador al Sfântului Scaun rezident în Roma, sau rezident în altă ţară. Ce este important sunt relaţiile diplomatice dintre Sfântul Scaun şi statele lumii, iar cu Irlanda nu există vreo problemă la acest capitol.”
Cardinalul Sean Brady, primatul Irlandei, a fost însă mai critic. În timp ce a amintit că Eamon Gilmore, ministrul irlandez de externe, a prezentat decizia ca „regretabilă, dar necesară” în contextul situaţiei economice şi ca fără legătură cu recentele tensiuni dintre guvern şi Sfântul Scaun, Cardinalul şi-a exprimat totuşi „profunda dezamăgire”. „Irlanda va fi fără ambasador la Sfântul Scaun pentru prima oară de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi schimbul de reprezentanţi din 1929.”
Cardinalul Brady susţine că decizia ţării sale „arată lipsa de consideraţie faţă de rolul important jucat de Sfântul Scaun în relaţiile internaţionale şi faţă de legăturile istorice dintre poporul irlandez şi Sfântul Scaun de-a lungul secolelor”. Şi-a exprimat speranţa că „legăturile strânse şi reciproc benefice dintre Irlanda şi Sfântul scaun în lumea diplomaţiei vor continua – bazate pe angajamentul comun pentru dreptate, pace, dezvoltare internaţională şi grija faţă de binele comun”.