UBB

Pagina de istorie: Povestea luptătorilor ”Dayma”, grănicerii români din Imperiul Habsburgic

Autor: bianca.padurean din 15 aprilie 2019, Vizualizari: 1 027

Pagina de istorie: Povestea luptătorilor ”Dayma”, grănicerii români din Imperiul HabsburgicÎn 15 aprilie 1762, împărăteasa Maria Tereza de Habsburg semna Înaltul Decret referitor la înfiinţarea primelor regimente grănicereşti româneşti. Aceste unităţi militare au dovedit încă o dată valoarea soldaţilor români din Transilvania, care s-au acoperit de glorie în luptele contra Imperiului Otoman, apoi în războaiele napoleoniene. Aflaţi povestea luptătorilor ”Dayma” din Pagina de istorie a RFI.


Regimentele de grăniceri au fost create în contextul luptelor aproape permanente dintre Imperiul Otoman şi cel Habsburgic. Iniţial, Habsburgii au creat regimente de grăniceri sârbi şi croaţi, apoi au decis să extindă acest sistem şi în Transilvania, printre români şi secui.

 

Pentru români, regimentele de grăniceri, alături de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, au reprezentat mijloace de emancipare socială şi naţională. În contextul în care cea mai mare parte a românilor ardeleni fusese redusă la starea de iobăgie în timpul principilor protestanţi ai Transilvaniei, Habsburgii au decis că preoţii greco-catolici şi militarii din regimentele grănicereşti sunt eliberaţi din starea de iobăgie şi împroprietăriţi.

 

Clerul greco-catolic a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai înfiinţării regimentelor de grăniceri, pentru că episcopii uniţi au intuit faptul că aceste regimente vor deschide calea unor români spre cele mai înalte demnităţi ale Principatului Transilvaniei. Evoluţia istoriei a demonstrat că ei au avut dreptate. Numeroşi ofiţeri de valoare au devenit nobili, iar patru dintre ei au deţinut demnitatea de mareşali ai armatei imperiale, rang la care românii au ajuns abia după desfiinţarea regimentelor grănicereşti.

 

Maria Tereza a creat două regimente, cu sediile la Orlat şi la Năsăud. Regimentul din Năsăud s-a acoperit de glorie în timpul războaielor contra Imperiului Otoman, în Moldova şi la Nicopole. Regimentul din Orlat a luptat în Valahia contra otomanilor. În timpul războaielor napoleoniene, regimentele grănicereşti au luptat în toată Europa: în Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Italia sau Franţa. Numeroşi soldaţi au fost decoraţi pentru vitejie.

 

În acea perioadă a apărut şi legenda soldaţilor Dayma, care spune că, în luptele contra armatei imperiale, francezii se temeau doar de aceşti soldaţi mai aparte. Soldaţii Dayma erau, de fapt, românii din regimentele grănicereşti, care, după ce îşi terminau muniţia, apucau puştile de ţeavă şi porneau la atac cu strigătul de luptă ”Dă-i, mă!”.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama