UBB

Criză de forţă de muncă la Cluj

Autor: Claudiu.Padurean din 28 noiembrie 2018, Vizualizari: 1 718

Criză de forţă de muncă la ClujClujul se confruntă cu o adevărată criză de forţă de muncă. Rata şomajului în judeţ este de doar 1,6 la sută, iar în municipiul Cluj-Napoca ar fi de 0,5 la sută, potrivit estimărilor patronatelor. Totuşi, Clujul continuă să atragă investitori, pentru că aceştia se bazează mai ales pe cei aproximativ 20.000 de studenţi şi masteranzi care termină în fiecare an cursurile universităţilor clujeni. Este vorba de specialişti înalt calificaţi, iar angajarea acestora nu rezolvă problema deficitului de muncitori în domenii precum agricultura sau construcţiile. De aceea, tot mai mulţi proprietari de firme din Cluj cer autorităţilor să liberalizeze piaşa muncii, în sensul măririi cotelor de muncitori străini care pot fi angajaţi.


Dezvoltarea economică accentuată a Clujului a produs şi probleme. Una dintre ele este reprezentată de criza de forţă de muncă. Există domenii precum construcţiile, industria auto sau agricultura în care lipsa muncitorilor români poate fi suplinită doar prin aducerea unor muncitori din străinătate, este de părere omul de afaceri Vasile Vita.

 

De asemenea, există o criză a forţei de muncă şi în domeniile inginereşti, atrage atenţia rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, profesorul Vasile Ţopa.

 

Pentru a-şi optimiza procesele de recrutare de personal, companiile clujene folosesc tot mai mult diverse soluţii informatice. Aşa este cazul unei aplicaţii dezvoltate la Cluj de către o companie specializată în producţia de software, spune fondatoarea companiei, Anca Vescan.

 

De altfel, industria IT este ramura economică cu dezvoltarea cea mai spectaculoasă la Cluj. Peste 20.000 de oameni lucrează în acest domeniu. Companiile clujene ar mai avea nevoie urgentă de încă 5.000 de specialişti în domeniu pentru a echilibra cererea şi oferta de forţă de muncă.

dle templates freefilm online


Categoria: Economie

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama