UBB


Pagina de istorie: Podul lui Apolodor din Damasc, o minune a ingineriei antice

Autor: bianca.padurean din 4 februarie 2019, Vizualizari: 2 428

Pagina de istorie: Podul lui Apolodor din Damasc, o minune a ingineriei anticeLa sfârşitul lunii ianuarie 106, renumitul arhitect Apolodor din Damasc finaliza construirea podului de peste Dunăre de la Drobeta. Acest pod, lung de 1.135 de metri, era considerat drept una dintre cele mai importante realizări inginereşti ale lumii antice, scrie RFI în Pagina de istorie.


Construirea podului de peste Dunăre de la Drobeta a fost esenţială pentru continuarea războiului dintre împăratul roman Traian şi regele dacilor, Decebal. Pentru construirea podului, necesar pentru aprovizionarea legiunilor romane, împăratul Traian l-a angajat pe renumitul arhitect de origine siriană, Apolor din Damasc. Datorită acestui pod, armata romană a reuşit să transporte peste fluviu echipamentul greu folosit mai apoi la asedierea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

 

Existau 20 de stâlpi de piatră construiţi în Dunăre, care sprijineau o suprastructură din lemn. La cele două capete, podul era străjuit de câte o poartă monumentală. Locul ales pentru construcţia podului era exact unde se potoleau şuvoaiele Dunării din Cazane.

 

Podul era păzit de două castre romane, cel de la Pontes, din Serbia de azi, şi cel de la Drobeta, de pe teritoriul actual al României. Podul era lung de peste un kilometru, o înălţime de 18 metri şi o lăţime de 12 metri.

 

Podul i-a impresionat pe mulţi autori antici, care au menţionat această realizare inginerească în lucrările lor. Apolodor din Damasc a scris el însuşi o carte despre acest pod. De asemenea, a scris despre pod şi Cassius Dio.

 

Suprastructura de lemn a podului a fost distrusă şi refăcută de mai multe ori, pentru a împiedica invazia triburilor barbare în sudul Dunării sau, după caz, pentru a permite ofensiva legiunilor romane. Primul dintre împăraţii care a distrus parţial podul a fost succesorul lui Traian, Hadrian.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama