UBB

Pagina de istorie: Doina Cornea, batuta de Securitate, decorata de Papa, Regele Mihai si Republica Franceza

Autor: bianca.padurean din 30 mai 2019, Vizualizari: 1 031

Pagina de istorie: Doina Cornea, batuta de Securitate, decorata de Papa, Regele Mihai si Republica FrancezaÎn 30 mai 1929, exact acum 90 de ani, venea pe lume Doina Cornea, cea care a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste din ultimele decenii de dictatură. Doina Cornea a sfidat comunismul şi a militat pentru democraţie, pentru restaurarea monarhiei şi pentru repunerea Bisericii Greco-Catolice în drepturile sale. Până la moarte, a păstrat afişat lângă uşa casei sale din Cluj portretul Regelui Mihai I al României, scrie RFI în Pagina de istorie.


Doina Cornea a fost pasionată de filologie. A studiat franceza şi italiana la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, iar apoi a devenit profesoară de franceză în Zalău, unde s-a căsătorit cu un avocat. În 1958, ea s-a mutat înapoi la Cluj, unde a devenit cadru didactic al Facultăţii de Filologie.

 

După propriile sale mărturisiri, ea a început să pună sub semnul întrebării fundamentele etice ale comunismului după o vizită în Franţa, în 1965, când a fost şocată de libertatea cu care tinerii îl criticau pe generalul Charles de Gaulle.

 

Încet, sentimentul de revoltă a început să crească în sufletul ei, iar în 1982 a reuşit să trimită o scrisoare de protest pentru a fi difuzată de Europa Liberă. Redactorii Europei Libere au crezut că Doina Cornea este un pseudonim şi i-au citat numele pe post. Imediat, a început să fie hărţuită de Securitate.

 

A fost dată afară de la Universitate, însă a continuat să protesteze. Până în 1989, a reuşit să trimită 31 de texte de protest la Europa Liberă. În 1987, a lipit afişe prin care îşi manifesta solidaritatea cu muncitorii arestaţi în Braşov în urma protestelor anticomuniste. În 1988, i-a trimis o scrisoare Papei Ioan-Paul al II-lea prin care cerea să lupte pentru libertatea Bisericii Greco-Catolice.

 

În tot acest timp, Doina Cornea era persecutată în mod deschis, după cum mărturisea ea în cartea "Faţa nevăzută a lucrurilor. Dialoguri cu Rodica Palade".

 

Doina Cornea era în arest la domiciliu în anii 1980. "Fusesem bătută de miliţianul de la poartă, trântită pe jos, izbită cu picioarele. Şchiopătam, respiram greu. La trei zile după bătaie, securiştii mi-au dat voie să ies din casă pentru a merge la medic. Am încercat la un cabinet medical din apropiere, destinat sportivilor. M-a primit doctorul Duma. Nu ne cunoşteam. Ulterior am aflat că şi-a dat seama cine eram. M-a examinat şi mi-a dat o idee excelentă: "Mergeţi la Medicina Legală". Acolo, m-a examinat dr. Petru Moşoigo. Mi-a eliberat un certificat medical foarte amănunţit, măsurând fiecare contuzie: hematom, coapsa stângă: 16/9 cm; hematom, braţul stâng: 5/4 cm, şi aşa mai departe, vreo şaisprezece poziţii. Certificatul a ajuns în Occident. Numai aşa puteam rezista", descria Doina Cornea calvarul prin care a trecut.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama