UBB

Pagina de istorie: Maria Regina Scotiei, decapitata de veriaoara ei, Elisabeta I a Angliei

Autor: bianca.padurean din 23 aprilie 2019, Vizualizari: 833

Pagina de istorie: Maria Regina Scotiei, decapitata de veriaoara ei, Elisabeta I a AnglieiDevenită regină a Scoţiei la o săptămână după ce s-a născut, Maria Stuart a fost, toată viaţa ei, un ghimpe în coasta celei care a devenit regina Elisabeta I, verişoara sa. Acest lucru i-a adus, în final, decapitarea. Aflaţi întreaga poveste din Pagina de istorie a RFI.


Fiică a lui Iacob al V-lea, regele James al Scoţiei, Maria Stuart era nepoata regelui Henric al VIII-lea. Astfel că Maria, de confesiune catolică, a fost încurajată să emită pretenţii şi asupra tronului Angliei. Doar că destinul ei, încă din fragedă pruncie, a fost legat mai mult de Franţa decât de Anglia, ceea ce i-a adus neîncrederea până şi a supuşilor săi scoţieni.

 

De la vârsta de cinci ani, Maria a fost crescută în Franţa şi promisă ca mireasă Delfinului francez, Fançois, care avea şi el, la vremea aceea, frageda vârstă de trei ani.

 

Însă mâna acestei fetiţe cu cap încoronat fusese peţită şi de fiul lui Henric al VIII-lea, prinţul Eduard, pe când avea doar şase luni, cu speranţa realizării unei alianţe între Anglia şi Scoţia. Cum această promisiune de căsătorie nu a mai fost dusă la bun sfârşit, Maria Stuart a luat drumul Franţei, unde a crescut şi educată la curtea franceză.

 

Maria a stat în Franţa următorii 13 ani din viaţa ei. Ea a fost însoţită de propria ei suită din care făceau parte şi doi fraţi vitregi nelegitimi şi cele "patru Marii", patru fete de vârsta reginei, toate pe nume Maria, fiice ale unora dintre cele mai nobile familii din Scoţia: Beaton, Seton, Fleming şi Livingston.

 

La 4 aprilie 1558, Maria a semnat un acord secret prin care lăsa Scoţia şi pretenţia ei asupra tronului Angliei, coroanei Franţei, în cazul în care va muri fără moştenitori. Douăzeci de zile mai târziu, ea s-a căsătorit cu Delfinul, la Notre Dame de Paris, şi François a devenit rege consort al Scoţiei. Nunta a reprezentat un eveniment important al Parisului deoarece în 200 de ani era prima dată când Delfinul se căsătorea la Paris.

 

Când Henric al II-lea a murit la 10 iulie 1559 din cauza rănilor suferite într-un turnir, François, în vârstă de 15 ani, a devenit rege al Franţei, iar Maria, în vârstă de 16 ani, regină consoartă a Franţei. Dar sănătatea fragilă a regelui francez a cedat în 5 decembrie 1560, lăsând Franţa atât fără rege, cât şi fără un moştenitor.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama