UBB


Apărători de hârtie pe zidul medieval al Clujului

Autor: Claudiu.Padurean din 27 septembrie 2009, Vizualizari: 3 745

Apărători de hârtie pe zidul medieval al Clujului
Vechea fortificaţie medievală a Clujului a fost readusă la viaţă, sâmbătă şi duminică, prin intermediul festivalului BastArt. Pentru prima oară, acest festival, care pune în valoare meşteşugurile tradiţionale din Transilvania, a avut loc în Bastionul Croitorilor, care a fost restaurat, şi pe porţiunea din zidul medieval al cetăţii Clujului, care a rămas în picioare pe strada Baba Novac.
Apărători de hârtie pe zidul medieval al Clujului
13 artişti au fost invitaţi să creeze şi să recreeze obiecte de artă, care au mers de la bijuterii la vitralii pe sticlă. Printre cele mai frumoase exponate au fost diplomele de meşteri realizate de specialiştii Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj. Aceste diplome au un text în limba germană, care reproduce textul prin care breslele clujene acordau diplome calfelor care obţineau statutul de meşter şi dreptul de liberă practică în burgul medieval. Acest diplome au fost confecţionate pe hârtie manuală şi au timbrul sec al Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei. De asemenea, BastArt a fost animat de trupa de menestreli Galigarda, care a interpretat cântece specifice perioadei medievale. De asemenea, cu ajutorul matriţelor, meşterii clujeni au realizat gravuri, care au putut fi cumpărate de pasionaţi.
Apărători de hârtie pe zidul medieval al Clujului

Clujenii nu au fost doar simpli spectatori, ci au fost invitaţi să participe la realizarea unei opere colective de artă. 36 de oameni şi-au trasat conturul pe cartoane, care apoi au fost colorate, sâmbără seara. Apoi, duminică dimineaţa, aceste cartoane, aidoma unor apărători de hârtie ai Clujului, au fost lipite pe zidul medieval de pe strada Baba Novac, chiar în zona crenelurilor. Manifestarea va continua în luna decembrie, cu un târg de artă decorativă, au declarat organizatorii de la asociaţia culturală apARTE.dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama