UBB

Regizorul ucrainean Oleg Sentov primeşte Premiul Saharov

Autor: Claudiu.Padurean din 12 decembrie 2018, Vizualizari: 2 509

Regizorul ucrainean Oleg Sentov primeşte Premiul SaharovPremiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost decernat regizorului ucrainean Oleg Senţov. El nu a putut veni personal la Strasbourg pentru a primi premiul, pentru că în momentul de faţă este în închisoare în Siberia. A fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că a "plănuit acte de terorism" împotriva guvernării ruse de facto în Crimeea. Verişoara lui, Natalia Kaplan, şi avocatul lui, Dimitri Dinze, l-au reprezentat la ceremonia din Strasbourg. 


Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că "Oleg Senţov a fost nominalizat pentru protestul său paşnic împotriva ocupării ilegale a Crimeii, regiunea în care s-a născut. De asemenea, pentru curajul şi hotărârea de care a dat dovadă în susţinerea demnităţii umane, a democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor omului. Acestea sunt valorile pe care este construită Uniunea şi pe care Parlamentul, cu atât mai mult după atacul îngrozitor de ieri, le îndrăgeşte, le susţine şi le promovează".

"Greva foamei şi atitudinea curajoasă au făcut din Oleg Senţov un simbol al luptei pentru eliberarea prizonierilor politici deţinuţi în Rusia şi în întreaga lume", a adăugat preşedintele Tajani. Pentru faptul că ceremonia a avut loc în contextul unor tensiuni serioase între Rusia şi Ucraina, preşedintele a insistat pentru detensionarea situaţiei şi şi-a reiterat susţinerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei. 

Antonio Tajani a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a regizorului ucrainean şi a celorlalţi prizonieri ucraineni deţinuţi ilegal în Rusia şi peninsula Crimeea, dar şi a tuturor laureaţilor care se află în închisoare. "Premiul Saharov nu este doar un premiu. Este şi un angajament. Şi continuăm să fim alături de laureaţii noştri", a mai arătat preşedintele Parlamentului European. 

Natalia Kaplan a vorbit despre viaţa lui Oleg Senţov, despre activitatea sa în timpul anexării Crimeii şi tortura pe care a îndurat-o când a fost arestat şi condamnat pentru lucruri pe care nu le făcuse niciodată. "Oleg este o persoană care nu poate renunţa. Este un luptător prin natura sa", a arătat dumneaei. 

dle templates freefilm online


Categoria: International

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama