UBB

Mărişel, locul în care Colindul Junilor face deliciul turiştilor

Autor: Claudiu.Padurean din 23 decembrie 2018, Vizualizari: 2 450

Mărişel, locul în care Colindul Junilor face deliciul turiştilorColindul Junilor de la Mărişel, o tradiţie de Crăciun din Munţii Apuseni, a intrat în patrimoniul cultural al umanităţii. Obiceiul a fost înregistrat pe lista UNESCO sub denumirea de Colind de ceată bărbătească.

 

Categorie: Destinatii de Vacanta / Cultura / Patrimoniu

 

Ateliere de dans popular la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Autor: bianca.padurean din 6 septembrie 2018, Vizualizari: 1 802

Ateliere de dans popular la Muzeul Etnografic al TransilvanieiElevii clujeni şi publicul Muzeului Etnografic al Transilvaniei vor avea ocazia să înveţe dansuri tradiţionale specifice regiunilor etnografice mari ale României. Acest lucru se întţmplă în cadrul „Atelierelor de dansuri şi muzici tradiţionale româneşti EDU-COREOLOGICA”, organizate de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în perioada 14-16 septembrie. Intrarea este liberă.

 

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Expoziţie-eveniment la Muzeul de Artă, dedicată Centenarului

Autor: bianca.padurean din 11 aprilie 2018, Vizualizari: 1 680

Expoziţie-eveniment la Muzeul de Artă, dedicată CentenaruluiMuzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 4 – 29 aprilie 2018, expoziţia cu lucrări din patrimoniu: „Un secol de creaţie artistică. 1918-2018 (I). Peisaj”, curatoriată de muzeograful Iakob Attila.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Zilele Matia Corvin vor avea loc la sfârşit de februarie

Autor: bianca.padurean din 25 ianuarie 2018, Vizualizari: 2 307

Zilele Matia Corvin vor avea loc la sfârşit de februarieLa Cluj vor fi organizate Zilele Martia Corvin, în perioada 23-25 februarie. Macalik Arnold, preşedintele Asociaţiei Amaryllis, organizatoarea Zilelor “Matia Corvin” de la Cluj a anunţat că aula sediului Universităţii Sapientia va fi denumită după regele Matia, iar sâmbătă, în data de 24 februarie, va avea loc o defilare între biserica reformată din strada Mihail Kogălniceanu, construită din donaţia regelui Matia, până la casa natală a acestuia.

 

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Clujul ar putea avea primul monument pe lista UNESCO. Aflaţi care este acesta

Autor: bianca.padurean din 15 ianuarie 2018, Vizualizari: 2 041

Clujul ar putea avea primul monument pe lista UNESCO. Aflaţi care este acestaRomânia ar putea avea un nou monument înscris în patromoniul mondial al umanităţii, pe lista UNESCO. Este vorba de graniţa fortificată a Imperiului Roman din provincia Dacia şi din teritoriile dunărene controlate de imperiu. Printre acestea se numără şi castrul Legiunii a V-a Macedonica de la Potaissa, Turda de azi. 

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Ateliere de cercetare arheologică şi de istoria artei la castelul Bánffy din Bonţida

Autor: bianca.padurean din 10 august 2017, Vizualizari: 2 870

Ateliere de cercetare arheologică şi  de istoria artei la castelul Bánffy din BonţidaÎn data de 13 august, respectiv 25 septembrie de încep taberele de arheologie şi istoria artei la Castelul Bánffy din Bonţida.

Scopul taberelor este cercetarea arheologică şi de istoria artei a castelului în cadrul aceleiaşi tabere, dialogul între diferitele domenii profesionale şi munca comună a participanţilor, pentru ei fiind şi o posibilitate pentru practica de vară. Orice fragment sau obiect descoperit reprezintă o valoare adăugată a monumentului istoric şi poate fi valorificat pe parcursul procesului de reabilitare a sitului.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Ziua Porţilor Deschise la Sarmizegetusa Regia

Autor: bianca.padurean din 10 august 2015, Vizualizari: 1 103

Ziua Porţilor Deschise la Sarmizegetusa RegiaSâmbătă, 15 august, capitala dacică Sarmizegetusa Regia localizată în Gradiştea Muncelului, Hunedoara, îşi deschide porţile către cei care doresc să o viziteze. Programul propus publicului se va desfăşura în intervalul orar 10.00 - 18.00 şi va cuprinde un ghidaj amplu al monumentelor din cetate şi al cercetărilor arheologice aflate în curs; în acest context, o atenţie specială va fi acordată unei descoperiri recente, şi anume, o matriţă din bronz cu ajutorul căreia se ornamentau foi subţiri din metale preţioase (aur şi argint) sau din aliaj pe bază de cupru.

Categorie: Life Style / Patrimoniu

 

Expoziţie Bánffy Miklós la Muzeul de Istorie a Transilvaniei

Autor: bianca.padurean din 21 martie 2014, Vizualizari: 1 025

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a deschis expoziţia ‚,Iluzie şi reflectare: viaţa artistică a lui Bánffy Miklós’’, la sediul muzeului, str. C. Daicoviciu nr.2. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 21 martie-18 mai 2014, în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între orele 10.00-16.00 iar miercuri între orele 12.00-18.00.

Categorie: Patrimoniu / Cultura

 

MONUMENTUL „STÂLPII ÎMPUŞCAŢI”

Autor: Ioan.Ciorca din 18 decembrie 2013, Vizualizari: 3 227

MONUMENTUL „STÂLPII ÎMPUŞCAŢI”
De-a lungul îndelungatei sale existenţe, Piaţa Unirii, sub diferitele ei nume, a fost martoră a numeroase evenimente care au marcat istoria Clujului. Astfel, în 21 Decembrie 1989, ea a „văzut” manifestaţia populară îndreptată împotriva lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului său, precum şi tentativa de reprimare sângeroasă a celor care tânjeau după libertate.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Palatul Babos

Autor: Ioan.Ciorca din 8 aprilie 2012, Vizualizari: 5 567

Palatul Babos
Palatul Babos
La capătul străzii Regele Ferdinand, în apropierea malului Someşului, în colţul dinspre strada Horea, Palatul Babos domină Piaţa Mihai Viteazul, de mai bine de o sută de ani. Clădirea atrage şi azi privirile turiştilor precum şi ale localnicilor, dată fiind „statura” sa impozantă.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Cartierul Hidelve

Autor: Ioan.Ciorca din 1 aprilie 2012, Vizualizari: 6 325

Cartierul Hidelve
Cartierul Hidelve
Câteva construcţii impunătoare ale Clujului sunt situate în partea nordică a oraşului, dincolo de podul de peste Someşul Mic, în „Hidelve”, în perimetrul primului „cartier” al al urbei. Printre acestea se numără palatele Berde, Elian, Urania, hotelul Astoria şi gara oraşului. „Hidelve”, sau „Dincolo de pod”, este cel mai vechi cartier al Clujului, situat în vecinătatea cetăţii mediavale.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Piaţa Mihai Viteazul

Autor: Ioan.Ciorca din 25 martie 2012, Vizualizari: 4 228

Piaţa Mihai Viteazul
În partea nordică a Pieţei Unirii, se deschide strada Regele Ferdinand, la capătul căreia – la distanţă de câteva minute de mers pe jos – se află Piaţa Mihai Viteazul, zonă unde se înalţă clădirile impunătoare ale altor palate clujene: Babos, Széki, Berde, Elian şi Urania.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Palatul Primăriei

Autor: Ioan.Ciorca din 10 martie 2012, Vizualizari: 2 603

Palatul Primăriei
Pe direcţie vest, la capătul străzii Memorandumului, pe partea stângă, delimitând intersecţia străzii Moţilor cu Petru Maior, se află fostul Palat al Prefecturii Comitatului Cluj, care adăposteşte azi sediul central al Primăriei clujene, precum şi Consiliul Local.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Palatul Reduta

Autor: Ioan.Ciorca din 4 martie 2012, Vizualizari: 2 851

Palatul Reduta
În imediata apropiere a Pieţei Unirii, mergând spre vest, pe fosta Uliţă a Mănăşturului, azi strada Memorandumului, se află Palatul Reduta. Clădirea adăposteşte, în prezent, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, una dintre cele mai vechi clădiri din Cluj, construcţia ei fiind datată în secolul XVI.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Palatul Jósika FOTO

Autor: Ioan.Ciorca din 25 februarie 2012, Vizualizari: 1 905

Palatul Jósika FOTO
Pe latura vestică a Piaţei Unirii, la numărul 10, se află un impunător edificiu al Clujului, marcat de o veche şi bogată istorie. Este vorba despre palatul Jósika.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Palatul Rhédey FOTO

Autor: Ioan.Ciorca din 18 februarie 2012, Vizualizari: 3 048

Palatul Rhédey FOTO
Aflat în Piaţa Unirii, la intersecţia cu str. Napoca, Palatul Rhédey poartă numele familiei care l a cumpărat la începutul secolului al XVIII lea.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

Hotelul New-York

Autor: Ioan.Ciorca din 11 februarie 2012, Vizualizari: 3 976

Hotelul New-York
În colţul sud-estic al Pieţei Unirii, la intersecţia formată de strazile Napoca şi Universităţii, o clădire impunătoare veghează, tăcută, forfota Pieţei. Trecătorii grăbiţi – pietoni, conducători auto sau pasageri – trec pe lângă ea indiferenţi, mânaţi de zilnicile lor probleme. Cu toate că pietoni şi maşini se opresc lângă clădire, ea se estompează, prim planul vizual fiind luat de semafoarele care dirijează traficul. Nimic nu mai aminteşte de gloria trecută a edificiului.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

PIATA UNIRII

Autor: Ioan.Ciorca din 4 iunie 2011, Vizualizari: 3 792

PIATA UNIRII
PIATA UNIRII
În centrul Clujului, se află Piaţa Unirii, fosta Piaţă Regele Matia, reprezentând punctul zero al municipiului Cluj Napoca.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

SCURT ISTORIC AL CLUJULUI

Autor: Ioan.Ciorca din 27 mai 2011, Vizualizari: 4 795

SCURT ISTORIC AL CLUJULUI
Istoria Clujului începe de la cucerirea Daciei de către romani, când localitatea se numea Napoca. De a lungul îndelungatei sale existenţe, oraşul a devenit principalul centru cultural şi religios al provinciei istorice Transilvania, în prezent Clujul fiind „inima” judeţului cu acelaşi nume şi, totodată, capitală a Transilvaniei.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 

HOINĂRIND PRIN ORAŞ

Autor: Ioan.Ciorca din 26 mai 2011, Vizualizari: 2 759

HOINĂRIND PRIN ORAŞO scurtă plimbare prin centrul Clujului, este un bun prilej de a admira construcţiile medievale ale oraşului şi de a rememora vechea şi bogata istorie a Capitalei transilvane.

Categorie: Cultura / Patrimoniu

 


Reclama

Reclama