UBB

Pagina de istorie: Cum l-au arestat comunistii pe Iuliu Hossu, vestitorul Marii Uniri

Autor: bianca.padurean din 29 octombrie 2018, Vizualizari: 2 299

Pagina de istorie: Cum l-au arestat comunistii pe Iuliu Hossu, vestitorul Marii UniriÎn data de 29 octombrie 1948, la ora 01.00 noaptea, una dintre cele mai importante personalităţi din România, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, era arestat de comunişti. Arestarea sa făcea parte din planul comuniştilor de a suprima Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Arestarea lui Iuliu Hossu venea la 30 de ani de la momentul în care înaltul ierarh vestea mulţimii adunate la Alba Iulia decizia Unirii Transilvaniei cu Regatul României, scrie RFI în Pagina de istorie.


Povestea lui Iuliu Hossu a început în satul natal, Milaşul Mare, unde tatăl său era preot. De-a lungul timpului, a fost şcolit în satul său, apoi la Reghin, Târgu-Mureş şi Blaj, pentru ca mai târziu să fie trimis să studieze la Roma. În 1906, a primit titlul de doctor în filosofie, iar în 1910 a obţinut titlul de doctor în teologie.

 

În 27 martie 1910, a fost hirotonit preot la Roma, de către unchiul său, episcopul Vasile Hossu. A activat pentru început în cadrul Episcopiei de Lugoj, apoi a cerut să servească drept preot militar în timpul Primului Război Mondial. În martie 1917, a fost numit episcop de Gherla în locul unchiului său, Vasile Hossu.

 

În 1 Decembrie 1918, Iuliu Hossu a fost cel care a vestit celor 100.000 de români strânşi la Alba Iulia rezoluţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României. În perioada interbelică, Iuliu Hossu s-a bucurat de preţuirea Regelui Ferdinand I al României şi a devenit senator de drept. Iuliu Hossu a devenit, în acea perioadă, episcop de Cluj-Gherla, după ce scaunul episcopal a fost mutat de la Gherla la Cluj.

 

În perioada Cel de-al Doilea Război Mondial, el a fost liderul spiritual al românilor din Transilvania de Nord, care ajunseseră din nou sub ocupaţia maghiară. De asemenea, a salvat mulţi evrei clujeni de deportarea în lagărele naziste ale morţii, în 1944.

 

Iuliu Hossu s-a opus în egală măsură extremismelor naziste, dar şi celor comuniste. În anul 1948, când o ţară întreagă tremura în faţa terorii staliniste, Iuliu Hossu i-a excomunicat pe cei 36 de prototopi greco-catolici strânşi de comunişti la Cluj pentru a desfiinţa Unirea religioasă de la 1700. Atitudinea sa i-a înfuriat pe comunişti, care l-au arestat pe episcopul Unirii în 29 octombrie 1948, în casa fratelui său din Bucureşti.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama