Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj sunt îngrijorați de faptul că tot mai mulți tinerii cu vârste de peste 16 ani, care au absolvit o formă de învățământ profesional, mediu sau superior, recurg la ajutorul de șomaj din cauza slabei absorbții a piaței locurilor de muncă.Promoția 2010 a tinerilor clujeni, cu vârste de peste 16 ani, care au absolvit o formă de învățământ profesional, mediu sau superior, din imposibilitatea de a se angaja, solicită indemnizații de șomaj sau se înscriu pe listele de șomeri, în așteptarea unui loc de muncă.
Potrivit statisticilor europene, România se situează pe ultimele locuri în UE la gradul de ocupare a posturilor de către tinerii absolvenți ai diverselor specializări. Din totalul de 20.585 de șomeri, câți sunt înregistrați la ora actuală pe listele AJOFM, 2.233 sunt persoane sub 25 de ani. Dintre aceștia, 1.500 au intrat în atenția agenției de șomaj începând din iunie 2009 și până în prezent. Dintre ei, 400 sunt absolvenți de studii superioare, iar circa 1.100 sunt absolvenți de studii medii. Dintre tinerii solicitanți 1000 dintre ai au primit indemnizația de șomaj, în timp ce 500 au fost doar înscriși pe listele pentru căutare de locuri de muncă.
Tinerii care au împlinit 16 ani și au absolvit o formă de învățământ beneficiază și ei timp de șase luni de la data absolvirii, de ajutor de șomaj de la stat, în cuantum de 225 de lei pe lună. Pentru a solicita acest ajutor, aceștia trebuie să se înregistreze la agenţia de ocupare a forţei de muncă pe raza căreia locuiesc, în maximum 60 de zile de la data absolvirii. De asemenea, patronii care angajează absolvenți pe durată nedeterminată sunt scutiți, pentru un an, de plata contribuției la asigurările de șomaj și primesc lunar, pentru fiecare absolvent, între 600 și 900 de lei, în funcție de studiile tinerilor.
Potrivit directorului AJOFM, Daniel Don, România se situează pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește gradul de ocupare a locurilor de muncă în rândul tinerilor, rata șomajului în rândul acestora fiind în continuare ridicată, de 28-30%. În opinia lui Don, una din cauzele acestei situații este noua lege a educației care, într-o școală de meserii, ar trebui să le creeze tinerilor premisele asimilării unor lucruri folositoare pentru ei, nu să li se pună în vedere că toate materiile sunt importante, iar exigențele profesorilor să fie aceleași la toate materiile.
Tinerii cu studii superioare în Cluj
Doar în acest an, de pe băncile universităților clujene au ieșit mii de absolvenți. De la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) au fost ”eliberați” pe piața muncii circa 9.000 de tineri, din care peste 7.500 sunt licențiați la una din cele 21 de facultăți și specializări. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) a preconizat circa 900 de absolvenți, la nivel licență. De asemenea, în 2010 au mai terminat studiile peste 1.200 de mediciniști de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) și 1.800 de politehnişti de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTC).