Intra
Inchide

Pagina de istorie: Cum a refuzat Jean Paul Sartre Premiul Nobel pentru Literatura

Reportaj

Pagina de istorie:  Cum a refuzat Jean Paul Sartre Premiul Nobel pentru LiteraturaUnul dintre cele mai mari scandaluri literare din lume s-a produs în 22 octombrie 1964. Filosoful francez Jean-Paul Sartre a refuzat Premiul Nobel pentru Literatură, pe motiv că nu doreşte ca distincţia să-l schimbe... Gestul său a stârnit numeroase reacţii, în condiţiile în care Jean-Paul Sartre se manifestase drept un admirator al comunismului şi al Uniunii Sovietice, scrie RFI în Pagina de istorie.

Pagina de istorie: De când au monedele zimţi?

Reportaj

Pagina de istorie: De când au monedele zimţi?Aspectul monedelor de azi i se datorează în mare măsură unuia dintre cei mai importanţi savanţi. Este vorba de sir Isaac Newton, care a îndeplinit cu mare eficienţă funcţia de director al Monetăriei Regale a Angliei. În această calitate, el a impus ca marginile monedelor să aibă zimţi, iar acest obicei este păstrat şi azi. De ce a luat Isaac Newton această decizie, aflaţi din Pagina de Istorie a RFI.

Autobuze fara sofer la Cluj

Economie

Autobuze fara sofer la ClujCentrul Clujului ar putea fi deservit de o linie de autobuz fără şofer. Deja, angajaţii Primăriei şi cercetătorii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca lucrează la acest proiect, care ar putea fi transpus în practică în următorii doi ani, afirmă directorul Direcţiei de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.

Biblioteca Populara din Cluj

Reportaj

Biblioteca Populara din Cluj

Tara noastra se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste industria de carte, iar in 2018, Barometrul de Consum Cultural arata ca in anul anterior, 69% dintre romani nu citisera nici macar o carte. In plus, potrivit unui studiu IRES, aproximativ 23% dintre romani nu cumpara deloc carti in decursul unui an, in vreme ce 28% cumpara sub 5 carti. Doar 17% cumpara intre 5 si 10 carti anual, alocandu-le un buget mediu de 200 de lei.

Materialul publicat in luna ianuarie a anului 1927 ne vorbeste despre carte si lectura in Clujul interbelic.

6.000 de spectatori au luat parte la Festivalul International Puck

Cultura

6.000 de spectatori au luat parte la Festivalul International PuckCea de-a 18 ediţie a Festivalului Internaţional „Puck” a reunit, între 14 şi 18 octombrie, la Cluj-Napoca, în jur de 50 evenimente, artişti din Canada, Japonia, Spania, Grecia, Ungaria, Italia şi România, studenţi şi directori de teatre din toată ţara. Numărul total al spectatorilor prezenţi la toate manifestările din cadrul ediţiei din acest an a festivalului este de aproximativ 6.000. Au avut loc spectacole pe scenele Teatrului Naţional, Operei Naţionale, Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima”, Casei de Cultură a Studenţilor, Facultăţii de Teatru şi Film din cadrul UBB şi Teatrului de Păpuşi Puck, spun organizatorii.

Inapoi Inainte

Categorii