www.AutoPieseonline24.ro

Inchiziţia ortodoxă arde în continuare vechi biserici de lemn greco-catolice

Autor: daniel.sarbu din 6 octombrie 2009, Vizualizari: 3 435

Inchiziţia ortodoxă arde în continuare vechi biserici de lemn greco-catolice
Încă o biserică-monument greco-catolică a dispărut de faţa pământului cu ajutorul neprecupeţit al unui preot ortodox. Este vorba de vechea biserică de lemn "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din localitatea Soconzel, judeţul Satu Mare (foto). Aceasta a ars până la temelii din neglijenţa voită sau nu a preotului ortodox de acolo, Ioan Malancaş, despre care se spune că a incendiat lăcaşul de cult cu o ţigară aruncată la întâmplare.
Greu de crezut sau nu, biserica-monument construită de greco-catolici în 1777, înscrisă pe listele de patrimoniu ale Muzeului Judeţean Satu Mare, astăzi nu mai este. Biserica din Soconzel era printre cele mai vechi lăcaşuri de cult de lemn, încă în picioare, a românilor din zona Satu Mare. Acoperită cu şindrilă, biserica era adesea vizitată de turişti care putea să mai vadă pe pereţii lăcaşului fragmente de pictură murală din secolul al XVIII-lea. Aflată pe lista de retrocedări a Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, care înceacă de 20 de ani să-şi recupereze patrimoniul confiscat de comunişti în 1948 şi dat ulterior Bisericii Ortodoxe Române, biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Soconzel lasă în urmă o istorie de mai bine de 230 de ani, pe care doar în acte, înscrisuri sau lucrări de istorie o mai putem vedea. Din focul mistuitor au scăpat doar cinci icoane valoroase, ceva mobilier şi Sfânta Evanghelie. Foarte multe griji nu prea îşi are a face preotul incendiator de biserica distrusă deoarce, fie se pensionează, că doar are 66 de ani, ori slujeşte în continuare, în noua biserică ortodoxă a statului. Până una alta, preotul ortodox a fost pus sub urmărire penală şi riscă închisoarea de la 1 la 10 ani, plus pagubele materiale pe care va trebui să le suporte din bugetul propriu.

Mai-marii Bisericii Ortodoxe vor închide, oare, ochii şi de această dată, mai ales că este vorba de o veche biserică greco-catolică, aşa cum au făcut-o adesea, când au fost demolate după 1990, destul de multe vechi biserici greco-catolice, precum cea din Ungheni, judeţul Mureş, cea de la Vadu Izei din Maramureş sau cea din satul Solon, judeţul Sălaj, ori cea de la Urca, din judeţul Mureş?dle templates freefilm online


Categoria: Cultura

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama