UBB

Criza profunda a fortei de munca in Cluj

Autor: Claudiu.Padurean din 14 martie 2019, Vizualizari: 1 550

Criza profunda a fortei de munca in ClujClujul se confruntă cu o criză profundă de forţă de muncă. Angajatorii au la dispoziţie patru soluţii pentru a remedia această criză: să îi readucă pe românii emigraţi, să aducă români din Republica Moldova, Ucraina sau Serbia, să importe muncitori din străinătate sau să robotizeze cât mai multe diferitele activităţi de producţie. Rata neoficială a şomajului în Cluj-Napoca este de aproximativ 0,5 la sută.


Creşterea economică din ultimii ani a dus la expansiunea companiilor clujene. În acest an, Clujul a ajuns la cel mai mare număr de locuri de muncă ocupate din 1989 până acum. De exemplu, în 2018, numărul locurilor de muncă din judeţ a crescut cu 13.000 faţă de 2017, iar salariile au crescut, în medie, cu 14 la sută. Rata şomajului în judeţ este mai mică de 1,3 la sută, iar în Cluj-Napoca este de trei ori mai mică. În acest context, a apărut o criză acută de forţă de muncă, spune reprezentantul clubului de afaceri Top Club, Cristian Fertea.

 

Unul dintre domeniile în care criza de forţă de muncă este resimţită acut este IT-ul. Companiile din acest domeniu concurează între ele mai mult pentru angajaţi decât pentru piaţă. În acest context, companiile clujene încearcă să recruteze IT-şti încă de băncile facultăţii, spune reprezentanta Târgului de Cariere în IT, Alina Agafiţei, într-o emisiune la ViaCluj.tv.

 

 

În alte domenii, precum cel al construcţiilor, companiile încearcă să îi readucă acasă pe românii emigraţi în Occident. În domeniul medical, sunt multe spitale şi clinici care se bazează pe specialiştii educaţi la Chişinău. Au apărut şi muncitori străini, de exemplu, din Vietnam, care lucrează în fabrici de pâine. În fine, alte companii încearcă să robotizeze cât mai mult procesele de producţie.

dle templates freefilm online


Categoria: Economie

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama