UBB

Cartierul Manastur, terorizat de zbirii ministerului de finante

Autor: felix.ostrovschi din 4 martie 2019, Vizualizari: 741

Cartierul Manastur, terorizat de zbirii ministerului de finante

 

„Populaţia cartierului Cluj-Mănăştur, care acum doi ani a fost speculată în modul cel mai ordinar de către politicianiştii liberali, a fost îndemnată mereu de aceştia să nu plătească nimănui impozite.

De când s-a instalat acest partid la cârma ţării, vreme de doi ani şi câteva luni, ţăranilor nu li s-a cerut nici un impozit. Acum, când dările s-au urcat la mii şi zeci de mii de lei, agenţii fiscului au tăbărât în cartier, unde se dedau la cele mai sălbatice abuzuri. Sub ochii lor, jandarmii şi gardienii publici pălmuiesc şi lovesc cu patul puştii pe acei cari caută să se opună lor.


 

Valea plânsetelor fără de sfârşit

În ultimele două zile, cetăţeanul care a trecut prin acest cartier a fost martorul unor spectacole tragice. În lungul străzilor, sute de oameni, de copii şi femei, cărora în miez de iarnă agenţii le-au luat mobilele şi ultima bucată de pâine, au ieşit să povestească trecătorilor nedreptăţile ce li se fac.

Care şi căruţe încărcate cu haine şi tot felul de obiecte casnice, trec in convoi trist prin centrul oraşului, pentru a fi vândute. De la multe case a fost luată vaca cu lapte, menită să susţină existenţa a 7-8 copilaşi.

La alte case s-au efectuat sechestre, deşi ţăranul şi-a achitat complet impozitul. În timpul sechestrelor soţia lui Felecan Vasile, fără nici un motiv a fost lovită în spate de un jandarm cu patul puştii. De asemenea, soţia lui Albu, zis Tentu, a fost maltratată de un alt jandarm, iar copilului Căpuşan Gavrilă, o patrulă de jandarmi i-a cauzat răni corporale.

 

Până unde merge teroarea

Dintre sutele de ţărani din Mănăşturul-Clujului, mulţi au restanţe de impozite aşa de vechi, încât acestea trec peste valoarea locuinţelor, în care îşi duc traiul de toate zilele.

Astfel, unii au impozite de 70-80.000 în vreme ce casa nu le valorează nici pe jumătate atât. Dacă unul dintre aceştia plăteşte fiscului 2-3000 lei, atunci după un interval de câteva zile agenţii se prezintă din nou la locuinţă, pentru a-i stoarce o altă sumă. Oricâte sforţări ar face omul, este imposibil ca să achite asemenea sume enorme, îngrămădite din cauza inconştienţei Administraţiei Financiare.

Cele petrecute în cartierul Mănăştur, s-au răspândit în oraş fulgerător. Zeci de curioşi s-au îndreptat acolo pentru a vedea dacă într-adevăr lucrurile se întâmplă aşa cum se povestesc.

Martorii oculari relatează că agenţii fiscului pătrunzând într-o casă veche românească, unde locuieşte văduva lui Ion Mureşan, o femeie săracă, aceştia i-au golit toată casa, iar un jandarm a lovit-o în spate cu arma. Femeia, care a trecut de vârsta de 65 de ani, în urma acestor lovituri a căzut bolnavă.

Sunt şi alte cazuri de felul acesta, când contribuabilii au fost bătuţi crunt.

Cerem Ministerului de Finanţe ca să intervină pentru a se lua măsuri contra organelor fiscale care dezlănţuie o urgie nemaipomenită”. [„Patria”, Anul XVIII, nr.30, Cluj, 7 februarie 1936].

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama