Propunerea legislativă a PSD Cluj cu privire la statutul aleșilor locali


Senatorul PSD la Cluj, Alexandru Cordoș, a prezentat astăzi propunerea legislativă a partidului pe care îl reprezintă, cu privire la statutul aleșilor locali. Este vorba despre legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali, reglementarea condițiilor de exercitare a mandatului de către aleși locali precum și drepturile și îndatoririle ce le revin acestora în baza mandatului încredințat.



Legea în cauză a suferit modificări și completări la articolul 9 care enunță condițiile și situațiile în care calitatea de ales încetează de drept, precum și procedura aplicabilă în aceste situații. Astfel, potrivit actualelor dispoziții ale art.9, alin. (3), validitatea sau invaliditatea mandatului supleantului consilierului local al cărui mandat a încetat ca urmare a pierderii calității de membru la partidului sau al organizației minorităților pe a cărei listă a fost ales, și, corelativ, se va face în maxim 20 de zile de la data prezentării documentelor necesare validării, în caz contrar, la îndeplinirea acestui termen, mandatul acestuia este considerat ca valid fiind validat de drept iar primarul va trebui să aducă la cunoștința consiliului local sau județean, după caz, la prima ședință, validarea mandatului supleantului.

Pesediștii consideră că, în prezent, legea nu distinge, sub aspectul procedurii aplicate, între diferitele situații ce pot conduce la încetarea de drept a mandatului de ales local, fapt care crează unele dificultăți și întârzieri în ceea ce privește punerea ca vacant a postului celui al cărui mandat expiră, cât și în ceea ce privește validitatea supleantului său. De aceea senatorul PSD a venit cu propunerea reglementării unei proceduri speciale pentru situația constatării, în efectivul legii, a încetării mandatului alesului local ca urmare a pierderii calității de membru la partidului sau al organizației minorităților pe a cărei listă a fost ales, și, corelativ, a procedurii de validare a supleantului pentru locul devenit vacant în urma acestei situații. Astfel plecându-se de la ideea că, ceea ce determină încetarea mandatului de ales local este pierderea calității de membru a partidului pe lista căruia acesta a fost ales și nu voința consiliului local sau județean, inițiatorul proiectului de lege, propune o nouă structură, mai flexibilă, care să permită deopotrivă partidelor care au obținut mandate în urma alegerilor locale, cât și consiliilor locale și județene, să își desfășoare activitatea într-un mod cât mai benefic pentru cetățeni. ”Existau anumite neregularități cu privire la validarea sau invalidarea consilierilor locali în situația în care acel post rămânea vacant sau în situația prevăzută de lege în care consilierul local își pierdea calitatea de membru de partid pe listele căruia a candidat pentru această funcție. Eu am propus modificarea legi 393/2004 tocmai pentru a vedea modalitatea concretă în aceasta situație și procedura legală, adică am prevăzut un termen de 20 de zile în care, primarul, prin hotărâre trebuie să treacă pe ordinea de zi această hotărâre iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla să constate validarea de drept a consilierului, bineînțeles respectând toate procedurile legale și demersurile în acest sens.” a declarat Senatorul PSD și inițiatorul proiectului de lege, Alexandru Cordoș.

Related posts

Leave a Comment