UBB

Pagina de istorie: Ascensiunea şi decăderea lui Benito Mussolini

Autor: bianca.padurean din 30 octombrie 2018, Vizualizari: 1 704

Pagina de istorie: Ascensiunea şi decăderea lui Benito MussoliniLa sfârşitul lunii octombrie 1922, începea una dintre cele mai lungi dictaturi din Europa. Benito Mussolini devenea prim-ministru al Italiei, după Marşul asupra Romei, prin care Regele Italiei, Victor Emanuel al III-lea, a fost silit să cedeze în faţa ameninţării unui război civil. Dictatura lui Mussolini s-a sfârşit abia în aprilie 1945, când conducătorul fascist a fost prins şi executat de partizanii comunişti, scrie RFI în Pagina de istorie.


Benito Mussolini a fost fiul unei învăţătoare şi al unui muncitor cu simpatii socialiste. Tânărul italian a devenit militant socialist încă din adolescenţă şi a fost exmatriculat dintr-un liceu al călugărilor salezieni din motive disciplinare. A reuşit, totuşi, să îşi ia bacalaureatul şi, în 1902, a plecat în Elveţia, unde a avut probleme cu autorităţile din cauza vagabondajului şi a încăierărilor la care lua parte. Benito Mussolini s-a întors în Italia în 1904, pentru a-şi satisface stagiul militar. Apoi, până în 1908, a lucrat ca învăţător, iar din 1909 s-a mutat la Trieste, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar.

 

Benito Mussolini a devenit redactor al unui ziar socialist şi a cunoscut-o pe Ida Irene Dasler. Cei doi au avut un fiu, pe care Benito Mussolini nu l-a recunoscut niciodată. După ce a devenit dictator, Benito Mussolini i-a închis pe amândoi într-un azil de nebuni, unde au fost ucişi. Gazetarul Mussolini a intrat în conflict cu autorităţile austro-ungare, deoarece el făcea propagandă pentru alipirea Triestului la Italia. Drept urmare, Benito Mussolini a fost expulzat. S-a întors în Italia, unde a lucrat la un ziar socialist la Forli, apoi a devenit şeful celui mai mare ziar socialist, Avanti, cu un tiraj de 100.000 de exemplare.

 

Izbucnirea Primului Război Mondial a dus la o ruptură între Mussolini şi socialişti, pentru că Mussolini a decis să se înroleze în armata italiană, pe când socialiştii propuneau încheierea unei păci generale. Benito Mussolini a devenit caporal, la fel ca şi prietenul său de mai târziu, Adolf Hitler. În 1919, el a creat un grup fascist, care se adresa mai ales foştilor soldaţi, rămaşi pe drumuri. Grupul fascist s-a extins rapid, iar în 1922, Benito Mussolini a chemat zeci de mii de fascişti la Roma, pentru a prelua puterea. Teza lui Mussolini era aceea că mişcarea sa politică va reda Italiei gloria din timpul Imperiului Roman şi strălucirea din perioada Renaşterii. Confruntat cu ameninţarea unui război civil, Regele Victor Emanuel al III-lea a acceptat să îl numească pe Mussolini prim-ministru.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama