www.AutoPieseonline24.ro

Pagina de istorie: Conflictul interetnic de la Târgu-Mureş, o bătaie ”cu autor necunoscut”

Autor: bianca.padurean din 20 martie 2019, Vizualizari: 292

Pagina de istorie: Conflictul interetnic de la Târgu-Mureş, o bătaie ”cu autor necunoscut”În 20 martie 1990, la Târgu-Mureş avea loc un sângeros conflict de stradă pe fond interetnic. Conflictul a fost atât de violent, încât a fost nevoie de intervenţia armatei pentru aplanarea lui. Desfăşurarea evenimentelor a condus la suspiciuni referitoare la implicarea serviciilor secrete în declanşarea conflictului. De de ce s-au bătut românii cu maghiarii la Târgu-Mureş în 1990, aflăm din Pagina de istorie a RFI.ro.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: De ce Germania nazista a ocupat Ungaria horthysta - Operatiunea Margareta I

Autor: bianca.padurean din 19 martie 2019, Vizualizari: 168

Pagina de istorie: De ce Germania nazista a ocupat Ungaria horthysta - Operatiunea Margareta IÎn 1943, atunci când Germania a suferit o serie de înfrângeri devastatoare pe frontul de est, a devenit limpede, chiar şi pentru cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Hitler, că Axa a pierdut războiul. Prima ţară care a ieşit din război a fost Italia. De asemenea, şi Ungaria şi România începuseră tratative separate pentru a ieşi din războiul contra Naţiunilor Unite, scrie RFI în Pagina de istorie. 

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum au grabit disputele politice proclamarea Regatului Romaniei

Autor: bianca.padurean din 14 martie 2019, Vizualizari: 354

Pagina de istorie: Cum au grabit disputele politice proclamarea Regatului RomanieiÎn 14 martie 1881, cu votul unanim al deputaţilor şi senatorilor, România era proclamată Regat, iar Carol I era proclamat Rege. Ridicarea României la rangul de Regat avea sprijinul întregii elite politice. Însă proclamaţia ar fi trebuit să fie votată solemn în data de 10 Mai. Parlamentarii s-au grăbit însă să facă acest lucru în urma unei dispute între liderul conservator Titu Maiorescu şi liberalii aflaţi la guvernare, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Alegerea lui Gorbaciov, cel care a contribuit decisiv la dizolvarea Uniunii Sovietice

Autor: bianca.padurean din 11 martie 2019, Vizualizari: 352

Pagina de istorie: Alegerea lui Gorbaciov, cel care a contribuit decisiv la dizolvarea Uniunii SovieticeÎn 11 martie 1985, Mihail Gorbaciov era ales secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Era primul lider al partidului care venise pe lume după victoria revoluţiei bolşevice. Mihail Gorbaciov a fost şi singurul preşedinte al Uniunii Sovietice, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Tezaurul Poloniei , salvat de Guvernul Armand Călinescu

Autor: bianca.padurean din 7 martie 2019, Vizualizari: 391

Pagina de istorie: Tezaurul Poloniei , salvat de Guvernul Armand CălinescuÎn 7 martie 1939, în România îşi începea mandatul Guvernul condus de Armand Călinescu. Era un Executiv condus de unul dintre cei mai duri prim-miniştri ai României, căruia i-a fost dat să guverneze şi să moară într-una dintre cele mai turbulente perioade din istorie., scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Banca Angliei, locul in care e aurul Romaniei

Autor: bianca.padurean din 1 martie 2019, Vizualizari: 461

Pagina de istorie: Banca Angliei, locul in care e aurul RomanieiÎn data de 1 martie 1946, guvernul laburist de la Londra naţionaliza Banca Angliei. Aceasta se retrăsese deliberat de pe piaţa băncilor comerciale, pentru a-şi asuma rolul clasic de bancă centrală. Unul dintre rolurile Băncii Angliei este acela de a emite monede şi bancnote. De asemenea, Banca Angliei este mandatată să intervină în politica monetară şi, de asemenea, să păstreze rezervele de aur ale Regatului Unit, precum şi ale altor aproximativ 30 de ţări. România se numără printre aceste ţări, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

National Geographic publica povestea sasilor care se intorc în Transilvania

Autor: Claudiu.Padurean din 28 februarie 2019, Vizualizari: 550

National Geographic publica povestea sasilor care se intorc în TransilvaniaEdiţia în limba engleză a National Geographic a publicat un documentar dedicat saşilor care se întorc acasă, după decenii de exil. Aceştia contribuie la revitalizarea unor comunităţi. Fenomenul este evident în zonele din sudul Transilvaniei, în comune cum ar fi Biertanul. Însă el începe să se manifeste tot mai mult şi în zona Clujului sau a Bistriţei. Povestea din National Geographic porneşte din satul Richiş.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Povestea lui Mos Ion Roata

Autor: bianca.padurean din 20 februarie 2019, Vizualizari: 490

Pagina de istorie: Povestea lui Mos Ion RoataÎn 20 februarie 1882 se stingea din viaţă una dintre figurile emblematice ale luptei pentru Unire: Ion Roată, ţăran şi fost deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei din 1857. El a rămas în legendă graţie unei nuvele scrise de Ion Creangă, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Brancusi, iubit de francezi, urat de comunistii romani

Autor: bianca.padurean din 19 februarie 2019, Vizualizari: 501

Pagina de istorie: Brancusi, iubit de francezi, urat de comunistii romaniÎn 19 februarie 1876, în Hobiţa, se năştea unul dintre cei mai mari sculptori din istoria modernă a Europei. Românul Constantin Brâncuşi a fost declarat drept cel mai important sculptor din secolul XX. În acest an, fostul său atelier de la Paris a devenit un spaţiu simbolic pentru Sezonul Franţa - România, care celebrează legăturile culturale dintre cele două ţări latine.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Comuniştii au acoperit fresca Ateneului Român cu catifea roşie

Autor: bianca.padurean din 17 februarie 2019, Vizualizari: 511

Pagina de istorie: Comuniştii au acoperit fresca Ateneului Român cu catifea roşieÎn 14 februarie 1888, la Bucureşti, erau inaugurat Ateneul Român. Era un proiect controversat, pe motiv că era prea departe de centrul oraşului. Proiectul a fost însă realizat datorită sprijinului acordat de Regele Carol I, precum şi de marele public. Oamenii au susţinut financiar proiectul, prin campania ”Daţi un leu pentru Ateneu”, scrie RFI în Pagina de istorie.


 

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Dimitrie Gusti, exclus din Academia Romana, dar apreciat in URSS

Autor: bianca.padurean din 14 februarie 2019, Vizualizari: 566

Pagina de istorie: Dimitrie Gusti, exclus din Academia Romana, dar apreciat in URSSÎn data de 13 februarie 1880, la Iaşi, se năştea unul dintre cei mai importanţi savanţi români: Dimitrie Gusti, considerat drept părintele sociologiei româneşti. Dimitrie Gusti s-a numărat printre intelectualii români care au refuzat tentaţia fascismului sau a comunismului şi s-a remarcat printr-o activitate ştiinţifică şi publică fără pată, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Episcopul Aron Marton, antifascist si anticomunist

Autor: bianca.padurean din 13 februarie 2019, Vizualizari: 558

Pagina de istorie: Episcopul Aron Marton, antifascist si anticomunistÎn data de 12 februarie 1939, la Cluj, era hirotonit episcop Aron Marton. Este vorba de una dintre cele mai ilustre figuri ale maghiarilor ardeleni, care s-a remarcat prin opoziţia sa atât faţă de fascism, cât şi faţă de comunist. Aron Marton a luat apărarea tuturor celor persecutaţi, indiferent dacă erau evrei, maghiari sau români. A fost declarat ”Drept între Popoare” de către Institutul Yad Vashem, iar în prezent este obiectul unui proces de beatificare la Vatican. Maghiarii clujeni îi vor cinsti amintirea în această seară, printr-o slujbă specială, oficiată în biserica Sfântul Mihail, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Podul lui Apolodor din Damasc, o minune a ingineriei antice

Autor: bianca.padurean din 4 februarie 2019, Vizualizari: 705

Pagina de istorie: Podul lui Apolodor din Damasc, o minune a ingineriei anticeLa sfârşitul lunii ianuarie 106, renumitul arhitect Apolodor din Damasc finaliza construirea podului de peste Dunăre de la Drobeta. Acest pod, lung de 1.135 de metri, era considerat drept una dintre cele mai importante realizări inginereşti ale lumii antice, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum l-au tratat comunistii pe Iuliu Hossu, vestitorul unirii Transilvaniei cu Romania

Autor: bianca.padurean din 30 ianuarie 2019, Vizualizari: 754

Pagina de istorie: Cum l-au tratat comunistii pe Iuliu Hossu, vestitorul unirii Transilvaniei cu RomaniaÎn 30 ianuarie 1885, la Milaşul Mare, în familia preotului greco-catolic Ioan Hossu, venea pe lume Iuliu Hossu. Acesta avea să deţină un rol de prim rang în istoria românilor. Iuliu Hossu a fost cel care a vestit mulţimii adunate la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, decizia Unirii Transilvaniei cu Regatul României. Din anul 1948, Iuliu Hossu a devenit deţinut politic, iar în anul 1969 a devenit primul cardinal român din istorie. Iuliu Hossu a murit în 28 mai 1970, la capătul unei detenţii care a însumat 22 de ani de suferinţă pentru credinţă, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Carol cel Mare, părintele Europei moderne

Autor: bianca.padurean din 28 ianuarie 2019, Vizualizari: 807

Pagina de istorie: Carol cel Mare, părintele Europei moderneÎn 28 ianuarie 814 se stingea din viaţă unul dintre cei mai importanţi suverani din istoria Europei. Carol cel Mare este considerat de către mulţi istorici drept părintele Europei moderne. Figura împăratului din Evul Mediu a fost evocată inclusiv cu ocazia întâlnirii recente din vechea capitală imperială, Aachen, dintre liderii francez, Emmanuel Macron, şi german, Angela Merkel, care au reînnoit alianţa dintre cele două state care constituie unul dintre fundamentele Uniunii Europene de azi, scrie RFI, în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ziua in care a fost confiscata Revolutia din 1989

Autor: bianca.padurean din 24 ianuarie 2019, Vizualizari: 852

Pagina de istorie: Ziua in care a fost confiscata Revolutia din 1989În 23 ianuarie 1990, la doar o lună după căderea comunismului, societatea românească trecea printr-un şoc. Frontul Salvării Naţionale, formaţiunea înfiinţată de mai mulţi dizidenţi comunişti, care preluaseră puterea din 22 decembrie 1989, anunţa că se va transforma în partid politic şi că va participa la alegerile din mai 1990. Această decizie a dus la un şir de demisii răsunătoare din Consiliul Frontului Salvării Naţionale. Prima a fost cea a Doinei Cornea, eroina anticomunistă de la Cluj, care a devenit ţinta calomniilor presei controlate de FSN, scrie RFI in Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Ziua in care Rusia a facut primul pas spre bolsevism

Autor: bianca.padurean din 22 ianuarie 2019, Vizualizari: 865

Pagina de istorie: Ziua in care Rusia a facut primul pas spre bolsevism22 ianuarie 1905 a fost o zi care a marcat definitiv soarta Rusiei, precum şi pe cea a ţărilor care au avut ghinionul să se afle în vecinătatea ei. În acea zi, Rusia şi-a ratat şansa de a deveni o democraţie de tip occidental şi a început drumul spre bolşevism. Aparent, în acea zi partizanii autocraţiei i-au învins pe locuitorii din Sankt Petersburg care cereau reforme. În realitate, însă, acea zi a însemnat începutul sfârşitului pentru autoritatea semidivină de care se bucura ţarul Nicolae al II-lea, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Principesa Ileana şi cutiuţa de pământ românesc de la Bran

Autor: bianca.padurean din 21 ianuarie 2019, Vizualizari: 931

Pagina de istorie: Principesa Ileana şi cutiuţa de pământ românesc de la BranÎn 21 septembrie 1991 se stingea din viaţă ultimul copil al Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria. Principesa Ileana a României închidea ochii departe de ţară, în Statele Unite ale Americii. Ea a purtat toată viaţa cu sine o cutiuţă cu pământ românesc, adunat la Bran, în ianuarie 1948, când a fost nevoită să plece în exil, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie - Ce nu a mai apucat să vadă Ion Raţiu: aderarea României la NATO şi UE şi restaurarea monarhiei

Autor: bianca.padurean din 18 ianuarie 2019, Vizualizari: 956

Pagina de istorie - Ce nu a mai apucat să vadă Ion Raţiu: aderarea României la NATO şi UE şi restaurarea monarhieiÎn ianuarie 2000, la Londra, se stingea din viaţă marele om de stat Ion Raţiu. Vreme de 50 de ani, el s-a remarcat drept unul dintre liderii exilului democratic românesc. Ion Raţiu a continuat să spere că România va redeveni democratică chiar şi atunci când toată lumea din jurul său încetase să spere. Lupta sa este dusă mai departe acum de fiii săi, Indrei şi Nicolae Raţiu, care patronează o serie de ONG-uri precum Centrul Raţiu pentru Democraţie scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pâinea bătută, de la cuptorul bunicii, pe mesele pofticioşilor

Autor: bianca.padurean din 17 ianuarie 2019, Vizualizari: 914

Pâinea bătută, de la cuptorul bunicii, pe mesele pofticioşilorUn român mănâncă, potrivit statisticilor, cel puţin 8 kilograme de pâine pe lună. Pentru că nu doar cantitatea contează, consumatorii caută să mănânce produse de panificaţie de o calitate cât mai bună. Printre sortimentele preferate se află pâinea albă bătută, la tavă. Este o pâine specială, spun brutarii care fabrică această pâine tradiţională.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Vizita Papei. Iaşi, oraşul cu două catedrale romano-catolice

Autor: bianca.padurean din 16 ianuarie 2019, Vizualizari: 960

Pagina de istorie: Vizita Papei. Iaşi, oraşul cu două catedrale romano-catolicePapa Francisc este aşteptat şi la Iaşi, un oraş care are două catedrale episcopale romano-catolice şi, totodată, doi episcopi: ierarhul diecezan, PS Petru Gherghel, şi episcopul auxiliar, PS Aurel Percă, scrie RFI în pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Vizita Papei. Povestea celei mai mici catedrale catolice din lume, Sfântul Vasile din Bucureşti

Autor: bianca.padurean din 16 ianuarie 2019, Vizualizari: 911

Pagina de istorie: Vizita Papei. Povestea celei mai mici catedrale catolice din lume, Sfântul Vasile din BucureştiUnul dintre locurile în care Papa Francisc este aşteptat cu entuziasm este catedrala greco-catolică Sfântul Vasile cel Mare din Bucureşti. Este vorba de centrul spiritual al greco-catolicilor din capitala României. Totodată, este considerată drept cea mai mică catedrală catolică din lume, de la a cărei sfinţire se vor împlini, în 2019, 110 ani. Povestea acestei biserici este una zbuciumată, care reflectă relaţiile complicate dintre statul român şi Biserica Română Unită cu Roma, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Napoleon al III-lea, primul preşedinte şi ultimul monarh al Franţei, un mare prieten al României

Autor: bianca.padurean din 9 ianuarie 2019, Vizualizari: 968

Pagina de istorie: Napoleon al III-lea, primul preşedinte şi ultimul monarh al Franţei, un mare prieten al RomânieiÎn data de 9 ianuarie 1873, în Marea Britanie, se stingea din viaţă Napoleon al III-lea. Împăratul trăia în exil după o înfrângere catastrofală în faţa Prusiei, care i-a adus şase luni de prizonierat şi care a provocat pierderea Alsaciei şi Lorenei, anexate de noul imperiu german. Napoleon al III-lea contribuise în mod substanţial la schimbarea hărţii Europei, însă singurul său succes diplomatic major a fost crearea României moderne, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Memorandumul românilor ardeleni, nedeschis de autorităţile austro-ungare

Autor: bianca.padurean din 8 ianuarie 2019, Vizualizari: 1 010

Pagina de istorie: Memorandumul românilor ardeleni, nedeschis de autorităţile austro-ungareÎn ianuarie 1892, întruniţi într-o conferinţă extraordinară la Sibiu, liderii Partidului Naţional Român din Transilvania au luat o decizie foarte importantă: Memorandumul românilor ardeleni a fost cel mai important document politic care a pregătit Marea Unire din 1918, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Pentru Groza si ultima sa farsa - inmormantarea sa ortodoxa

Autor: bianca.padurean din 7 ianuarie 2019, Vizualizari: 1 102

Pagina de istorie: Pentru Groza si ultima sa farsa - inmormantarea sa ortodoxaÎn data de 7 ianuarie 1958 murea unul dintre cele mai nefaste personaje din istoria românilor: Petru Groza. Este vorba de un politician care a contribuit decisiv la instaurarea comunismului, la arestarea lui Iuliu Maniu şi a elitei democratice româneşti, la detronarea şi alungarea Regelui Mihai I, la prigoana declanşată împotriva Bisericii Greco-Catolice, la confiscarea intreprinderii şi la colectivizare. Întreaga sa viaţă, Petru Groza a fost un farsor redutabil, iar glumele sale deocheate i-au câştigat simpatia lui Stalin. Ultima sa farsă a fost chiar înmormânarea sa. Deşi era exponentul unui regim ateu, Petru Groza a fost înmormântat creştineşte, de către patriarhul comunist Justinian Marina, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Sextil Puscariu, decorat de Adolf Hitler

Autor: bianca.padurean din 5 ianuarie 2019, Vizualizari: 1 044

Pagina de istorie: Sextil Puscariu, decorat de Adolf HitlerÎn 4 ianuarie 1877, venea pe lume, în Braşov, Sextil Puşcariu. Era descendentul unei familii de intelectuali: tatăl său, Iosif, era preot, iar unchiul său, Ioan, era istoric. Sextil Puşcariu a fost o mare personalitate în domeniul filologiei, însă în plan politic a fost un adept al extremei drepte. Membru al Senatului legionar, el a fost decorat de Adolf Hitler pentru munca sa de promovare a Germaniei naziste, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum ”a ratat” Martin Luther şansa să fie proclamat sfânt

Autor: bianca.padurean din 3 ianuarie 2019, Vizualizari: 1 001

Pagina de istorie: Cum ”a ratat” Martin Luther şansa să fie proclamat sfântÎn data de 3 ianuarie 1521, influentul Papă Leon al X-lea îl excomunica pe un călugăr rebel, care criticase pe faţă ierarhia Bisericii Catolice şi care îşi încălcase unele dintre jurămintele depuse la intrarea în ordinul augustinian. Era un călugăr care se bucura de mare popularitate, însă, totuşi, nimeni nu credea că această excomunicare va provoca vreo criză majoră în sânul Bisericii. Numele călugărului excomunicat era Martin Luther, scrie Rfi în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Un an de la moartea Regelui Mihai I

Autor: bianca.padurean din 5 decembrie 2018, Vizualizari: 1 451

Pagina de istorie: Un an de la moartea Regelui Mihai IAcum un an, se stingea din viaţă Regele Mihai I al României, personalitate care a marcat profund cursul istoriei europene. Mulţi istorici consideră că datorită lui Transilvania de Nord aparţine acum României. Alţii subliniază că Regele Mihai I a scurtat durata Celui de-al Doilea Război Mondial cu şase luni şi a salvat astfel sute de mii de vieţi omeneşti. Însă dincolo de părerile istoricilor, rămâne o certitudine matematică: Regele Mihai I este singurul om din istorie care a supravieţuit 90 de ani propriei sale încoronări, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Cum l-au ucis comunistii pe luptatorul pentru Unire, Sever Bocu

Autor: bianca.padurean din 25 noiembrie 2018, Vizualizari: 1 429

Pagina de istorie: Cum l-au ucis comunistii pe luptatorul pentru Unire, Sever BocuSever Bocu a fost unul dintre cei mai importanţi lideri ai românilor bănăţeni şi, totodată, unul dintre cei mai consecvenţi luptători pentru Marea Unire din 1918. A fost condamnat la moarte de autorităţile austro-ungare, însă cei care aveau să îl ucidă prin frig şi înfometare au fost comuniştii, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 

Pagina de istorie: Take Ionescu, unul dintre marii oameni de stat ai României, intoxicat cu o stridie

Autor: bianca.padurean din 20 noiembrie 2018, Vizualizari: 1 517

Pagina de istorie: Take Ionescu, unul dintre marii oameni de stat ai României, intoxicat cu o stridieUna dintre cele mai importante figuri ale evenimentelor care au dus la Marea Unire din 1918 este cea a lui Take Ionescu. Este vorba de unul dintre liderii politici care au modelat România Mare, scrie RFI în Pagina de istorie.

Categorie: Reportaj

 
Inapoi Inainte


Reclama

Reclama