www.AutoPieseonline24.ro

Clujul de ieri: Primaria municipiului Cluj isi va cladi un nou palat

Autor: felix.ostrovschi din 7 ianuarie 2019, Vizualizari: 368

Clujul de ieri: Primaria municipiului Cluj isi va cladi un nou palat„În vederea construirii unui palat nou al primăriei, problemă care preocupă de mai mulţi ani conducerile succesive ale Municipiului, s-a ţinut alaltăseară în aula primăriei o consfătuire publică prezidată de d.dr. Sebastian Bornemisa, primarul Municipiului, cu participarea domnilor Rector Ştefănescu-Goangă, General Păcală ajutor de primar, părinte dr. Sebastian Stanca etc.”.


Cuvântarea domnului dr. Bornemisa primarul municipiului

Luând cuvântul d.dr. Sebastian Bornemisa primarul municipiului, după ce mulţumeşte celor prezenţi pentru că au răspuns invitaţiei dsale arată scopul consfătuirei. Noua conducere a municipiului şi-a luat în programul său de lucru ridicarea unui palat nou, cel vechiu ne mai corespunzând cerinţelor, fiind prea mic, nehigienic şi mai presus de toate, făcând astfel aproape imposibilă administrarea.

Întrunirea are ca scop discutarea locului pe care să fie ridicat noul palat al primăriei. D-sa deschide discuţiile, rugând pe cei prezenţi să-şi exprime părerile.

 

Să cucerim Clujul pentru românism

Ia cuvântul d. prof. Oct. Prie care salută cu satisfacţie curajoasa iniţiativă a d-lui primar Bornemisa, primul dintre primarii municipiului care a luat serios această hotărâre.

În ce priveşte locul pe care să fie clădită primăria, d-sa găseşte că locul actual este potrivit, pentru că ridicând un palat somptuos în piaţa Unirii, s-ar putea cuceri şi această piaţă aşa cum a  fost cucerită pentru românism piaţa Cuza-Vodă prin clădirea Catedralei Ortodoxe. Cere să se facă la Primărie nu numai gospodărie, ci şi o politică românească. Propune să se clădească Primăria pe locul unde se află astăzi. În cazul că cei prezenţi vor afla un loc potrivit, dsa este de părere să se caute un loc tot în piaţa Cuza Vodă.

D.prof. Nic. Drăgan este de acord cu ideea ridicării unui palat nou al Primăriei, exprimându-şi convingerea că actualul primar va avea asigurate sursele financiare d vreme ce a îmbrăţişat cu atâta hotărâre această problemă. În ce priveşte locul pe care să fie ridicat palatul, dsa este de părere ca primăria să fie clădită în centrul oraşului. Dacă se află un loc potrivit în piaţa Cuza Vodă, să fie clădită acolo, locul pe care se află primăria actuală este cel mai potrivit.

  1. dr. Bornemisa arată că în urma cheltuielilor mari pe cari le-a avut primăria, averea ei imobilă a fost redusă atât de simţitor, încât azi nu mai dispune de un teren potrivit pe care să fie clădit palatul. Având în vedere scopul măreţ pe care trebuie să-l îndeplinească un palat ca şi cel al primăriei, care este în acelaşi timp şi un monument de artă într-un oraş, d-sa spune că potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, primăria are dreptul să procedeze la exproprierea terenului potrivit pentru clădirea primăriei, cu rezerva despăgubirii terenului expropriat.
  2. Rector Ştefănescu Goangă arată că fără curaj şi hotărâre nu se poate duce la bun sfârşit nici un lucru început. Primăria trebuie să rămână pe locul actual, dacă acest teren nu este prea mic. În acest caz face propunerea să se înfiinţeze o piaţă românească lărgind piaţa din faţa rezidenţei regale.

Pr. Ioan Agârbiceanu este de părere că noul palat al primăriei să fie clădit în piaţa Carolina, schimbând aspectul acestui cartier central prea puţin civilizat pentru un Municipiu ca şi Clujul.

Cel din urmă ia cuvântul d.dr. Bornemisa care spune că a cerut rezidenţei regale să mărească fondul pentru publicarea concursului noului palat. Dsa are speranţa că încă înainte de expirarea anului bugetar va putea deschide concurs pentru noua primărie.

Mulţumind celor prezenţi pentru colaborarea la iniţiativa dsale, d. primar ridică şedinţa”. [„Tribuna”, Anul I, nr.25, Cluj, 27 noiembrie 1938].

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama