Uniunea Europeană a alocat suma de 48,4 milioane de euro pentru finanțarea depozitului ecologic din județul Cluj. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.El a spus că viitorul depozit de deșeuri va funcționa sub forma unei ”fabrici de gunoi”. Concret, aceasta va fi concesionată unei companii private, care va fi desemnată în urma unei licitații. Această companie va primi o parte a taxelor de salubritate plătite de cetățeni și va putea obține bani prin vinderea deșeurilor reciclabile, dar și printr-o eventuală folosire a biogazului care va fi generat prin fermentarea deșeurilor menajere. Biogazul poate fi folosit în instalațiile pentru producerea energiei termice și a celei electrice. Firma care va gestiona această fabrică de gunoaie va plăti o redevență Consiliului Județean Cluj.
Alin Tișe a declarat că cele 48,4 milioane de euro oferite de Uniunea Europeană reprezintă 80 la sută din valoarea proiectului. Suma ce va reprezenta 18 la sută va fi oferită de Guvern, iar Consiliul Județean va oferi doi la sută. Practic, valoarea proiectului reprezintă 114 euro pentru fiecare cetățean al județului Cluj, spun autoritățile județene. ”Nu vom cere cofinanțare de la comunitățile locale din județ, ci vom opri contravaloarea ei din cota de TVA aflată la dispoziție pentru reechilibrarea bugetelor locale”, a declarat Alin Tișe.
Noua fabrică de gunoaie va fi construită treptat, iar prima celulă ar urma să devină operațională anul viitor. Această investiție presupune închiderea actualelor rampe de deșeuri. În județ vor exista și stații intermediare pentru transportul deșeurilor în Huedin, Dej și Turda.