
Guvernul vrea să închidă 1.000 km de cale ferată, atragerea unui investitor strategic la CFR Marfă, precum şi restructurarea CFR Călători pentru creşterea eficienţei serviciilor feroviare, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI.Potrivit scrisorii de intenţie, Guvernul vrea ca în transportul feroviar să fie extinsă politica de costuri standard, mai ales în ceea ce priveşte infrastructura şi reparaţiile. De asemenea, Executivul intenţionează să dezvolte planuri multianuale pentru investiţii la CFR Marfă şi CFR Călători, în funcţie de programele deja existente şi de evoluţia pieţei.
În document se menţionează că personalul restructurat va beneficia de servicii de training şi reintegrare.
Totodată, Guvernul menţionează că o participaţie minoritară la CFR Marfă va fi oferită pentru a atrage un investitor strategic până la sfârşitul lui 2011, având în vedere o privatizare totală atunci când condiţiile de piaţă vor permite acest lucru.
Guvernul mai precizează în scrisoarea de intenţie că eficienţa serviciilor feroviare va creşte prin restructurarea CFR Călători, inclusiv prin modificarea contractelor de servicii pentru pasageri, printr-o mai bună recuperare a costurilor şi că un plan strategic va ţinti o reducere de 15% a pierderilor şi eliminarea arieratelor noi în 2011.
„Reducerea serviciilor va îmbunătăţi şi perspectiva financiară pentru CFR Infrastructură. Se vor închide 1.000 de km de cale ferată până în august şi vor fi dezvoltate planuri pentru întreţinerea şi eficientizarea a 6.000 km de cale ferată. O alternativă ar fi închiderea şi a acestor 6.000 km (30% din sistem). Un plan strategic va ţinti reducerea cu 25% a pierderilor şi eliminarea arieratelor noi în 2011” se menţionează în scrisoarea de intenţie.
De asemenea, Guvernul vrea reformarea radicală a întreprinderilor deţinute de stat, mai ales în sectoare cu indicatori de creştere îngrijorători ca energia şi transportul, considerând că, în ultimii ani, multe direcţii deţinute de stat au devenit poveri fiscale semnificative. De asemenea, calitatea serviciilor în multe sectoare trebuie îmbunătăţită.
În plus, se vrea dezvoltarea unui plan strategic de acţiune până la sfârşitul lui aprilie pentru principalele companii şi până la sfârşitul lui iulie pentru restul direcţiilor. Aceste planuri vor oferi informaţii despre viabilitatea financiară a fiecărei companii cu participaţie majoritar guvernamentală şi a fiecărei instituţii autonome.
Totodată, se vor clasifica direcţiile ca fiind destinate lichidării, privatizării sau restructurării şi se vor pune la dispoziţie paşi concreţi pentru reducerea arieratelor.
” Se va pune la punct un sistem pentru raportarea lunară a indicatorilor economici esenţiali pentru toate companiile deţinute de stat, precum şi pentru cele autonome. Deasemenea, vom modifica ordonanţa 79 pentru ca regiile autonome şi instituţiile subordonate autorităţilor locale să prezinte rapoarte financiare în fiecare trimestru. Pentru privatizarile-cheie, un consilier recunoscut la nivel internaţional şi specializat în tranzacţii va fi stabilit până la sfârşitul lunii august, propunerile vor fi primite până la sfârşitul anului” se mai arată în scrisoare de intenţie.
În perioada 25 ianuarie-8 februarie, o misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a fost în România, pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by şi negocierea condiţiilor pentru încheierea unui nou acord.
La sfârşitul misiunii, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a anunţat că oficialii Fondului au ajuns la o înţelegere cu autorităţile române privind un nou acord, de tip precautionary, pe o perioadă de doi ani, în valoare de 3,6 miliarde de euro.