UBB

Pagina de istorie: Monument pentru Smaranda Brăescu, prima româncă paraşutist, ridicat după 70 de ani

Autor: bianca.padurean din 2 noiembrie 2018, Vizualizari: 1 802

Pagina de istorie: Monument pentru Smaranda Brăescu, prima româncă paraşutist, ridicat după 70 de aniUn monument dedicat Smarandei Bărescu este inaugurat azi în Cimitirul Central. El a fost ridicat de Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii Cluj. Una dintre cele mai cunoscute aviatoare din istoria României, campioană europeană şi mondială la paraşutism, Smaranda Brăescu, nu a avut un monument funerar până acum, din cauza prigoanei comuniste. Aflaţi povestea mormântului uitat al Smarandei Bărescu din Pagina de istorie a RFI.


Smaranda Brăescu s-a născut în 1897, în satul Hănţeşti, din actualul judeţ Galaţi. Încă din adolescenţă, ea a fost pasionată de aviaţie. În Primul Război Mondial, a urmat cursurile liceului de Bârlad, apoi a lucrat ca învăţătoare. În perioada 1924 - 1928, a urmat cursurile Academiei de Belle Arte din Bucureşti. Totuşi, a reuşit să obţină în 1928 brevetul de paraşutistă, ca urmare a unui salt de la 600 de metri. A progresat în acest sport, iar în 1931 a câştigat titlul european la paraşutism, după un salt de la 6.000 de metri.

 

În 19 mai 1932, Smaranda Brăescu a doborât recordul mondial la saltul cu paraşuta, după ce a sărit de la 7.400 de metri. Pentru performanţele sale, Regele Carol al II-lea a decorat-o cu Ordinul Virtutea Aeronautică - Crucea de Aur. Ea a activat ca instructor în cadrul Batalionului 1 de Paraşutişti din Băneasa. În Cel de-al Doilea Război Mondial, Smaranda Brăescu a activat în cadrul Escadrilei Albe, care reunea mai multe avioane sanitare ce acţionau pe Frontul de Răsărit. După război, ea s-a opus comunismului. În 1946, a protestat împotriva falsificării alegerilor.

 

Opoziţia sa faţă de comunism i-a adus o condamnare la închisoare. Însă Smaranda Brăescu a reuşit să scape de arestare, după ce s-a refugiat la călugăriţele greco-catolice din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului din Jucu, judeţul Cluj. S-a îmbolnăvit grav şi a fost operată în clinica medicului Iuliu Haţieganu. Marele medic nu a reuşit să îi salveze viaţa, iar Smaranda Brăescu a fost îngropată sub numele de Maria Popescu în Cimitirul Central din Cluj. De acum înainte, memoria eroinei românce va fi cinstită prin monumentul amplasat în Cimitirul Central.

dle templates freefilm online
Sursa: Foto: Ioan Ciorca

Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama