www.AutoPieseonline24.ro

Pagina de istorie: Cum l-au tratat comunistii pe Iuliu Hossu, vestitorul unirii Transilvaniei cu Romania

Autor: bianca.padurean din 30 ianuarie 2019, Vizualizari: 386

Pagina de istorie: Cum l-au tratat comunistii pe Iuliu Hossu, vestitorul unirii Transilvaniei cu RomaniaÎn 30 ianuarie 1885, la Milaşul Mare, în familia preotului greco-catolic Ioan Hossu, venea pe lume Iuliu Hossu. Acesta avea să deţină un rol de prim rang în istoria românilor. Iuliu Hossu a fost cel care a vestit mulţimii adunate la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, decizia Unirii Transilvaniei cu Regatul României. Din anul 1948, Iuliu Hossu a devenit deţinut politic, iar în anul 1969 a devenit primul cardinal român din istorie. Iuliu Hossu a murit în 28 mai 1970, la capătul unei detenţii care a însumat 22 de ani de suferinţă pentru credinţă, scrie RFI în Pagina de istorie.


Iuliu Hossu a venit pe lume într-o familie ilustră. Unchiul său, Vasile Hossu, era episcop greco-catolic, iar printre rudele sale se numărau mai mulţi intelectuali din elita românească a Transilvaniei.

 

Iuliu Hossu a studiat în Milaşul Mare, apoi în Reghin, Târgu-Mureş şi Blaj, apoi a fost trimis să studieze la Roma. În anul 1906, a obţinut titlul de doctor în Filosofie, iar în 1910 a devenit doctor în Teologie. În acelaşi an, la Roma, Iuliu Hossu a fost hirotonit preot de către unchiul său.

 

Întors acasă, Iuliu Hossu a ocupat o serie de posturi în administraţia eparhiei greco-catolice de Lugoj, condusă de Vasile Hossu. În anul 1914, a decis să se ofere drept preot militar, pentru a alina suferinţele morale ale românilor care serveau în armata imperială austro-ungară. Iuliu Hossu a slujit mai întâi la Timişoara, apoi la Viena. În anul 1917, împăratul Carol de Habsburg, azi sfânt al Bisericii Catolice, l-a numit pe Iuliu Hossu drept episcop de Gherla. Tânărul ierarh a fost înscăunat în data de 4 decembrie 1917.

 

Un an mai târziu, la 1 Decembrie 1918, episcopul Iuliu Hossu a fost ales să vestească mulţimii adunate la Alba Iulia Rezoluţiunea Unirii Transilvaniei cu Regatul României. Tot el a fost ales să facă parte din delegaţia românilor ardeleni care i-a dus vestea Unirii Regelui Ferdinand I al României.

 

În perioada interbelică, Iuliu Hossu s-a ocupat de reorganizarea eparhiei sale, care şi-a mutat centrul de la Gherla la Cluj. El s-a preocupat de adaptarea noii catedrale din centrul Clujului la exigenţele ritului bizantin, de construirea unei noi Academii Teologice şi de cumpărarea noului palat episcopal. Iuliu Hossu a devenit şi senator de drept în Parlamentul Regatului României, precum şi membru de onoare al Academiei Române. S-a impus drept una dintre cele mai importante personalităţi publice româneşti.

 

În anul 1940, când Transilvania de Nord a fost ocupată de Ungaria, Iuliu Hossu a rămas la Cluj, în ciuda ameninţărilor la adresa vieţii sale. A devenit unul dintre liderii românilor ardeleni şi s-a implicat în salvarea unui mare număr de evrei clujeni de prigoana nazistă. După anul 1945, Iuliu Hossu s-a opus în egală măsură comunismului.

 

De aceea, în anul 1948, împreună cu ceilalţi episcopi greco-catolici a fost arestat. A trecut prin mai multe temniţe comuniste şi a refuzat oferta de a-şi abandona credinţa în schimbul demnităţii de mitropolit ortodox al Moldovei. Atitudinea sa a fost definită de cuvintele ”Credinţa noastră este viaţa noastră”.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama