www.AutoPieseonline24.ro

Contrabanda de oameni

Autor: felix.ostrovschi din 8 noiembrie 2018, Vizualizari: 341

„Oameni de contrabandă. Aceste trei scurte cuvinte cuprind întreaga tragedie a unor oameni sortiţi să folosească drept marfă de vânzare. Unii pot crede că titlul de mai sus ar aparţine unui roman senzaţional.

Faptele există, însă, în adevăr.


Contrabanda de oameni

 

Contrabanda de oameni, s-a dezvoltat într-o largă măsură în epoca postbelică, în care liniile de graniţă s-au înmulţit cu multe mii de Kilometri.

Dacă înainte, trecerea frontierelor nu prezenta dificultăţi prea mari, măsurile luate pentru procurarea de paşaport şi obţinerea vizelor respective, au creat dificultăţi de netrecut pentru unii oameni.

Bineînţeles că era vorba de elemente dubioase, cari aveau tot interesul să nu aibă contact cu autorităţile poliţieneşti.

Aspectul evenimentelor politice din ultimii ani, a înmulţit numărul acestora. Oamenii, cari constituiesc marfa de contrabandă se compune din criminali şi infractori, din aventurieri şi din acei care n-au ţară, n-au lucru.

 

Metode periculoase

Metodele întrebuinţate în contrabandele de oameni sunt tot atât de variate, ca şi cele ale contrabandiştilor de mărfuri, primii având însă riscuri mult mai mari.

Ceea ce reprezintă pentru contrabandistul de opiu declaraţia falsă sau ascunzătoarea inocentă într-un sac cu grâne, pentru contrabandistul de oameni e actul fals sau veritabil însă totuşi paşaportul fals. Şi dacă nu se poate obţine nici măcar acest paşaport fals se recurge la eventuala călătorie, incomodă însă cu şanse de reuşit, de a trece frontiera noaptea ascuns între osiile vagonului de cale ferată. Mila sau banii înlesnesc contrabandistului de a se strecura în căruţa încărcată cu fân a unui sătean, care-şi are proprietatea de cele două părţi ale graniţei.

Cu câteva cuvinte bine simţite şi mai ales cu bani, se găseşte oricând o călăuză sau un <<protector>> care să-l strecoare pe potecile accidentate şi întortochiate ale munţilor, trecându-l astfel graniţa sau chiar în miez de noapte prin ceaţă, într-o luntre instabilă să fie dus pe malul opus. Câţi se prăpădesc neputându-şi vedea dorinţa împlinită, nu se va şti niciodată.

 

Transport în sicrie

Ca şi celelalte operaţiuni, contrabanda de oameni în America, ia proporţii şi dimensiuni fantastice. Agenţi lipsiţi de scrupule, cari preiau transporturi întregi de chinezi şi japonezi şi cari le înlesnesc imigrarea în sicrie sau în calele unor vapoare dubioase, cari nu pregetă de a face aceste transporturi de nenorociţi.

Câteodată reuşesc să calce pământul făgăduinţii, în majoritatea cazurilor însă, aceşti nenorociţi mor asfixiaţi şi sunt aruncaţi peste bord, ca o marfă oarecare supusă stricăciunii.

 

Contrabanda de oameni <<oficială>>

O curiozitate europeană a contrabandei de oameni sunt cazurile în cari contrabanda se execută în mod <<oficial>>.

Ar exista ţări, se spune, unde străinii, cari urmează a fi expulzaţi şi pe cari alte ţări refuză să-i primească, să fie conduşi, în timpul nopţii, chiar de către poliţişti, care îi trec graniţa pe drumuri ascunse”. [„Patria”, anul al III-lea, nr.461, Bucureşti, 23 ianuarie 1938].

 

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama