Pagina de istorie: Ioan Dragalina, generalul-erou care a murit de septicemie

Autor: bianca.padurean din 11 octombrie 2019, Vizualizari: 254

Pagina de istorie: Ioan Dragalina, generalul-erou care a murit de septicemieÎn 10 octombrie 1916, unul dintre cei mai valoroşi generali români, Ioan Dragalina, reuşea o victorie improbabilă împotriva armatei germane care încerca să ocupe oraşul Târgu-Jiu. Armata română a reuşit să respingă atacul german, însă, în luptele care au urmat, generalul Ioan Dragalina a fost grav rănit, iar o lună mai târziu, Armata Regală Română a pierdut unul dintre cei mai valoroşi comandanţi, scrie RFI în Pagina de istorie.


Victoria lui Ioan Dragalina nu a reuşit să schimbe cursul ofensivei şi să preîntâmpine ocuparea Bucureştiului, dar a arătat că soldaţii români, atunci când sunt bine comandaţi, se pot opune cu succes oricărui adversar.

 

Ioan Dragalina s-a născut în Imperiul Austriac, în Caransebeş, în anul 1860. Tatăl său, Alexandru Dragalina, provenea dintr-o veche familie de grăniceri şi era el însuşi ofiţer al armatei austriece. În 1859, a demisionat, s-a mutat în România şi a devenit administrator al ţinuturilor de graniţă. Însă, în 1860, a revenit în Caransebeş.

 

Ioan Dragalina a urmat şcoala primară în satul natal, apoi şcoala de cadeţi în Timişoara. Au urmat studii la Academia Militară din Viena şi a fost înrolat, în 1884, în armata austro-ungară. În paralel, a urmat şi Şcoala de Ingineri Geodezi. În 1887, a demisionat din armata austro-ungară şi, precum tatăl său, s-a mutat în România.

 

Ioan Dragalina a fost încadrat ca sublocotenent în Armata Regală Română şi a fost remarcat de Regele Carol I. A avansat rapid, iar în 1908 era deja locotenent-colonel şi comandant al Şcolii Militare de Infanterie. Regele Carol I l-a decorat cu Ordinul Steaua României.

În 1911 a devenit colonel şi a primit comanda unui regiment din Constanţa, iar în 1915 a devenit general de brigadă. Între timp, a izbucnit Primul Război Mondial. În anii neutralităţii României, el s-a ocupat de fortificarea Văii Prahovei. La intrarea României în război, el comanda o divizie cu baza în Turnu Severin.

 

Ioan Dragalina a reuşit să respingă atacurile armatelor germane şi austro-ungare din zona Orşova şi a blocat ofensiva Puterilor Centrale pe linia Dunării. Succesul său a fost remarcat şi a fost promovat comandant al Armatei I din Oltenia. În această calitate, a organizat defensiva pe Valea Jiului şi a blocat şi acolo înaintarea armatelor Puterilor Centrale, în 10 octombrie. Însă a fost grav rănit în lupte. A fost transportat spre Bucureşti, însă, din cauza haosului din spatele frontului, nu a ajuns suficient de repede la spital. Rănile i s-au infectat, iar medicii au ajuns la concluzia că trebuie să îi amputeze braţul.

 

Regele Ferdinand I l-a decorat pe patul de spital cu Ordinul Mihai Viteazul. Avea să fie ultima consolare pentru viteazul general, care a murit în 9 noiembrie, de septicemie. 

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama