Moastele Sfantului Ioan-Paul al II-lea pot fi venerate la Cluj

Autor: Claudiu.Padurean din 22 octombrie 2019, Vizualizari: 275

Moastele Sfantului Ioan-Paul al II-lea pot fi venerate la ClujMoaştele unuia dintre cei mai iubiţi Suverani Pontifi din istorie pot fi venerate azi la Cluj. Un relicvariu care conţine o pânză cu câteva dintre picăturile din sângele Sfântului Ioan-Paul al II-lea, Papă al Romei, va fi expus azi în catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă.

Categorie: Spiritualitate

 

IPS Claudiu Maria Celli: Uneori, pare ca exista mai multe adevaruri

Autor: Claudiu.Padurean din 18 septembrie 2019, Vizualizari: 1 492

IPS Claudiu Maria Celli: Uneori, pare ca exista mai multe adevaruriMarea datorie şi marea provocare a jurnaliştilor din societatea contemporană este aceea de a căuta şi de a rosti adevărul. Aceasta este opinia preşedintelui emerit al Consiliului Pontifical pentru Comunicaţiile Sociale de la Vatican, arhiepiscopul Claudio Maria Celli. Expert în mass-media, arhiepiscopul Claudio Maria Celli a făcut aceste declaraţii la Cluj, în contextul în care fenomenul fake news sau cel al minciunilor declarate drept adevăruri alternative capătă o amploare tot mai mare în toată lumea.

Categorie: Spiritualitate

 

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla i-a daruit Papei Francisc moaste ale Fericitului Iuliu Hossu

Autor: Claudiu.Padurean din 15 septembrie 2019, Vizualizari: 1 446

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla i-a daruit Papei Francisc moaste ale Fericitului Iuliu HossuEpiscopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, i-a dăruit Papei Francisc moaşte ale Fericitului Iuliu Hossu, martir pentru credinţă. Sfântul Părinte l-a primit în audienţă pe ierarhul clujean o dată cu ceilalţi înalţi prelaţi care au participat la Conferinţa Episcopilor Orientali Catolici din Europa, care a avut loc la Roma, în perioada 12 - 14 septembrie. 

Categorie: Spiritualitate

 

Moastele Fericitului Iuliu Hossu, daruite Parohiei Greco-Catolice Nicula

Autor: Claudiu.Padurean din 15 august 2019, Vizualizari: 2 763

Moastele Fericitului Iuliu Hossu, daruite Parohiei Greco-Catolice NiculaZeci de mii de oameni au luat parte la cel mai mare pelerinaj românesc, organizat în fiecare an la Nicula, în Transilvania. Ortodocşi şi greco-catolici merg acolo pentru a venera o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, care are faima că ar fi făcătoare de minuni. În acest an, la liturghia ortodoxă a participat şi un înalt prelat din Africa, IPS Innocentius, mitropolitul de Rwanda şi de Burundi, iar la finalul liturghiei greco-catolice, parohia română unită din Nicula a primit o parte din moaştele Fericitului Iuliu Hossu, beatificat în acest an în Blaj, pe Câmpul Libertăţii, de către Papa Francisc. Moaştele vor fi puse pe masa altarului din biserica ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. 

Categorie: Spiritualitate

 

Reparatie istorica: Moastele Fericitului Iuliu Hossu, in pelerinaj la Nicula

Autor: Claudiu.Padurean din 13 august 2019, Vizualizari: 3 091

Reparatie istorica: Moastele Fericitului Iuliu Hossu, in pelerinaj la NiculaEpiscopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, face un gest istoric: duce la Nicula moaştele Fericitului Iuliu Hossu, la mai mult de 70 de ani de când primul cardinal român din istorie a fost arestat de comunişti. Astfel, Vestitorul Unirii Transilvaniei cu Regatul României revine simbolic şi spiritual în locul în care zeci de mii de oameni se strângeau pentru a se ruga în faţa unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, care are faima că ar fi făcătoare de minuni, şi pentru a asculta predicile primului episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu. Cardinalul a fost beatificat în acest an, în 2 iunie, de către Papa Francisc, pe Câmpul Libertăţii din Blaj, alături de ceilalţi şase episcopi uniţi martiri pentru Credinţă în temniţele comuniste.

Categorie: Spiritualitate

 

Sapte motive pentru care vizita Papei Francisc la Blaj este un eveniment istoric

Autor: Claudiu.Padurean din 3 iunie 2019, Vizualizari: 4 035

Sapte motive pentru care vizita Papei Francisc la Blaj este un eveniment istoricPeste 120.000 de pelerini s-au strâns pe Câmpul Libertăţii din Blaj pentru a lua parte la vizita istorică a Papei Francisc. ViaCluj.tv a realizat o listă cu şapte motive pentru care această vizită este un eveniment unic:

Categorie: Spiritualitate

 

Papa Francisc: Fiti promotorii culturii intalnirii care sa dezminta indiferenta si diviziunea

Autor: Claudiu.Padurean din 31 mai 2019, Vizualizari: 2 754

Papa Francisc: Fiti promotorii culturii intalnirii care sa dezminta indiferenta si diviziuneaPrima zi a călătoriei apostolice a Papei Francisc în România a început cu o întâlnire cu autorităţile publice la vechea reşedinţă regală Palatul Cotroceni, utilizat în prezent de preşedintele temporar al României, urmată de o vizită la noua catedrală patriarhală ortodoxă, unde a fost primit de Preafericitul Patriarh Daniel, şi a continuat cu prezidarea Sfintei Liturghii în Catedrala Sfântul Iosif, în sărbătoarea Vizita Sfintei Fecioare Maria. În catedrala romano-catolică din Bucureşti – în care sunt venerate moaştele fericitului Vladimir Ghika, preot martir, şi unele relicve ale sfântului Ioan Paul al II-lea – în urmă cu 20 de ani, mai exact la 8 mai 1999 - a concelebrat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în rit greco-catolic papa Ioan Paul al II-lea, în cadrul călătoriei sale apostolice în România, între 7 şi 9 mai 1999. Potrivit organizatorilor, în catedrală erau prezente circa 1.200 de persoane, în vreme ce alte 25 de mii de persoane au urmărit Sfânta Liturghie pe maxi-ecrane, în preajma lăcaşului de cult. Aproximativ 150.000 de bucureşteni l-au întâmpinat pe Sfântul Părinte în capitala ţării.

Categorie: Spiritualitate

 

Pregatiri pentru vizita Papei Francisc - Episcopia Greco-Catolica de Cluj-Gherla a pregatit Sacul Pelerinului

Autor: Claudiu.Padurean din 28 mai 2019, Vizualizari: 3 060

Pregatiri pentru vizita Papei Francisc - Episcopia Greco-Catolica de Cluj-Gherla a pregatit Sacul PelerinuluiContinuă pregătirile pentru vizita Papei Francisc la Blaj. Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a pregătit Sacul Pelerinului.

Categorie: Spiritualitate

 

PS Florentin Crihalmeanu: Bucuria Pastelui, sporita de vizita Papei Francisc la Blaj

Autor: Claudiu.Padurean din 28 aprilie 2019, Vizualizari: 2 790

PS Florentin Crihalmeanu: Bucuria Pastelui, sporita de vizita Papei Francisc la BlajBucuria Învierii Domnului din acest an este sporită de cea a apropiatei vizite a Papei Francisc la Blaj, spune episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Un lucru este extraordinar faptul că Sfântul Părinte a acceptat să îi beatifice la Blaj pe cei şapte episcopi greco-catolici martiri în temniţele comuniste, a adăugat înaltul ierarh, citat de ViaCluj.tv.

Categorie: Spiritualitate

 

Ceremonia spalarii picioarelor, in Joia Mare, in catedrala greco-catolica

Autor: Claudiu.Padurean din 25 aprilie 2019, Vizualizari: 2 696

Ceremonia spalarii picioarelor, in Joia Mare, in catedrala greco-catolicaJoia Mare aduce o ceremonie aparte în Biserica Greco-Catolică. În catedrala Schimbarea la Faţă, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a spălta picioarele a 12 studenţi la Teologie. Acest gest este făcut în amintirea gestului similar făcut de Isus Cristos celor 12 apostoli.

Categorie: Spiritualitate

 

O artista din Transilvania va crea vesminte liturgice pentru Papa Francisc

Autor: Claudiu.Padurean din 18 aprilie 2019, Vizualizari: 1 895

O artista din Transilvania va crea vesminte liturgice pentru Papa FranciscO artistă din Satu Mare va crea veşmintele liturgice pe care le va purta Papa Francisc în timpul liturghiei de la Şumuleu Ciuc. Este vorba de Cristina Sabău-Trifu, care a început să creeze veşminte liturgice încă din perioada comunistă, în ciuda opresiunii îndreptate împotriva Bisericii Catolice. Veşmintele care vor fi purtate de Papa Francisc vor fi create din fibre naturale, simple, pe gustul Suverantului Pontif.

Categorie: Spiritualitate

 

Romano-catolicii si protestantii au intrat in Saptamana Patimilor

Autor: Claudiu.Padurean din 15 aprilie 2019, Vizualizari: 1 545

Romano-catolicii si protestantii au intrat in Saptamana PatimilorRomano-catolicii şi protestanţii au intrat în Săptămâna Patimilor. Este un timp de reculegere profundă înaintea sărbătorii Învierii Domnului.

Categorie: Spiritualitate

 

Peste 100.000 de oameni s-au inscris pentru a participa la liturghia oficiata de Papa Francisc la Sumuleu Ciuc

Autor: Claudiu.Padurean din 5 aprilie 2019, Vizualizari: 1 801

Peste 100.000 de oameni s-au inscris pentru a participa la liturghia oficiata de Papa Francisc la Sumuleu CiucMai mult de 100.000 de persoane s-au înscris deja pe site-ul pontifex.ro pentru a participa la liturghia care va fi oficiată la Şumuleu Ciuc de către Papa Francisc. Anunţul a fost făcut de organizatori, care au preciat că, datorită numărului mare de cereri de înregistrare, perioada până la care pot să fie înscrise noi grupuri de pelerini a fost prelungită până în 21 aprilie. Prea Sfinţia Sa Jozsef Csaba Pal, episcopul romano-catolic de Timişoara, a precizat că entuziasmul este generat de faptul că, până acum, nici un Papă nu a mai ajuns în Transilvania.

Categorie: Spiritualitate

 

Ortodocsii si catolicii serbeaza Bunavestire

Autor: Claudiu.Padurean din 25 martie 2019, Vizualizari: 1 265

Ortodocsii si catolicii serbeaza BunavestireCreştinii care aparţin bisericilor ortodoxă şi catolică de rit bizantin, latin sau armenesc din Transilvania serbează azi Bunavestire. Este vorba de una dintre cele mai importante sărbători de primăvară.

Categorie: Spiritualitate

 

Beatificarea episcopilor greco-catolici martiri ar putea avea loc la Blaj

Autor: Claudiu.Padurean din 23 martie 2019, Vizualizari: 1 460

Beatificarea episcopilor greco-catolici martiri ar putea avea loc la BlajPapa Francisc a aprobat beatificarea a şapte episcopi greco-catolici români, care au murit pentru credinţă în temniţele comuniste, iar beatificarea lor ar putea avea loc în centrul spiritual al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Blajul. Decretul de beatificare a fost deja publicat în data de 19 martie, de către prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, cardinalul Angelo Becciu. Decretul ar urma să fie semnat solemn în curând, iar greco-catolicii români speră că această ceremonie va avea chiar în timpul vizitei pe care Sfântul Părinte o va face în România. Cel mai probabil, ceremonia de beatificare ar putea avea loc în data de 2 iunie, pe Câmpul Libertăţii din Blaj.

Categorie: Spiritualitate

 

E oficial: Papa Francisc a aprobat beatificarea celor sapte episcopi greco-catolici martiri

Autor: Claudiu.Padurean din 19 martie 2019, Vizualizari: 1 107

E oficial: Papa Francisc a aprobat beatificarea celor sapte episcopi greco-catolici martiriPapa Francisc a aprobat oficial beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri în temniţele comuniste. Anunţul referitor la decretul de beatificare a publicat pe press.vatican.va.

Categorie: Spiritualitate

 

Cei sapte episcopi greco-catolici martiri ar putea fi beatificati la Blaj, de catre Papa Francisc

Autor: Claudiu.Padurean din 3 februarie 2019, Vizualizari: 1 214

Cei sapte episcopi greco-catolici martiri ar putea fi beatificati la Blaj, de catre Papa FranciscCei şapte episcopi greco-catolici care au murit pentru credinţă în temniţele comuniste ar putea fi beatificaţi de Papa Francisc în Blaj, pe Câmpul Libertăţii. Suveranul Ponfit va vizita oraşul din Transilvania unde se află centrul spiritual al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în cadrul vizitei pe care o va face în acest an în România.

Categorie: Spiritualitate

 

Pagina de istorie: Vizita Papei. Şumuleu Ciuc, locul celui mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Est

Autor: bianca.padurean din 17 ianuarie 2019, Vizualizari: 882

Pagina de istorie: Vizita Papei. Şumuleu Ciuc, locul celui mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de EstPapa Francisc va vizita un loc cu o încărcătură simbolică enormă pentru maghiarii din România şi nu numai. Şumuleu Ciuc este locul unde, în fiecare an, de Rusaliile romano-catolice, are loc cel mai mare pelerinaj din regiune. Oamenii vin pentru a venera o statuie a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus, care are faima de a fi făcătoare de minuni, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Spiritualitate

 

Pagina de istorie: Papa in Romania. Povestea catedralei Sfantul Iosif, inima catolicismului bucurestean

Autor: bianca.padurean din 15 ianuarie 2019, Vizualizari: 744

Pagina de istorie: Papa in Romania. Povestea catedralei Sfantul Iosif, inima catolicismului bucuresteanŞtirea că Papa Francisc va veni în România în perioada 31 mai - 2 iunie a făcut deja înconjorul ţării. Este pentru prima oară când un papă vine în România într-o vizită pastorală, pentru că, acum 20 de ani, Sfântul Ioan-Paul al II-lea, Papă al Romei, a venit în România într-o vizită ecumenică. Papa Francisc va vizita câteva locuri fundamentale pentru catolicismul românesc: Bucureştiul, Iaşiul, sanctuarul de la Şumuleu Ciuc şi Blajul. În această săptămână veţi putea descoperi istoria celor mai importante comunităţi catolice din aceste centre. În Bucureşti există comunităţi catolice de ambele rituri: latin şi bizantin. Azi vom vorbi despre istoria catedralei arhiepiscopale şi mitropolitane romano-catolice Sfântul Iosif, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Spiritualitate

 

Ce spune cardinalul Lucian Muresan despre vizita Papei Francisc in Romania

Autor: Claudiu.Padurean din 13 ianuarie 2019, Vizualizari: 1 088

Ce spune cardinalul Lucian Muresan despre vizita Papei Francisc in RomaniaRomânia va găzdui, în perioada 31 mai - 2 iunie, vizita Papei Francisc. Ea va fi organizată la 20 de ani după ce ţara noastră a fost vizitată de Sfântul Papă Ioan-Paul al II-lea. Atunci, era pentru prima dată când o ţară majoritar ortodoxă era vizitată de un Suveran Pontif. Şi această vizită va avea o importanţă istorică: pentru prima dată, un Papă vine în Transilvania şi va vizita leagănul naţiunii române moderne, Blajul, acolo unde se află centrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, ridicată recent de Papa Benedict al XVI-lea la rangul de Arhiepiscopie Majoră. Conducătorii Bisericii Române Unite cu Roma este cardinalul Lucian Mureşan. El a primit consacrarea de episcop şi apoi demnitatea de mitropolit de la Papa Ioan-Paul al II-lea. A primit demnitatea de arhiepiscop major, similară celei de patriarh din Biserica Ortodoxă, de la Papa Benedict al XVI-lea, iar titlul de cardinal l-a primit de la Papa Francisc.
În prezent, el este şi preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, care îi reuneşte pe toţi ierarhii catolici din România şi din Republica Moldova. Iată ce spune înaltul ierarh despre vizita Papei Francisc în ţara noastră:

Categorie: Spiritualitate

 

E oficial: Papa Francisc vine în România!

Autor: Claudiu.Padurean din 11 ianuarie 2019, Vizualizari: 803

E oficial: Papa Francisc vine în România!Papa Francisc va veni în România, în perioada 31 mai - 2 iunie. Anunţul a fost făcut de biroul de presă al Sfântului Scaun. Aceasta va fi cea de-a doua vizită pe care un Suveran Pontif o va face în România, după vizita Sfântului Ioan-Paul al II-lea din 1999.

Categorie: Spiritualitate

 

Papa Francisc ar putea anunta in martie beatificarea episcopilor greco-catolici romani

Autor: bianca.padurean din 9 ianuarie 2019, Vizualizari: 2 426

Papa Francisc ar putea anunta in martie beatificarea episcopilor greco-catolici romaniUn nou pas important în beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici morţi în temniţele comuniste a fost făcut la Vatican. Anunţul a fost făcut de un responsabil al Asociaţia Generală a Românilor Uniţi (AGRU).

Categorie: Eveniment / Spiritualitate

 

Ortodocsii si greco-catolicii au serbat Boboteaza, iar romano-catolicii Epifania

Autor: Claudiu.Padurean din 6 ianuarie 2019, Vizualizari: 721

Ortodocsii si greco-catolicii au serbat Boboteaza, iar romano-catolicii EpifaniaCredincioşii ortodocşi şi greco-catolici au serbat azi Boboteaza, iar mâine îl vor cinsti pe Sfântul Ioan Botezătorul. Romano-catolicii au serbat Epifania Mântuitorului.

Categorie: Spiritualitate

 

PS Florentin Crihalmeanu, ales presedinte de onoare al Asociatiei Cardinal Iuliu Hossu

Autor: Claudiu.Padurean din 5 ianuarie 2019, Vizualizari: 784

PS Florentin Crihalmeanu, ales presedinte de onoare al Asociatiei Cardinal Iuliu HossuPS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, a fost ales preşedinte de onoare al Asociaţiei Cardinal Iuliu Hossu. Adunarea generală a asociaţiei, creată în toamna lui 2018, a avut loc chiar în palatul episcopal.

Categorie: Spiritualitate

 

Cardinalul Francisco Monterisi a participat la dezvelirea statului cardinalului Iuliu Hossu

Autor: Claudiu.Padurean din 30 noiembrie 2018, Vizualizari: 1 774

Cardinalul Francisco Monterisi a participat la dezvelirea statului cardinalului Iuliu HossuUn moment de comuniune între ortodocşi şi catolici a avut loc în această dimineaţă de Sfântul Andrei în catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă din Cluj. Eminenţa Sa cardinalul Francisco Monterisi, care este Marele Prior al Academiei Internaţionale a Sfântului Mauriţiu, şi mitropolitul ortododox al Clujului, Înalt Prea Sfinţia Sa Andrei Andreicuţ, au luat parte la liturghia oficiată de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Prea Sfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, care este şi el Mare Prior pentru Transilvania al Academiei Internaţionale a Sfântului Mauriţiu, potrivit ViaCluj.tv.

Categorie: Eveniment / Spiritualitate

 

Cum a fost intalnirea episcopilor romani cu Papa Francisc. Suveranul Pontif, asteptat in Romania

Autor: Claudiu.Padurean din 11 noiembrie 2018, Vizualizari: 929

Cum a fost intalnirea episcopilor romani cu Papa Francisc. Suveranul Pontif, asteptat in RomaniaEpiscopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi Republica Moldova s-au întâlnit cu Papa Francisc, care este aşteptat în România. Episcopii catolici au încheiat sâmbătă,10 noiembrie, la Roma, vizita periodică ad limina apostolorum (la mormintele apostolilor).

Categorie: Spiritualitate

 

Greco-catolicii clujeni s-au rugat pentru canonizarea Papei Paul al VI-lea, cel care l-a numit cardinal pe Iuliu Hossu

Autor: Claudiu.Padurean din 14 octombrie 2018, Vizualizari: 1 234

Greco-catolicii clujeni s-au rugat pentru canonizarea Papei Paul al VI-lea, cel care l-a numit cardinal pe Iuliu HossuGreco-catolicii clujeni au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru canonizarea Papei Paul al VI-lea. El a fost ridicat azi în rândul sfinţilor. Papa Paul al VI-lea este cel care a creat primul cardinal român din istorie, pe episcopul român unit de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu. Cardinalul Iuliu Hossu, alături de alţi şase episcopi greco-catolici morţi în temniţele comuniste, este subiectul unei cauze de beatificare care se apropie de final.

Categorie: Spiritualitate

 

Arhiepiscopul greco-catolic de Petra si Philadelphia (Iordania) a luat parte la pelerinajul romanilor uniti din Cluj

Autor: Claudiu.Padurean din 8 septembrie 2018, Vizualizari: 1 491

Arhiepiscopul greco-catolic de Petra si Philadelphia (Iordania) a luat parte la pelerinajul romanilor uniti din ClujMii de persoane au luat parte la pelerinajul greco-catolicilor organizat de Naşterea Fecioarei Maria. Alături de episcopul român unit de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, şi de clericii şi de credincioşii români, s-a aflat şi arhiepiscopul greco-catolic de Petra şi Philadelphia din Iordania, IPS Joseph Gebara.

Categorie: Spiritualitate

 

Zeci de mii de pelerini s-au rugat la Nicula

Autor: Claudiu.Padurean din 15 august 2018, Vizualizari: 1 231

Zeci de mii de pelerini s-au rugat la NiculaZeci de mii de oameni din toată ţara, dar şi din străinătate s-au strâns la Nicula, locul unde an de an este organizat cel mai important pelerinaj ortodox şi greco-catolic. Şi în acest an, ortodocşii şi greco-catolicii au celebrat separat slujbele cuvenite de Adormirea Maicii Domnului. La mănăstirea din deal, liturghia a fost oficiată de mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, împreună cu doi ierarhi din Orient: mitropolitul de Hama, IPS Nicolae, şi episcopul de Erzurum, PS Qais. În curtea bisericii parohiale din sat, liturghia a fost oficiată de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

Categorie: Spiritualitate

 

O lacrimă în memoria Părintelui Ioan Romulus Silaghi

Autor: invitati din 4 iulie 2018, Vizualizari: 2 043

O lacrimă în memoria Părintelui Ioan Romulus Silaghide pr. Marinel Sâmbotelecan

 

O lacrimă sinceră îi datorăm noi fiii spiriuali, pe mormânul care a astupat pentru veci unui apostol adevărat, cu rare însuşiri morale şi intelectuale şi o cultură solidă şi o simţire puternică,  prin care s-a înălţat la rangul de mare orator. Deplângem pierderea unui distins bărbat, a cărui imagine o avem puruea înaintea ochilor noştri, aşa cum a fost el: prietenos, modest, credincios şi curat; a lăsat urmaşilor săi pilda unui OM MARE, A UNUI OM RAR.

Categorie: Spiritualitate

 
Inapoi Inainte


Reclama

Reclama