www.AutoPieseonline24.ro

Pagina de istorie: Unirea lui Mihai Viteazul, o afacere de familie?

Autor: bianca.padurean din 9 august 2018, Vizualizari: 1 639

Pagina de istorie: Unirea lui Mihai Viteazul, o afacere de familie?În 9 august 1601, pe un câmp de lângă Turda, era asasinat unul dintre cei mai importanţi domnitori din istoria medievală a românilor, Mihai Viteazul. El a rămas în istorie drept primul român care a unit cele trei state locuite de români din epoca sa. Însă în memoria contemporanilor săi, Mihai Viteazul a strălucit mai degrabă prin succesele sale militare împotriva Imperiului Otoman, scrie RFI în Pagina de istorie.


În august 1601, lângă Turda, un grup de mercenari valoni aflaţi sub comanda generalului Gheorghe Basta, comitea un asasinat care a rămas în istoria românilor.Soldaţii valoni l-au ucis pe Mihai Viteazul, un strălucit general şi, totodată, primul român care a unit cele trei state locuite de români: Valahia, Transilvania şi Moldova. Asasinii săi au acţionat la comanda generalului albanez Gheorghe Basta, care se afla sub comanda Habsburgilor.

 

 

Gheorghe Basta era unul dintre rivalii lui Mihai Viteazul şi dorea eliminarea principelui român pentru a deveni el însuşi guvernator al Transilvaniei. Până la urmă, după dispariţia domnitorului român, generalul Gheorghe Basta a devenit guvernator şi a rămas în istoria Transilvaniei prin cruzimea sa ieşită din comun.

 

 

Pe de altă parte, Mihai Viteazul a rămas în memoria contemporanilor săi drept un general strălucit. În 1593, el devenise domnitor al Valahiei sau Ţării Româneşti. S-a distins prin victoriile obţinute împotriva turcilor şi tătarilor. În 1599, Mihai Viteazul a devenit şi principe al Transilvaniei, ca urmare a victoriei obţinute împotriva lui Andrei Bathory, iar în 1600 a cucerit şi Moldova.

Unirea celor trei ţări locuite de români nu a durat prea mult, iar Mihai Viteazul a fost nevoit să ceară ajutorul împăratului austriac Rudolf al II-lea, suzeranul său. Rudolf al II-lea i-a acordat sprijin în bani şi în mercenari, însă a neglijat rivalitatea dintre Mihai Viteazul şi Gheorghe Basta.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama