120 de milioane de lei pentru reconversia Dealului Lomb

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au anunțat că vor propune două proiecte inovatoare, pentru a obține reconversia economică a Dealului Lomb. Este vorba de centre de afaceri, care vor lua locul proiectului rezidențial care ar fi urmat să fie construit de holdingul omului de afaceri Dan Ioan Popp.Cele două proiecte ar urma să fie realizate cu ajutorul sumei de 120 de milioane de lei, iar o parte din bani va proveni din fonduri europene nerambursabile. Ele vor ocupa o suprafață de 25 de hectare. Primul proiect va fi Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și va presupune ridicarea a șapte hale, destinate unor industrii precum IT ori cinematografia. Cel de-al doilea proiect va fi un centru pentru Tehnologie, Excelență, Antreprenoriat și Microintreprinderi.

Cele două proiecte vor fi realizate pe o suprafață de 179 de hectare, pe care holdingul Impact Developer&Contractor, deținut de Dan Ioan Popp, urma să construiască un nou cartier al Clujului. Contractul de asociere dintre Primărie și Impact a fost semnat din anul 2007. În schimbul terenului, Primăria a primit 51 la sută din acțiuni, iar în schimbul investițiilor care urmăreau viabilizarea terenului și ridicarea cartierului, SC Impact a primit 49 la sută din acțiuni în noua societate, Lomb SA. Dreptul de proprietate asupra terenului urma să treacă din patrimoniul Primăriei în cel al companiei Lomb SA la trei ani de la semnarea contractului, dacă terenul era viabilizat de compania Lomb SA. Însă în 11 iulie 2010, Lomb SA a intrat în insolvență. Primăria Cluj-Napoca urma să transmită dreptul de proprietate asupra terenului în data de 15 iulie, însă reprezentanții municipalității au refuzat să perfecteze transferul, pe motivul insolvenței. A urmat o ședință a Consiliului de Administrație al Lomb SA, care a anulat acțiunile deținute de municipalitate, pe motiv că aceasta nu și-a onorat obligațiile contractuale.

SC Lomb SA și-a schimbat denumirea în Clearline SA, iar apoi Clearline și holdingul Impact au dat în judecată Primăria. Cele două firme cer despăgubiri de 60 de milioane de euro, sumă care reprezintă contravaloarea investițiilor realizate și profitul nerealizat. Procesul se află pe rolul instanțelor, iar Primăria este reprezentată de firma de avocatură Boștină & Asociații.

Related posts

Leave a Comment