UBB

Pagina de istorie: Cel de-al treilea cardinal al României

Autor: bianca.padurean din 23 mai 2019, Vizualizari: 833

Pagina de istorie: Cel de-al treilea cardinal al RomânieiÎn data de 23 mai 1931, în localitatea Firiza, venea pe lume Lucian Mureşan. Este vorba de cel de-al treilea cardinal român din istorie, un om care a marcat profund istoria Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Eminenţa Sa cardinalul Lucian Mureşan este primul ierarh care îl va primi în Mica Romă de la Blaj pe Papa de la Roma.


Lucian Mureşan a venit pe lume într-o familie numeroasă, dar unită. A studiat primele clase în localitatea natală, apoi a urmat cursurile unei şcoli profesionale de prelucrare a lemnului. Părea că va avea meseria Sfântului Iosif, cea de tâmplar. Însă tânărul maramureşean a decis să continue să studieze, pentru că prinsese drag de carte.

 

Mai întâi, a terminat cursurile serale ale unui liceu. Apoi, după ce a fost trimis în Armată, a urmat cursurile unei şcoli de ofiţeri de aviaţie. Însă cariera sa de ofiţer era incompatibilă în anii 1950 cu ataşamentul faţă de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Pentru că a refuzat să îşi renege credinţa, Lucian Mureşan a fost mutat la un detaşament de muncă forţată.

 

În 1954, a fost lăsat la vatră, iar un an mai târziu, tânărul greco-catolic a fost admis, mai mult sau mai puţin clandestin, la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. Episcopul romano-catolic Marton Aron, care trecuse prin temniţele comuniste, la cererea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, aflat în detenţie, a decis să pregătească cinci tineri greco-catolici, câte unul pentru fiecare eparhie unită interzisă de comunişti în 1948.

 

Când cei cinci tineri, inclusiv Lucian Mureşan, au ajuns în anul IV de facultate, autorităţile comuniste au intervenit şi i-au exmatriculat. De asemenea, Securitatea a început să îi urmărească tenace. Lucian Mureşan s-a trezit în situaţia în care nu mai reuşea să îşi găsească de muncă nici măcar pe postul de împingător de vagoane în mină, pentru că autorităţile comuniste încercau să îl intimideze. El şi-a continuat în clandestinitate studiile pentru a deveni preot. Între timp, şi-a găsit de lucru ca muncitor necalificat, apoi ca funcţionar.

 

În anul 1964, după eliberarea unora dintre deţinuţii politici, şi-a văzut visul împlinit: a fost hirotonit preot de către episcopul greco-catolic Ioan Dragomir. A devenit un preot respectat şi iubit de credincioşi. După moartea episcopului Ioan Dragomir, Lucian Mureşan a fost numit, din 1986, la conducerea Eparhiei Unite de Maramureş. A putut fi hirotonit episcop însă abia după căderea comunismului, în mai 1990, de către mitropolitul Alexandru Todea. Liturghia de consacrare a avut loc sub cerul liber, deoarece catedrala episcopala greco-catolică din Baia Mare nu a fost retrocedată nici azi.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama