UBB

Pagina de istorie: Nicolae Titlulescu, aparatorul Etiopiei

Autor: bianca.padurean din 3 octombrie 2018, Vizualizari: 1 784

Pagina de istorie: Nicolae Titlulescu, aparatorul EtiopieiÎn data de 3 octombrie 1935, Italia fascistă declanşa invazia Etiopiei, stârnind astfel oprobiul Societăţii Naţiunilor care, la iniţiativa diplomatului român Nicolae Titulescu, a adoptat o serie de sancţiuni la adresa Italiei. Însă cele mai multe dintre aceste sancţiuni au fost lipsite de eficienţă, din cauza pactelor pe care Italia le avea cu Marea Britanie şi cu Franţa, scrie RFI în Pagina de istorie.


La sfârşitul secolului al XIX-lea, pe continentul african mai erau doar două state libere: Etiopia şi Liberia. Italia a reuşit să transforme o parte a teritoriului etiopian în colonie. Este vorba de teritoriul situat pe litoralul Mării Roşii, care este cunoscut în prezent sub numele de Eritreea.

 

În anul 1896, Italia încercase să transforme şi restul Etiopiei în colonie, însă fără succes: era pentru prima oară când o armată africană câştiga un război purtat împotriva unei mari puteri coloniale din Europa.

În anul 1935, dictatorul fascist Benito Mussolini a decis că este timpul ca Italia să îşi ia revanşa şi a declanşat ofensiva în Eritreea. Era pentru prima dată când Italia, care se numărase printre învingătorii din Primul Război Mondial, încălca atât de flagrant tratatele de pace care puseseră capăt conflagraţiei. Societatea Naţiunilor a condamnat agresiunea italiană şi a decis sancţiuni contra regimului de la Roma. Cel care a condus ofensiva diplomatică împotriva Italiei fasciste a fost ministrul român de Externe, Nicolae Titulescu. Era vorba de una dintre cele mai importante figuri ale diplomaţiei europene şi mondiale, în condiţiile în care Nicolae Titulescu a fost singura personalitate care a avut două mandate de preşedinte al Societăţii Naţiunilor.

 

La Holly Trinity Cathedral din Addis Abeba, unde se află mormântul Împăratului Haile Selasie, pe cupola principală, se găseşte o frescă reprezentându-l pe Nicolae Titulescu prezidând sesiunea Ligii Natiunilor de la Geneva, în momentul în care Împăratul Etiopiei, în iunie 1936, ţinea istoricul său discurs.

 

Citiţi mai multe pe RFI.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama