www.AutoPieseonline24.ro

Cum incepe scoala la Cluj? 82 de structuri nu au primit autorizatii sanitare, iar interesul pentru scolile profesionale si duale este in crestere

Autor: Claudiu.Padurean din 10 septembrie 2018, Vizualizari: 878

Cum incepe scoala la Cluj? 82 de structuri nu au primit autorizatii sanitare, iar interesul pentru scolile profesionale si duale este in crestere82 de structuri şcolare din judeţul Cluj nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, conform ultimului raport al autorităţilor judeţene. Acest lucru înseamnă că 12 la sută dintre spaţiile destinate educaţiei sau activităţilor conexe nu au primit autorizare, din diferite motive, dintre care cel mai frecvent este lipsa apei curente şi a canalizării. Autorităţile încearcă să remedieze cât mai curând aceste probleme. De asemenea, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi-a fixat drept prioritate dezvoltarea învăţământului profesional şi dual, în contextul crizei de forţă de muncă cu care se confruntă judeţul Cluj.


În ciuda investiţiilor din ultimii ani, aproximativ 12 la sută dintre structurile şcolare din judeţul Cluj nu au primit autorizaţii sanitare de funcţionare. În general, este vorba de şcoli din mediul rural care nu au acces la reţelele de apă şi de canalizare. Procentajul şcolilor neautorizate s-a redus constant în ultimii ani, însă mai există probleme, în special în satele izolate. Autorităţile şcolare încearcă să găsească soluţii pentru a-i sprijini pe elevii din aceste comunităţi, astfel încât copiii să poată să îşi continue studiile şi după ce termină gimnaziul. Una dintre soluţii poate fi reprezentată de învăţământul profesional şi de cel dual. În acest an, numărul locurilor disponibile în şcolile profesionale a crescut la 812, iar cel din şcolile duale a crescut la 480. Elevii acestor şcoli primesc lunar o bursă de 200 de lei din partea statului român, iar în foarte multe cazuri, aceasta este suplimentată cu burse oferite de companii private. Astfel, a crescut interesul copiilor faţă de aceste forme de învăţământ, spune inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus.

 

În cadrul şcolilor profesionale şi duale au fost create şi noi specializări, cerute de piaţa muncii. De exemplu, la Turda a fost creată o clasă pentru lăcătuşi pentru construcţii aerospaţiale, după ce în apropiere de oraş a fost deschisă o fabrică de avioane. De asemenea, conducerea Inspectoratului Şcolar are ca prioritate consolidarea învăţământului liceal şi gimnazial de calitate. În ultimii cinci ani, Clujul s-a situat constant în topul judeţelor cu cele mai bune rezultate la examenele de bacalaureat şi de capacitate.

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama