UBB


Moastele Fericitului Iuliu Hossu, daruite Parohiei Greco-Catolice Nicula

Autor: Claudiu.Padurean din 15 august 2019, Vizualizari: 1 704

Moastele Fericitului Iuliu Hossu, daruite Parohiei Greco-Catolice NiculaZeci de mii de oameni au luat parte la cel mai mare pelerinaj românesc, organizat în fiecare an la Nicula, în Transilvania. Ortodocşi şi greco-catolici merg acolo pentru a venera o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, care are faima că ar fi făcătoare de minuni. În acest an, la liturghia ortodoxă a participat şi un înalt prelat din Africa, IPS Innocentius, mitropolitul de Rwanda şi de Burundi, iar la finalul liturghiei greco-catolice, parohia română unită din Nicula a primit o parte din moaştele Fericitului Iuliu Hossu, beatificat în acest an în Blaj, pe Câmpul Libertăţii, de către Papa Francisc. Moaştele vor fi puse pe masa altarului din biserica ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. 


În acest an, liturghia ortodoxă de la Nicula a fost oficiată de doi mitropoliţi: IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, şi IPS Innocentius Byakatonda, mitropolitul de Rwanda şi Burundi. Greco-catolicii s-au strâns în curtea bisericii parohiale din Nicula, acolo unde liturghia a fost oficiată de episcopul român unit de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. La finalul liturghiei, episcopul greco-catolic a oferit parohiei locale moaştele Fericitului Iuliu Hossu, primul cardinal român din istorie.

 

 

Pelerinii vin la Nicula pentru a venera o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, pictată de preotul Luca din Iclod în 1681. În trecut, icoana putea fi venerată de oricine, indiferent de etnie, confesiune sau statut social. Din 1767, Papa Clement al XIII-lea a acordat pelerinilor care mergeau la Nicula indulgenţa plenară, iar în 1928, Papa Pius al XI-lea a ridicat Nicula statutul de sanctuar marian. În 1936, Iuliu Hossu a întemeiat mănăstirea, pe care a încredinţat-o călugărilor din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare. În anul 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost desfiinţată, mănăstirea a fost confiscată şi dată Bisericii Ortodoxe Române, care o foloseşte şi în prezent, deşi greco-catolicii au cerut restituirea ansamblului monahal.

dle templates freefilm online


Categoria: Spiritualitate

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama