UBB

A muri occidental

Autor: felix.ostrovschi din 25 octombrie 2018, Vizualizari: 1 178

A muri occidentalMor bucureştenii <<occidental>> de câtva timp, datorită nouilor măsuri extrem de pariziene ale chestorului şi conducătorului circulaţiei Capitalei, şi – se pare – că au atins în acest fel, supremul ideal!


„Să fim serioşi: adică de asta ne arde nouă?

Mor bucureştenii <<occidental>> de câtva timp, datorită nouilor măsuri extrem de pariziene ale chestorului şi conducătorului circulaţiei Capitalei, şi – se pare – că au atins în acest fel, supremul ideal!

E adevărat, ceea ce a intenţionat priceputul expert în circulaţie merită admiraţia unanimă. D-sa ce şi-a spus? De ce, adicătelea, n-am avea şi noi normele în materie de circulaţie publică, demne de un oraş modern, mare, impunător şi mai ales, occidental, cum au ajuns Bucureştii noştri?

Şi – scurt – a dat poruncă şofeurilor să nu mai sune deloc – absolut deloc.

De unde până mai deunăzi, teribilii noştri şofeuri îşi făceau o adevărată distracţie din clacsonarea permanentă când trebuia şi când nu trebuia – prin ucazul d-lui chestor s-a înstăpânit, peste noapte, o linişte de mormânt…care pe unii i-a şi dus la mormânt!

Şofeurii, nu au întotdeauna partea lor de vină cea mai însemnată!

Vina cade, adesea, în sarcina pietonilor.

Pentru că prea-occidentalul nostru chestor – toate le-a prevăzut, afară de un mic, de un neînsemnat amănunt: psihologia pietonilor bucureşteni. Asupra acestora nu se poate opera ca asupra unor obiecte inanimate. Pietonii bucureşteni se învaţă cu toate – deci şi cu circulaţia, dar evolutiv. Astfel, ei consimt şi la măsuri tari, urgente, rapide – dar, până să le asimileze perfect, dau ortu popii.

Prea multe accidente – nu vi se pare domnule chestor?

Bucureşteanul – vrem să credem – nu arde de dorul occidentalismului, cu orice preţ – chiar cu preţul unei ultime călătorii la Belu.

Atunci: ce-i de făcut?

E de făcut o reformă: reforma reformărei domnului chestor. Sau, mai limpede, obicinuirea treptată a pietonului cu normele de circulaţie civilizată.

Altfel, până s-o aplica întocmai programul Serviciului de circulaţie al Capitalei -  domnul chestor va constata că nu mai are pe spatele cui să-l experimenteze!

<<Occidentalismul>> duce oriunde: chiar la cimitir”. [„Patria”, Anul al III-lea, nr.433, Bucureşti, 16 ianuarie 1938].

A muri occidental

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama