UBB


Ioan Galgocz, sculptorul care transforma radacinile in arta

Autor: Claudiu.Padurean din 29 iunie 2019, Vizualizari: 988

Ioan Galgocz, sculptorul care transforma radacinile in artaIoan Galgocz a devenit unul dintre cei mai apreciaţi sculptori din Cluj. El are o manieră originală de a-şi alege materia primă. Sculptorul din Gherla porneşte prin păduri şi alege acele bucăţi de lemn care au fost deja modelate de natură şi pe care alţii le-ar pune pe foc. Preferatele lui sunt rădăcinile contorsionate. Acasă, el le transformă în statui, jucării, scaune, mese, ghiuvete şi alte obiecte apreciate de iubitorii de artă.

Categorie: Reportaj

 

Cum au fost reconvertite fostele fabrici comuniste

Autor: Claudiu.Padurean din 20 iunie 2019, Vizualizari: 1 052

Cum au fost reconvertite fostele fabrici comunisteFoarte multe dintre fostele fabrici care funcţionau în perioada comunistă au fost reinventate. Unele dintre ele au devenit centre ale industriei high-tech, în care îşi au centrele de cercetare - dezvoltare unele dintre cele mai importante companii din industria IT sau din domeniul roboticii. Altele au devenit importante centre culturale, care oferă spaţii de creaţie şi de expunere unor artişti de talie mondială. Aşa este cazul Fabricii de Pensule, unde îşi are atelierul pictorul Adrian Ghenie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Doina Cornea, batuta de Securitate, decorata de Papa, Regele Mihai si Republica Franceza

Autor: bianca.padurean din 30 mai 2019, Vizualizari: 1 491

Pagina de istorie: Doina Cornea, batuta de Securitate, decorata de Papa, Regele Mihai si Republica FrancezaÎn 30 mai 1929, exact acum 90 de ani, venea pe lume Doina Cornea, cea care a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste din ultimele decenii de dictatură. Doina Cornea a sfidat comunismul şi a militat pentru democraţie, pentru restaurarea monarhiei şi pentru repunerea Bisericii Greco-Catolice în drepturile sale. Până la moarte, a păstrat afişat lângă uşa casei sale din Cluj portretul Regelui Mihai I al României, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Tânărul vest german care a aterizat în Piaţa Roşie

Autor: bianca.padurean din 28 mai 2019, Vizualizari: 1 269

Pagina de istorie: Tânărul vest german care a aterizat în Piaţa RoşieÎn 28 mai 1987, autorităţile sovietice au avut neplăcuta surpriză să constate că un avion de mici dimensiuni a violat spaţiul aerian al URSS şi a aterizat în Piaţa Roşie. Aflaţi din Pagina de istorie a RFI fabuloasa poveste a unui adolescent care a dat dureri de cap lui Gorvaciov, KGB-ului şi întregii apărări antiaeriene ruseşti.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cel de-al treilea cardinal al României

Autor: bianca.padurean din 23 mai 2019, Vizualizari: 1 261

Pagina de istorie: Cel de-al treilea cardinal al RomânieiÎn data de 23 mai 1931, în localitatea Firiza, venea pe lume Lucian Mureşan. Este vorba de cel de-al treilea cardinal român din istorie, un om care a marcat profund istoria Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Eminenţa Sa cardinalul Lucian Mureşan este primul ierarh care îl va primi în Mica Romă de la Blaj pe Papa de la Roma.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Când un cap încoronat se căsătoreşte cu cineva din popor

Autor: bianca.padurean din 22 mai 2019, Vizualizari: 1 242

Pagina de istorie: Când un cap încoronat se căsătoreşte cu cineva din poporÎn 22 mai 2004, la Madrid, avea loc o nuntă mai puţin obişnuită. Principele de Asturias, Felipe, moştenitorul Coroanei Spaniei, lua în căsătorie o tânără jurnalistă, Letizia Ortiz Rocasolano. Mireasa nu provenea dintr-o familie regală, însă a fost rapid acceptată de spanioli, care o consideră drept simbolul unei femei moderne, educate şi împlinite din punct de vedere profesional, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Arheologie culinara - istoricii au descoperit prima reteta tiparita a verzei a la Cluj

Autor: bianca.padurean din 21 mai 2019, Vizualizari: 1 833

Arheologie culinara - istoricii au descoperit prima reteta tiparita a verzei a  la ClujPagina de istorie de azi se opreşte asupra unui subiect…culinar. Una dintre cele mai faimoase reţete locale din România, varza à la Cluj, a fost descoperită într-o carte de bucate de acum 300 de ani. Cum şi ce mai găteau ardelenii din Evul Mediu, aflaţi din Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Social / Reportaj

 

Pagina de istorie: Pactul de la Varşovia sau ”lupul în piele de oaie”

Autor: bianca.padurean din 14 mai 2019, Vizualizari: 1 507

Pagina de istorie: Pactul de la Varşovia sau ”lupul în piele de oaie”Acum 64 de ani, opt state din blocul comunist semnau „Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală”, cunoscut şi sub denumirea de Pactul de la Varşovia. Ce trebuia să asigure tratatul şi care au fost efectele sale pentru statele semnatare, aflaţi din Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: De ce a fost interzisă emisiunea lui Cornel Chiriac, Metronom

Autor: bianca.padurean din 13 mai 2019, Vizualizari: 1 483

Pagina de istorie: De ce a fost interzisă emisiunea lui Cornel Chiriac, MetronomÎn 8 mai 1941, venea pe lume într-o localitate din Basarabia, pe atunci sub ocupaţia URSS, Cornel Chiriac, moderatorul uneia dintre cele mai ascultate emisiuni radio din România: Metronom. Pasionat de jazz, rock, pop şi blues, Cornel Chiriac făcea cunoscute aceste genuri în România comunistă. Care a fost soarta lui, aflaţi din Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ziua in care Duckadam a facut istorie la Sevilla

Autor: bianca.padurean din 7 mai 2019, Vizualizari: 1 558

Pagina de istorie: Ziua in care Duckadam a facut istorie la SevillaÎn 7 mai 1986, echipa de fotbal Steaua Bucureşti a făcut istorie. Era pentru prima dată când o echipă românească a câştigat Cupa Campionilor Europeni, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Crocodilul ardelenesc, descoperit de cercetatorii UBB

Autor: Claudiu.Padurean din 4 mai 2019, Vizualizari: 1 994

Crocodilul ardelenesc, descoperit de cercetatorii UBBDoi geologi de la Universitatea Babeş-Bolyai au descoperit o nouă specie de crocodil de acum peste 100 de milioane de ani. Acest crocodil a supravieţuit până la sfârşitul Erei Mezozoice. Denumirea ştiinţifică a crocodilului ardelenesc este Aprosuchus ghirai.

Categorie: Reportaj

 

Valea Ierii, satul tradatorilor lui Horea

Autor: Claudiu.Padurean din 1 mai 2019, Vizualizari: 2 151

Valea Ierii, satul tradatorilor lui HoreaUna dintre cele mai pitoreşti localităţi din judeţul Cluj, Valea Ierii, are o legendă sumbră, care spune că satul ar fi fost întemeiat de trădătorii lui Horea, capul răscoalei din 1784. Locuitorii de azi ai satului râd de această legendă, care, totuşi, îi atrage pe unii dintre turiştii pasionaţi de istorie.

Categorie: Destinatii de Vacanta / Reportaj

 

Stropitul sau udatul, una dintre cele mai frumoase traditii de Paste

Autor: Claudiu.Padurean din 29 aprilie 2019, Vizualizari: 1 764

Stropitul sau udatul, una dintre cele mai frumoase traditii de PasteUna dintre cele mai frumoase tradiţii de Paşte din Transilvania este stropitul sau udatul. Este o tradiţie care a fost adusă de saşi, în Evul Mediu, apoi a fost preluată de comunităţile româneşti şi de cele maghiare.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Papa de la Roma vizitează Mica Romă

Autor: bianca.padurean din 25 aprilie 2019, Vizualizari: 1 875

Pagina de istorie: Papa de la Roma vizitează Mica RomăÎn data de 2 iunie, Papa Francisc îi va beatifica la Blaj pe cei şapte episcopi greco-catolici morţi pentru credinţă în temniţele comuniste. Ceremonia va avea loc pe Câmpia Libertăţii. Locul ales are o puternică încărcătură simbolică: pentru români, Blajul este locul unde s-a născut naţiunea română în sensul modern al termenului, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Maria Regina Scotiei, decapitata de veriaoara ei, Elisabeta I a Angliei

Autor: bianca.padurean din 23 aprilie 2019, Vizualizari: 1 914

Pagina de istorie: Maria Regina Scotiei, decapitata de veriaoara ei, Elisabeta I a AnglieiDevenită regină a Scoţiei la o săptămână după ce s-a născut, Maria Stuart a fost, toată viaţa ei, un ghimpe în coasta celei care a devenit regina Elisabeta I, verişoara sa. Acest lucru i-a adus, în final, decapitarea. Aflaţi întreaga poveste din Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea navei care a salvat copiii şi femeile de pe Titanic

Autor: bianca.padurean din 18 aprilie 2019, Vizualizari: 1 979

Pagina de istorie: Povestea navei care a salvat copiii şi femeile de pe TitanicÎn data de 18 aprilie 1912, nava Carpathia ajungea în New York cu 700 de supravieţuitori din dezastrul Titanicului. Nava aparţinea liniilor maritime Cunard şi, de-a lungul timpului, a transportat şi mii de emigranţi bănăţeni şi ardeleni care au călătorit spre America de Nord, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Notre-Dame, lucruri stiute si mai putin stiute

Autor: bianca.padurean din 16 aprilie 2019, Vizualizari: 2 043

Pagina de istorie: Notre-Dame, lucruri stiute si mai putin stiuteDintre toate monumentele faimoase din Paris, Notre-Dame avea cea mai lungă şi mai bogată istorie. A fost edificată în mai mult de 200 de ani, a găzduit încoronări de regi şi împăraţi, dar a fost şi profanată în timpul Revoluţiei Franceze. Puţini ştiu că pe acoperişul catedralei salvate de Victor Hugo prosperau roiuri întregi de albine, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea luptătorilor ”Dayma”, grănicerii români din Imperiul Habsburgic

Autor: bianca.padurean din 15 aprilie 2019, Vizualizari: 2 071

Pagina de istorie: Povestea luptătorilor ”Dayma”, grănicerii români din Imperiul HabsburgicÎn 15 aprilie 1762, împărăteasa Maria Tereza de Habsburg semna Înaltul Decret referitor la înfiinţarea primelor regimente grănicereşti româneşti. Aceste unităţi militare au dovedit încă o dată valoarea soldaţilor români din Transilvania, care s-au acoperit de glorie în luptele contra Imperiului Otoman, apoi în războaiele napoleoniene. Aflaţi povestea luptătorilor ”Dayma” din Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Misiunea spaţială Apollo 13. Houston, avem o problemă!

Autor: bianca.padurean din 11 aprilie 2019, Vizualizari: 2 238

Pagina de istorie: Misiunea spaţială Apollo 13. Houston, avem o problemă!Pagina de istorie de astăzi aduce aminte de Apollo 13, a şaptea misiune a NASA din proiectul Apollo şi a treia misiune pe Lună. A rămas una dintre cele mai faimoase misiuni şi datorită cuvintelor: ”Huston, avem o problemă”, rostite de unul dintre astronauţii aflaţi în spaţiu. Aflaţi povestea acestor cuvinte, din Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Doua catastrofe nationale poloneze: Katyn si Smolensk

Autor: bianca.padurean din 10 aprilie 2019, Vizualizari: 2 171

Pagina de istorie: Doua catastrofe nationale poloneze: Katyn si SmolenskExact acum nouă ani, la Smolensk, avea loc un accident aviatic în urma căruia şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care şi preşedintele Poloniei de atunci, împreună cu soţia sa şi mare parte din liderii acestui stat. Ei se aflau în drum spre o comemorare a victimelor masacrului de la Katyn, în care sovieticii au ucis elita intelectuală poloneză, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Mistificarea istoriei regalitatii, prin manualele scolare

Autor: bianca.padurean din 9 aprilie 2019, Vizualizari: 2 499

Pagina de istorie: Mistificarea istoriei regalitatii, prin manualele scolareV-aţi întrebat, vreodată, de ce generaţia părinţilor noştri încă mai crede că Regele Mihai a plecat din ţară cu un tren de bogăţii, în timp ce bunicii noştri, care au trăit acele vremuri, ştiu care a fost realitatea, dar le-a fost frică, decenii întregi, să o verbalizeze? Un istoric clujean a avut ideea de a analiza mai multe manuale de istorie din perioada comunistă, din care au învăţat generaţii întregi chiar şi după 1989. Aflaţi mai multe despre imaginea regalităţii predată în şcoli, din Pagina de istorie de azi.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Martin Luther King jr. si lupta pentru nediscriminare

Autor: bianca.padurean din 4 aprilie 2019, Vizualizari: 2 290

Pagina de istorie: Martin Luther King jr. si lupta pentru nediscriminareÎn 4 aprilie 1968, la Memphis, era asasinat Martin Luther King, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. Acest lucru se întâmpla la nici 4 ani după ce primise Premiul Nobel pentru Pace. Vă invităm să aflaţi mai multe din Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Marshall, generalul american care a pus bazele reconstructiei Europei dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial

Autor: bianca.padurean din 3 aprilie 2019, Vizualizari: 2 269

Pagina de istorie: Marshall, generalul american care a pus bazele reconstructiei Europei dupa Cel de-al Doilea Razboi MondialÎn primăvara anului 1947, într-un discurs susţinut la Universitatea Harvard, generalul George C. Marshall lansa ideea unui plan prin care Statele Unite ale Americii urmau să susţină reconstrucţia Europei după dezastrul provocat de Cel de-al Doilea Război Mondial. Planul a primit numele generalului american şi a însemnat investiţia a peste 12 miliarde de dolari, la valoarea de atunci, în economiile din Europa de Vest. Acest plan a pus bazele prosperităţii de azi a Europei Occidentale, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Papa declarat sfant care s-a luptat cu doua dictaturi

Autor: bianca.padurean din 2 aprilie 2019, Vizualizari: 2 325

Pagina de istorie: Papa declarat sfant care s-a luptat cu doua dictaturiÎn 2 aprilie 2005 se stingea din viaţă Papa Ioan-Paul al II-lea. Era un Suveran Pontif care experimentase viaţa grea în două dictaturi şi care trecuse prin experienţa traumatizantă a Celui de-al Doilea Război Mondial. Tocmai de aceea, una dintre priorităţile pontificatului său a fost promovarea păcii şi a dialogului. Papa Ioan-Paul al II-lea a fost declarat sfânt, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Masacrul de la Fântâna Albă, un Katyn românesc

Autor: bianca.padurean din 1 aprilie 2019, Vizualizari: 2 376

Pagina de istorie: Masacrul de la Fântâna Albă, un Katyn românescÎn 1 aprilie 1941, în Bucovina de Nord a fost scrisă una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria românilor. Unii istorici aseamănă masacrul de la Fântâna Albă cu cel polonez, de la Katyn, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Conflictul interetnic de la Târgu-Mureş, o bătaie ”cu autor necunoscut”

Autor: bianca.padurean din 20 martie 2019, Vizualizari: 2 614

Pagina de istorie: Conflictul interetnic de la Târgu-Mureş, o bătaie ”cu autor necunoscut”În 20 martie 1990, la Târgu-Mureş avea loc un sângeros conflict de stradă pe fond interetnic. Conflictul a fost atât de violent, încât a fost nevoie de intervenţia armatei pentru aplanarea lui. Desfăşurarea evenimentelor a condus la suspiciuni referitoare la implicarea serviciilor secrete în declanşarea conflictului. De de ce s-au bătut românii cu maghiarii la Târgu-Mureş în 1990, aflăm din Pagina de istorie a RFI.ro.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: De ce Germania nazista a ocupat Ungaria horthysta - Operatiunea Margareta I

Autor: bianca.padurean din 19 martie 2019, Vizualizari: 2 447

Pagina de istorie: De ce Germania nazista a ocupat Ungaria horthysta - Operatiunea Margareta IÎn 1943, atunci când Germania a suferit o serie de înfrângeri devastatoare pe frontul de est, a devenit limpede, chiar şi pentru cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Hitler, că Axa a pierdut războiul. Prima ţară care a ieşit din război a fost Italia. De asemenea, şi Ungaria şi România începuseră tratative separate pentru a ieşi din războiul contra Naţiunilor Unite, scrie RFI în Pagina de istorie. 

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum au grabit disputele politice proclamarea Regatului Romaniei

Autor: bianca.padurean din 14 martie 2019, Vizualizari: 2 634

Pagina de istorie: Cum au grabit disputele politice proclamarea Regatului RomanieiÎn 14 martie 1881, cu votul unanim al deputaţilor şi senatorilor, România era proclamată Regat, iar Carol I era proclamat Rege. Ridicarea României la rangul de Regat avea sprijinul întregii elite politice. Însă proclamaţia ar fi trebuit să fie votată solemn în data de 10 Mai. Parlamentarii s-au grăbit însă să facă acest lucru în urma unei dispute între liderul conservator Titu Maiorescu şi liberalii aflaţi la guvernare, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Alegerea lui Gorbaciov, cel care a contribuit decisiv la dizolvarea Uniunii Sovietice

Autor: bianca.padurean din 11 martie 2019, Vizualizari: 2 572

Pagina de istorie: Alegerea lui Gorbaciov, cel care a contribuit decisiv la dizolvarea Uniunii SovieticeÎn 11 martie 1985, Mihail Gorbaciov era ales secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Era primul lider al partidului care venise pe lume după victoria revoluţiei bolşevice. Mihail Gorbaciov a fost şi singurul preşedinte al Uniunii Sovietice, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Tezaurul Poloniei , salvat de Guvernul Armand Călinescu

Autor: bianca.padurean din 7 martie 2019, Vizualizari: 2 639

Pagina de istorie: Tezaurul Poloniei , salvat de Guvernul Armand CălinescuÎn 7 martie 1939, în România îşi începea mandatul Guvernul condus de Armand Călinescu. Era un Executiv condus de unul dintre cei mai duri prim-miniştri ai României, căruia i-a fost dat să guverneze şi să moară într-una dintre cele mai turbulente perioade din istorie., scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 
Inapoi Inainte


Reclama

Reclama