UBB

Pagina de istorie: Ion Diaconescu si... tusea in Codul Morse din inchisorile comuniste

Autor: bianca.padurean din 11 octombrie 2018, Vizualizari: 1 950

Pagina de istorie: Ion Diaconescu si... tusea in Codul Morse din inchisorile comunisteÎn 11 octombrie 2011, se stingea din viaţă unul dintre cei mai importanţi oameni de stat din România: Ion Diaconescu. El a cunoscut, vreme de 15 ani, calvarul temniţelor comuniste, însă nu a abandonat nici o clipă valorile morale pe care le-a deprins din familie. Ion Diaconescu a contribuit la reorganizarea PNŢCD după căderea comunismului şi a fost unul dintre artizanii victoriei istorice din 1996 a Opoziţiei democratice asupra foştilor comunişti din PDSR, precursorul PSD de azi. Ion Diaconescu a fost, timp de patru ani, preşedintele Camerei Deputaţilor, scrie RFI în Pagina de istorie.


Ion Diaconescu s-a născut în anul 1917, în satul Boţeşti, judeţul Dâmboviţa. Tatăl său era preot. În copilărie, el a fost adoptat de sora tatălui său, care era căsătorită cu un alt preot, din satul vecin, Cândeşti, de la care tânărul a primit numele de Diaconescu. Familia sa se înrudea cu marele om de stat Ion Mihalache, fondatorul Partidului Ţărănesc, care a fuzionat cu Partidul Naţional Român, condus de Iuliu Maniu, formând astfel Partidul Naţional Ţărănesc PNŢ.

 

În 1936, Ion Diaconescu s-a înscris în PNŢ. A devenit student al Facultăţii de Electromecanică a Universităţii Politehnice din Bucureşti. A absolvit facultatea în anul 1942 şi a fost angajat în postul de referent tehnic la Ministerul Economiei Naţionale. Din 1944, după răsturnarea dictatorului Ion Antonescu, a fost ales în Biroul Central al Organizaţiei de Tineret a PNŢ.

 

În anul 1947, din cauza activităţii sale politice, a fost concediat de la minister, iar în 1 decembrie 1947 a fost arestat. A fost condamnat în 1948 la 15 ani de temniţă. A trecut prin închisorile din Jilava, Aiud, Baia Sprie, Nistru, Cluj şi Râmnicu Sărat. În memoriile sale, Ion Diaconescu a mărturisit că cea mai cumplită perioadă a fost reprezentată de cei cinci ani petrecuţi în izolare totală la Râmnicu Sărat, acolo unde a fost torturat de torţionarul Alexandru Vişinescu. Totuşi, Ion Diaconescu a reuşit să ia legătura cu alţi deţinuţi, printre care Corneliu Coposu şi Ilie Lazăr.

 

Deţinuţii tuşeau în codul Morse, după cum relata Ion Diaconescu, în memoriile sale publicate la Casa Cărţii de Ştiinţă: ”Ia gândiţi-vă că pentru a transmite o literă aveai nevoie în medie de vreo cinci tusete şi dacă socotim numai cinci litere de fiecare cuvânt rezultă că pentru a transmite o scurtă informaţie de zece cuvinte erau necesare 250 de asemenea tusete. Şi ce puţine lucruri se pot spune în zece cuvinte!”, scria Ion Diaconescu. Vreme de cinci ani, acesta a fost singurul mod de a comunica cu alţi oameni.

 

Citiâi mai multe pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama