www.AutoPieseonline24.ro

Pagina de istorie: Woodrow Wilson, cel mai bun presedinte american pentru romani

Autor: bianca.padurean din 4 iulie 2018, Vizualizari: 1 686

Pagina de istorie: Woodrow Wilson, cel mai bun presedinte american pentru romaniÎn 4 iulie, Statele Unite ale Americii îşi celebrează independenţa, proclamată în anul 1776. Această zi este cunoscută în întreaga lume datorită principiilor generoase cuprinse în Declaraţia de Independenţă, dintre care, poate, cel mai important este dreptul la libertate. Acest principiu a călăuzit activitatea unuia dintre cei mai importanţi preşedinţi americani, care a fost şi cel mai bun preşedinte american pentru români: Woodrow Wilson, scrie RFI în Pagina de istorie.


În urmă cu o sută de ani, Europa devenise un imens câmp de bătălie pentru armatele ţărilor implicate în Primul Război Mondial. Nimeni nu ştia, în 4 iulie 1918, cum va arăta Europa de după război. În Răsărit, Imperiul Ţarist se prăbuşise. În Rusia luaseră puterea bolşevicii, care se luptau cu armatele albe conduse de generali rămaşi loiali ţarismului. Cea mai mare parte a Ucrainei se afla sub controlul Puterilor Centrale, la fel ca şi cea mai mare parte a Balcanilor.

 

România, rămasă singură pe frontul de Est, fusese nevoită să semneze Pacea de la Buftea - Bucureşti, prin care pierdea teritorii în Dobrogea şi în Carpaţi, dar redobândea Basarabia. Pe Frontul de Vest şi pe Frontul din Italia, însă, Antanta obţinea tot mai multe victorii.

 

Balanţa conflagraţiei fusese schimbată de intrarea în război a Statelor Unite ale Americii. Această intrare în război fusese decisă de preşedintele Woodrow Wilson, care afirma că soldaţii americani nu luptă în Europa pentru câştiguri teritoriale, ci pentru a face lumea mai sigură pentru democraţie. Principiile lui Woodrow Wilson au fost sintetizate în 1918 într-o declaraţie în 14 puncte, care oferea popoarelor dreptul la o viaţă naţională proprie.

 

Preşedintele american a fost în măsură ca, la Conferinţa de Pace care a urmat Primului Război Mondial, să îşi impună viziunea în faţa unei elite europene fragilizată de război, de distrugerile materiale suferite de ţările beligerante şi de prăbuşirea imperiilor care dominaseră centrul, estul şi sudul continentului vreme de secole.

 

În baza principiilor wilsoniene, Marile Puteri au recunoscut Unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Maramureşulului, Crişanei, Banatului şi Transilvaniei cu Regatul României. Woodrow Wilson a rămas astfel în istorie drept unul dintre binefăcătorii poporului român.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama