UBB


Scoala fara educatie

Autor: felix.ostrovschi din 9 septembrie 2019, Vizualizari: 279

Scoala fara educatie

 

Foarte multă lume aruncă asupra şcoalei răspunderea pentru degradarea morală care a cuprins societatea românească postbelică. Nu vom discuta acum dacă între şcoală şi societate este un raport de cauzalitate în sensul că cea dintâi determină cursul celei de a doua sau că şcoala este o simplă expresie a  societăţii.


„Foarte multă lume aruncă asupra şcoalei răspunderea pentru degradarea morală care a cuprins societatea românească postbelică. Nu vom discuta acum dacă între şcoală şi societate este un raport de cauzalitate în sensul că cea dintâi determină cursul celei de a doua sau că şcoala este o simplă expresie a  societăţii. Nu vom discuta deci nici învinuirea de mai sus, în ce măsură este ea sau nu întemeiată. Vom constata însă, de acord cu toată lumea, că şcoala noastră face prea puţină educaţie şi prea multă instrucţie. Programa analitică a şcoalei noastre secundare este atât de încărcată, încât ea nu mai lasă loc educaţiei, fără ca în domeniul instrucţiei măcar să dea rezultatele scontate. Nenumăratele cunoştinţe fiind imposibil de asimilat, şcoala transformă capul elevilor într-un adevărat haos.

Dar nici nu-i de mirare că şcoala noastră, prin felul cum este organizată, a renunţat de mult de a mai face educaţie. Însuşi factorul educator – profesorul – este pus în imposibilitatea de a-şi îndeplini misiunea.

Nu vorbim de greutăţile vieţii de azi, cari macină energia profesorului, şi nu îl lasă să se dedice în întregime şcoalei. Vorba aceea: Cu stomacul gol nu se poate cânta imnul regal!

Scoala fara educatie

Dar abstrăgând de la acest fapt, profesorul este transformat în simplu funcţionar. Este atât de îngrădit de formalităţi, încât conştiinţa lui – singurul îndreptar în misiunea lui – este cu totul desconsiderată. Autoritatea superioară nu are încredere în el, după cum statul nostru nu are încredere în nici un funcţionar al său. Ajunge să citim pentru asta un singur fapt: Profesorul nu cumpăneşte pe elev cu conştiinţa lui, ci elevul este un simplu rezultat al unui calcul complicat de note. La fel pentru elevi, Elevul, pe stradă, de exemplu, este un simplu număr. Îl are cusut pe braţ. Numărul este sufletul lui. Se fereşte de rele pe stradă, nu pentru că este imoral să facă cutare sau cutare lucru, nu pentru că îi roşeşte obrazul de ruşine, ci pentru că are un număr pe braţ. Când nu-l are, se poate da peste cap!

Dacă rolul educativ al şcoalei a format până acum subiect de discuţie, negarea acestui rol a primit în ultimul timp o confirmare oficială. Pe lângă şcoalele primare şi secundare s-a înfiinţat din anul trecut străjeria, cu menirea de a face educaţia elevilor. Aşadar, şcoala de acum nu mai are rostul de a da educaţie, aşa cum a făcut-o sau măcar ar fi trebuit s-o facă totdeauna.

Ea este un simplu mijloc de instruire şi birou de înregistrare a cunoştinţelor. Educaţie va face de acum încolo străjeria”. [„România Nouă”, Anul III, nr.255, Cluj, 21 noiembrie 1935].

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama