UBB

Esti hacker sau cracker? Povestea unui start-up din Cluj specializat in cyber security

Autor: bianca.padurean din 6 decembrie 2018, Vizualizari: 2 678

Echipa Cyber Threat Defence: Veronica Mihaiu, Alexandru Armean, Razvan Furdui si Andrei PusoiuEchipa Cyber Threat Defence: Veronica Mihaiu, Alexandru Armean, Razvan Furdui si Andrei PusoiuAtunci când pronunţi cuvântul “hacker”, de obicei oamenii se uită la tine ciudat şi îşi imaginează o persoana într-un subsol care stă înconjurat de o mulţime de cabluri, monitoare şi care tastează nevrotic, furând bani “de pe net”. Există o imagine peiorativă a “hackerilor” în mintea colectivităţii, care au fost portretizaţi ca fiind răufăcători care fură date sensibile de la oricine. În sensul larg, cuvântul hacker defineşte un proces creativ de a soluţiona, care ia în considerare proprietăţile unui sistem în moduri neaşteptate.

 


Galileo, Einstein, Steve Jobs au fost “hackeri”

 

În contextul tehnologiei informaţiei, “hacker” reprezintă un expert în informatică, ce are rolul de a studia profund sistemele informatice din curiozitate şi cu scopul de a obţine informaţii care nu sunt disponibile publicului larg. Aceia dintre ei care folosesc aceste cunoştinţe în mod ilegal, pentru a compromite securitatea informatică a sistemelor / aplicaţiilor sunt de fapt “crackeri”.

 

“Voi ce tip hackeri sunteţi?” Este o întrebare pe care clujenii de la compania CT Defence din Cluj o primesc foarte des şi de care informaticienii se amuză. ”Imaginea acelui răufăcător din subsol nu are nimic de-a face cu ceea ce facem noi şi cu imaginea noastră. Suntem ingineri tineri (numiţi şi pentesteri) şi entuziaşti, acei “good guys” pasionaţi de a afla care sunt posibilele modalităţi prin care acei “bad guys” pot să intre în sistemele clienţilor şi să abuzeze de breşe prin care determină pierderi considerabile ţintelor”, spun reprezentanţii firmei clujene.

 

În Cyber Threat Defense ne ajutăm clienţii să îşi îmbunătăţească nivelul de siguranţă prin teste şi sugesţii de îmbunătăţire Concret: îi ajutăm, prin testare, să se protejeze împotriva atacurilor cibernetice şi fraudelor informatice. Practic folosim aceleaşi metode pe care le folosesc hackerii ca să atace companiile, dar facem aceste activităţi legal, cu acordul clientului şi cu o ţintă clară: detectarea vulnerabilităţilor critice. Cautăm aceste puncte slabe în aplicaţii web, mobile, device-uri smart sau reţele de calculatoare care pot aduce prejudicii tehnice, financiare, legale sau de imagine. 

 

Cyber Threat Defense s-a născut din pasiune

 

Pasiunea pentru a descoperi ce se află dincolo de un anumit produs, sau “ce se întamplă dacă” i-a determinat pe Andrei Puşoiu şi pe Daniel Ciobanu să pună bazele acestei companii, cooptându-l apoi pe Alexandru Armean. Andrei şi Daniel au lucrat ca experţi în securitate (pentesteri) la diferite companii din Cluj, în paralel punând bazele firmei. Alexandru a fost manager la o multinaţională, în echipa de Cyber Security.

 

"Un hacker din Valcea a spart serverele..."

Andrei şi Daniel sunt din Râmnicu Vâlcea. Nu mai este o noutate că în Vâlcea, cuvântul hacker era folosit des pentru că multe persoane se ocupau cu fraude informatice şi se îmbogăţeau peste noapte. Deşi toate ştirile erau negative, acestea le-a captat atenţia celor doi.

 

Ajunşi la facultatea de informatică, atât Andrei cât şi Daniel şi-au dat seama că lucrurile nu stau chiar aşa cum prezintă ştirile şi au aflat ce înseamnă, mai exact, un "hacker adevărat”.

Daniel s-a decis sa îşi facă licenţa în securitatea aplicaţiilor web, iar Andrei îl urmărea cu interes cum accesa baza de date din diferite site-uri şi i s-a alăturat. Între timp, amândoi au avut încercări de a deschide diverse startup-uri, însă separat fiecare cu "prietenii lui”, iar în acest mod o perioadă nu au mai ţinut legătura. După aproximativ 6 luni, în care nici unul nu a găsit mult aşteptatul succes, s-au reîntâlnit la aceeaşi companie, angajaţi, amândoi pregătindu-se în cyber security.

 

Astfel, a venit şi ideea. Un startup în securitate, pe lângă job. Gândul entuziast a fost aplanat uşor de faptul că erau multe lucruri de invăţat atât tehnic, cât şi în vânzări, promovare şi administrativ, însă au luat-o pas cu pas. Timp de 6 luni, în fiecare zi, Andrei se trezea la 4:30 dimineaţa, la ora 5 îşi lua bicicleta, iar la 5:30 era la Daniel acasă. Bătea la uşă, iar Daniel îi deschidea cu salutul binevoitor "Speram să nu vii azi” şi începeau să muncească pentru ceea ce astăzi este Cyber Threat Defense, pana la 8:30 când plecau spre job-ul lor.

 

Andrei şi Daniel au creat primul site webpentesting.com şi au muncit pentru asta, în acelaşi mod aproape 2 ani, pana au învăţat tot mai multe şi s-au simţit încrezători în ceea ce pot sa facă. Una dintre companiile cu care au colaborat chiar la început a fost foarte impresionată de munca pe care o depun şi de atunci le-a oferit proiecte în mod constant.

 

“Nimic nu se compară cu bucuria primilor bani din ceea ce te pasionează: 700 de euro”, povesteşte Andrei. Între timp, atât Andrei cât şi Daniel şi-au schimbat job-ul şi l-au întâlnit ca manager în echipa de Cyber Security pe Alexandru.

 

Alexandru are o experienta de peste 10 ani în securitate, a făcut facultatea de securitate a reţelelor şi a lucrat ţări precum Austria, Elveţia, Statele Unite ale Americi şi Spaniai. Alexandru a venit dintr-un mediu organizat şi metodic, fiind certificat CISM, Manager în Securitate Cibernetica şi extrem de pasionat de acest domeniu. Văzând modul de a conducea echipa şi felul în care îşi desfăşura activitatea, Andrei şi Daniel s-au gândit că Alexandru ar fi o investiţie bună. Zis şi făcut, Cyber Threat Defense se dezvoltat constant din decembrie 2017.

dle templates freefilm online


Categoria: Economie

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama