www.AutoPieseonline24.ro

Pagina de istorie: Un an de la moartea Regelui Mihai I

Autor: bianca.padurean din 5 decembrie 2018, Vizualizari: 469

Pagina de istorie: Un an de la moartea Regelui Mihai IAcum un an, se stingea din viaţă Regele Mihai I al României, personalitate care a marcat profund cursul istoriei europene. Mulţi istorici consideră că datorită lui Transilvania de Nord aparţine acum României. Alţii subliniază că Regele Mihai I a scurtat durata Celui de-al Doilea Război Mondial cu şase luni şi a salvat astfel sute de mii de vieţi omeneşti. Însă dincolo de părerile istoricilor, rămâne o certitudine matematică: Regele Mihai I este singurul om din istorie care a supravieţuit 90 de ani propriei sale încoronări, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum l-au ucis comunistii pe luptatorul pentru Unire, Sever Bocu

Autor: bianca.padurean din 25 noiembrie 2018, Vizualizari: 540

Pagina de istorie: Cum l-au ucis comunistii pe luptatorul pentru Unire, Sever BocuSever Bocu a fost unul dintre cei mai importanţi lideri ai românilor bănăţeni şi, totodată, unul dintre cei mai consecvenţi luptători pentru Marea Unire din 1918. A fost condamnat la moarte de autorităţile austro-ungare, însă cei care aveau să îl ucidă prin frig şi înfometare au fost comuniştii, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Take Ionescu, unul dintre marii oameni de stat ai României, intoxicat cu o stridie

Autor: bianca.padurean din 20 noiembrie 2018, Vizualizari: 630

Pagina de istorie: Take Ionescu, unul dintre marii oameni de stat ai României, intoxicat cu o stridieUna dintre cele mai importante figuri ale evenimentelor care au dus la Marea Unire din 1918 este cea a lui Take Ionescu. Este vorba de unul dintre liderii politici care au modelat România Mare, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Colonia engleza din Cluj

Autor: felix.ostrovschi din 5 noiembrie 2018, Vizualizari: 637

Colonia engleza din ClujMomentul este prielnic deci pentru o incursiune împrumutată, în felul de viaţă al poporului englez. Cum n-am fost încă în Anglia, şi am teamă de opiniile fixate în cărţi, am preferat să cunosc poporul englez aici la Cluj, prin reprezentanţii lui cari trăiesc printre noi.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Monument pentru Smaranda Brăescu, prima româncă paraşutist, ridicat după 70 de ani

Autor: bianca.padurean din 2 noiembrie 2018, Vizualizari: 643

Pagina de istorie: Monument pentru Smaranda Brăescu, prima româncă paraşutist, ridicat după 70 de aniUn monument dedicat Smarandei Bărescu este inaugurat azi în Cimitirul Central. El a fost ridicat de Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii Cluj. Una dintre cele mai cunoscute aviatoare din istoria României, campioană europeană şi mondială la paraşutism, Smaranda Brăescu, nu a avut un monument funerar până acum, din cauza prigoanei comuniste. Aflaţi povestea mormântului uitat al Smarandei Bărescu din Pagina de istorie a RFI.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ultimul imparat al Romei

Autor: bianca.padurean din 31 octombrie 2018, Vizualizari: 670

Pagina de istorie: Ultimul imparat al RomeiÎn 31 octombrie 475 Romulus Augustulus devenea împărat al Imperiului Roman de Apus. Acesta avea să fie ultimul împărat al Romei, iar sfârşitul domniei sale este considerat de către istorici drept începutul Evului Mediu, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ascensiunea şi decăderea lui Benito Mussolini

Autor: bianca.padurean din 30 octombrie 2018, Vizualizari: 677

Pagina de istorie: Ascensiunea şi decăderea lui Benito MussoliniLa sfârşitul lunii octombrie 1922, începea una dintre cele mai lungi dictaturi din Europa. Benito Mussolini devenea prim-ministru al Italiei, după Marşul asupra Romei, prin care Regele Italiei, Victor Emanuel al III-lea, a fost silit să cedeze în faţa ameninţării unui război civil. Dictatura lui Mussolini s-a sfârşit abia în aprilie 1945, când conducătorul fascist a fost prins şi executat de partizanii comunişti, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum l-au arestat comunistii pe Iuliu Hossu, vestitorul Marii Uniri

Autor: bianca.padurean din 29 octombrie 2018, Vizualizari: 1 229

Pagina de istorie: Cum l-au arestat comunistii pe Iuliu Hossu, vestitorul Marii UniriÎn data de 29 octombrie 1948, la ora 01.00 noaptea, una dintre cele mai importante personalităţi din România, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, era arestat de comunişti. Arestarea sa făcea parte din planul comuniştilor de a suprima Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Arestarea lui Iuliu Hossu venea la 30 de ani de la momentul în care înaltul ierarh vestea mulţimii adunate la Alba Iulia decizia Unirii Transilvaniei cu Regatul României, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Bursa de pe Wall Street s-a prăbuşit. Acum 89 de ani

Autor: bianca.padurean din 24 octombrie 2018, Vizualizari: 1 257

Pagina de istorie: Bursa de pe Wall Street s-a prăbuşit. Acum 89 de aniÎn 24 octombrie 1929 începea cel mai mare dezastru financiar din istorie. Este vorba de joia neagră, în care s-a produs prăbuşirea bursei de pe Wall Street. Unda de şoc s-a propagat în întreaga lume, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj / International

 

Pagina de istorie: Revoluţia maghiară din 1956, înăbuşită de sovietici

Autor: bianca.padurean din 23 octombrie 2018, Vizualizari: 801

Pagina de istorie: Revoluţia maghiară din 1956, înăbuşită de sovieticiÎn 23 octombrie 1956, izbucnea Revoluţia Maghiară, cea mai importantă dintre mişcările anticomuniste izbucnite în Europa de Est după moartea lui Stalin. Revoluţia Maghiară a fost înăbuşită după două intervenţii sovietice şi după lupte de stradă, care s-au încheiat abia în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 1956, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

PressHub.ro: Groapa de gunoi a Clujului, cel mai urat mirositor esec al regiunii si izvor de dosare penale

Autor: Claudiu.Padurean din 20 octombrie 2018, Vizualizari: 1 144

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cand negrii i-au ucis pe albi, pentru ca albii l-au rastignit pe Isus

Autor: bianca.padurean din 17 octombrie 2018, Vizualizari: 896

Pagina de istorie: Cand negrii i-au ucis pe albi, pentru ca albii l-au rastignit pe IsusÎn data de 17 octombrie 1806, în Haiti, murea singurul împărat din istoria insulei, Jacques I. Acesta a fost o figură excentrică şi sângeroasă şi a rămas în istorie pentru că i-a îndemnat pe foştii sclavi negri din ţara sa să îi ucidă pe albi, pe motiv că albii l-au ucis pe Isus Cristos. Jacques I se considera drept un rival al lui Napoleon Bonaparte, scrie Pagina de istorie a RFI.ro.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ioan Paul al II-lea, primul papă neitalian din 1522

Autor: bianca.padurean din 16 octombrie 2018, Vizualizari: 889

Pagina de istorie: Ioan Paul al II-lea, primul papă neitalian din 1522În urmă cu exact 40 de ani, arhiepiscopul de Cracovia, cardinalul Karol Wojtyla, era ales şi devenea Papă. Era primul papă neitalian din anul 1522. De asemenea, alegerea ca papă a unui episcop de după Cortina de Fier reprezenta o mare surpriză. Alegea sa a dat o lovitură de moarte comunismului, ideologie care promova ateismul. Karol Wojtyla şi-a luat numele de Ioan-Paul al II-lea.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Încoronarea lui Ferdinand I şi a Mariei ca Regi ai tuturor românilor

Autor: bianca.padurean din 15 octombrie 2018, Vizualizari: 818

Pagina de istorie: Încoronarea lui Ferdinand I şi a Mariei ca Regi ai tuturor românilorÎn 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, avea loc unul dintre cele mai importante momente simbolice din istoria României. Regele Ferdinand I şi Regina Maria erau încoronaţi ca suverani ai tuturor românilor. Alba Iulia a fost aleasă drept oraş al încoronării datorită importanţei sale simbolice covârşitoare pentru istoria românilor, pentru că acest oraş a fost capitala lui Mihai Viteazul şi locul în care s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918. Ceremonia încoronării a avut loc într-o catedrală ortodoxă care a fost ridicată în doar nouă luni, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea românului care a sculptat capul statuii lui Isus din Rio de Janeiro

Autor: bianca.padurean din 12 octombrie 2018, Vizualizari: 806

Pagina de istorie: Povestea românului care a sculptat capul statuii lui Isus din Rio de JaneiroAcum exact 87 de ani, la Rio de Janeiro era sfinţită faimoasa statuie gigantică a lui Isus Cristos. Puţini ştiu, însă, că cel care a realizat capul statuii a fost un scultptor român. 

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ion Diaconescu si... tusea in Codul Morse din inchisorile comuniste

Autor: bianca.padurean din 11 octombrie 2018, Vizualizari: 1 089

Pagina de istorie: Ion Diaconescu si... tusea in Codul Morse din inchisorile comunisteÎn 11 octombrie 2011, se stingea din viaţă unul dintre cei mai importanţi oameni de stat din România: Ion Diaconescu. El a cunoscut, vreme de 15 ani, calvarul temniţelor comuniste, însă nu a abandonat nici o clipă valorile morale pe care le-a deprins din familie. Ion Diaconescu a contribuit la reorganizarea PNŢCD după căderea comunismului şi a fost unul dintre artizanii victoriei istorice din 1996 a Opoziţiei democratice asupra foştilor comunişti din PDSR, precursorul PSD de azi. Ion Diaconescu a fost, timp de patru ani, preşedintele Camerei Deputaţilor, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Clujul, orasul care se confrunta cu o criza de crestere

Autor: Claudiu.Padurean din 9 octombrie 2018, Vizualizari: 1 172

Clujul, orasul care se confrunta cu o criza de crestereClujul se confruntă cu o veritabilă criză de creştere. Împreună cu zona metropolitană, oraşul a depăşit pragul de 500.000 de locuitori, iar proiecţiile administraţiei publice locale arată că, în anul 2050, va depăşi pragul de 1.000.000 de locuitori. În acest context, oraşul riscă să se sufoce, de aceea autorităţile locale şi comunitatea IT din Cluj caută soluţii pentru a preveni acest lucru. Principalele tendinţe sunt modernizarea şi îmbunătăţirea transportului public, descurajarea folosirii maşinilor personale în oraş şi utilizarea aplicaţiilor informatice pentru a gestiona locurile de parcare, pentru a interacţiona cu funcţionarii municipalităţii sau pentru a administra bazele sportive publice.

Categorie: Reportaj

 

Cafeneaua Festivalului Caolin, locul unde arta ceramica se intalneste cu pasiunea pentru cafeaua de specialitate

Autor: Claudiu.Padurean din 8 octombrie 2018, Vizualizari: 1 598

Cafeneaua Festivalului Caolin, locul unde arta ceramica se intalneste cu pasiunea pentru cafeaua de specialitateUnul dintre cei mai apreciaţi artişti ceramişti din Cluj, Ioan Sumedre junior, a deschis o cafenea culturală, Espresso Studio. În această cafenea, clienţii pot să participe la modelarea unor obiecte de ceramică, la ateliere de pictură sau să se bucure de fragmentele de literatură română contemporană promovate prin intermediul unor fragmente valoroase afişate în cafenea.

Categorie: Cultura / Reportaj

 

Mestesugurile traditionale renasc in Transilvania

Autor: Claudiu.Padurean din 4 octombrie 2018, Vizualizari: 1 023

Mestesugurile traditionale renasc in TransilvaniaÎn Transilvania renaşte interesul pentru o serie de meşteşuguri tradiţionale. De exemplu, potcovari, care azi nu se mai ocupă de caii sătenilor, ci de cai de sport care pot valora şi sute de mii de euro. La fel, cioplitorii în piatră care lucrează ornamente pentru vilele milionarilor din Paris. Aceste meserii oferă meseriaşilor şansa de a duce un trai decent şi respectabil.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Nicolae Titlulescu, aparatorul Etiopiei

Autor: bianca.padurean din 3 octombrie 2018, Vizualizari: 957

Pagina de istorie: Nicolae Titlulescu, aparatorul EtiopieiÎn data de 3 octombrie 1935, Italia fascistă declanşa invazia Etiopiei, stârnind astfel oprobiul Societăţii Naţiunilor care, la iniţiativa diplomatului român Nicolae Titulescu, a adoptat o serie de sancţiuni la adresa Italiei. Însă cele mai multe dintre aceste sancţiuni au fost lipsite de eficienţă, din cauza pactelor pe care Italia le avea cu Marea Britanie şi cu Franţa, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Germanii, infranti de rusi, ger si noroi

Autor: bianca.padurean din 2 octombrie 2018, Vizualizari: 926

Pagina de istorie: Germanii, infranti de rusi, ger si noroiÎn data de 2 octombrie 1941 începea una dintre cele mai importante bătălii ale Celui de-al Doilea Război Mondial. Armata germană începea ofensiva pentru cucerirea Moscovei. Bătălia părea să se termine cu victoria germanilor, însă planurile generalilor nazişti au fost răsturnate de vremea nemiloasă din Rusia, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Paul al VI-lea, Papa care l-a primit in audienta pe Nicolae Ceausescu

Autor: bianca.padurean din 26 septembrie 2018, Vizualizari: 1 205

Pagina de istorie: Paul al VI-lea, Papa care l-a primit in audienta pe Nicolae CeausescuÎn data de 26 septembrie 1897 se naştea Giovanni Montini, cel care avea să devină ulterior Papa Paul al VI-lea, Suveranul Pontif care a iniţiat reconcilierea catolicilor cu ortodocşii şi care, totodată, a iniţiat procesul de reconciliere a creştinilor cu evreii. Din anul 2014, Papa Paul al VI-lea a fost ridicat la cinstea altarelor, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Mineriada din 1991 - tentativa reusita de lovitura de stat sau rafuiala politica?

Autor: bianca.padurean din 25 septembrie 2018, Vizualizari: 1 504

Pagina de istorie: Mineriada din 1991 - tentativa reusita de lovitura de stat sau rafuiala politica?În 24 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului anunţau că intră în grevă generală şi îi cereau prim-ministrului de la acea dată, Petre Roman, să meargă în Petroşani, pentru a discuta revendicările lor. Însă Puterea de la Bucureşti a tratat de sus aceste revendicări, care, în ochii multora, păreau ridicole: minerii cereau pâine mai bună şi să nu mai primească salam cu soia, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum a ajuns Stalin in calendarul ortodox rusesc

Autor: bianca.padurean din 24 septembrie 2018, Vizualizari: 1 517

Pagina de istorie: Cum a ajuns Stalin in calendarul ortodox rusescUna dintre preocupările dictatorului sovietic Stalin a fost aceea de a remodela complet reperele mentale ale oamenilor. De aceea, el a dorit să introducă un nou calendar, care să înlocuiască sărbătorile religioase cu sărbătorile proletariatului sovietic. Tentativa a fost un eşec, însă, vreme de doi ani, în URSS, luna februarie a avut 30 de zile, scrie RFI în pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea Elenei Vacarescu, prima iubire a lui Ferdinand al Romaniei

Autor: bianca.padurean din 21 septembrie 2018, Vizualizari: 1 073

Pagina de istorie: Povestea Elenei Vacarescu, prima iubire a lui Ferdinand al RomanieiUna dintre cele mai mari poete de la începutul secolului XX a fost la un pas să devină Regina României. Este vorba de Elena Văcărescu, care a fost logodnica Principelui Moştenitor Ferdinand al României. Căsătoria dintre cei doi a devenit imposibilă din cauza opoziţiei Regelui Carol I şi a elitei politice româneşti, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Destinele Romaniei si Finlandei, in 1944. Asemanari si deosebiri

Autor: bianca.padurean din 19 septembrie 2018, Vizualizari: 963

Pagina de istorie: Destinele Romaniei si Finlandei, in 1944. Asemanari si deosebiriÎn 19 septembrie 1944, Finlanda semna un armistiţiu cu Uniunea Sovietică. Acesta consemna, de fapt, înfrângerea Finlandei în Cel de-al Doilea Război Mondial. Textul şi contextul acestui armistiţiu arată o asemănare incredibilă cu destinul României în timpul conflagraţiei mondiale, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum au devenit romanii crestini

Autor: bianca.padurean din 19 septembrie 2018, Vizualizari: 961

Pagina de istorie: Cum au devenit romanii crestiniÎn 324 avea loc una dintre acele bătălii care au marcat soarta umanităţii. La Chrysopolis, în Asia Mică, împăratul roman Constantin I îl învingea în luptă pe cumnatul său, împăratul Licinus. Oastea învingătorului a luptat sub drapelul creştin, iar cea a învinsului sub simbolurile zeităţilor păgâne. Victoria lui Constantin a fost echivalată cu cea a creştinismului asupra vechilor religii din Imperiul Roman, deşi acestea au continuat să supravieţuiască încă multă vreme, scrie RFI.ro.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Masacrul de la Oarba de Mureş, un Katyn românesc

Autor: bianca.padurean din 17 septembrie 2018, Vizualizari: 1 312

Pagina de istorie: Masacrul de la Oarba de Mureş, un Katyn românescÎn data de 17 septembrie 1944 începea cea mai sângeroasă bătălie dusă de Armata Regală Română pe Frontul de Vest. La Oarba de Mureş au murit 11.000 de soldaţi români, care au fost sacrificaţi de sovietici într-un act de răzbunare pentru anii în care românii au luptat împotriva ruşilor pentru a dezrobi Basarabia. Unii istorici au comparat masacrul de la Oarba de Mureş cu cel de la Katyn, unde mii de soldaţi şi de ofiţeri polonezi au fost asasinaţi de ruşi, scrie RFI în pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum a murit Aurel Vlaicu, defectiune tehnica, eroare de pilotaj sau infarct?

Autor: bianca.padurean din 13 septembrie 2018, Vizualizari: 1 097

Pagina de istorie: Cum a murit Aurel Vlaicu, defectiune tehnica, eroare de pilotaj sau infarct?Lângă Câmpina, se stingea din viaţă, în 13 septembrie 1913, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale. Aurel Vlaicu încerca să traverseze Munţii Carpaţi, o perfomanţă remarcabilă pentru aparatul de zbor pe care îl inventase. La poalele Carpaţilor Meridionali, Aurel Vlaicu s-a prăbuşit cu avionul său, scrie RFI în Pagina de istorie. 

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea avocatei de origine romana, ucisa in atentatele din 11 septembrie 2001

Autor: bianca.padurean din 11 septembrie 2018, Vizualizari: 1 252

Pagina de istorie: Povestea avocatei de origine romana, ucisa in atentatele din 11 septembrie 2001În 11 septembrie 2001, 3.000 de oameni mureau în atentatele teroriste organizate de Al Quaeda. Printre ei se număra şi o avocată de succes din New York, a cărei familie avea origini româneşti. Tatăl său supravieţuise Holocaustului din Transilvania de Nord, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 
Inapoi Inainte


Reclama

Reclama