www.AutoPieseonline24.ro

Pagina de istorie: Elie Wiesel, unul dintre cei mai vocali martori ai Holocaustului

Autor: bianca.padurean din 2 iulie 2018, Vizualizari: 1 698

Pagina de istorie: Elie Wiesel, unul dintre cei mai vocali martori ai HolocaustuluiÎn 2 iulie 2016 se stingea din viaţă unul dintre cei mai importanţi martori ai Holocaustului şi unul dintre puţinii laureaţi ai Premiului Nobel care avea origini româneşti. Supravieţuitor al lagărelor naziste ale morţii de la Auschwitz şi Buchenwald, şi-a dedicat viaţa relatării ororilor naziste şi pedepsirii celor vinovaţi de ele, scrie RFI, în Pagina de istorie.


Elie Wiesel a venit pe lume în toamna anului 1928, în Sighetu Marmaţiei.  Familia sa vorbea acasă idiş, iar Elie Wiesel a învăţat şi română, maghiară şi germană, precum şi ebraică. În anii 1930, comunitatea evreiască din Sighetu Marmaţiei, dar şi din restul României s-a confruntat cu un val în creştere de antisemitism.

 

În 1940, Transilvania de Nord, inclusiv Sighetu Marmaţiei, a fost cedată Ungariei, ţară care adoptase şi ea legi antisemite, pe care le-a înăsprit pe parcurs. Elie Wiesel s-a înscris la liceu la Debreţin, apoi la Oradea, de unde a fost exmatriculat ca efect al legilor antisemite.

În primăvara anului 1944, evreii din Ungaria şi din Transilvania de Nord au fost strânşi în lagăre de concentrare, iar familia Wiesel a fost trimisă spre Auschwitz. Imediat după sosire, mama sa, împreună cu sora lui, în vârstă de doar 7 ani, au fost ucise. Elie Wiessel, împreună cu tatăl său, au ajuns în lagărul Auschwitz-Birkenau. Tânărul din Sighetu Marmaţiei a avut ocazia să experimenteze oroarea nazistă în toată hidoşenia ei. La începutul anului 1945, pentru că Armata Roşie se apropia de Auschwitz, naziştii i-au trimis pe deţinuţi în ceea ce s-a numit Marşul Morţii spre lagărul din Buchenwald. Pe drum, tatăl lui Elie Wiesel a murit.

 

Tânărul maramureşean a supravieţuit însă, iar în 11 aprilie 1945 a fost eliberat de armata americană. Elie Wiesel a fost trimis în Franţa, unde, într-un orfelinat, a avut bucuria să îşi regăsească cele două surori care au supravieţuit şi ele deportării. În Franţa, Elie Wiesel s-a înscris la Universitatea din Sorbona, unde a studiat literatura, filosofia şi psihologia. La început, pentru a se întreţine, Elie Wiesel dădea lecţii de limba ebraică şi a lucrat ca dirijor de cor într-o sinagogă, apoi a început să scrie pentru diferite ziare.

 

În anii 1950, a vizitat Israelul şi a devenit cetăţean al acestui stat. Multă vreme, Elie Wiesel a fost atât de marcat de ororile Holocaustului încât nu a găsit puterea de a vorbi despre ele. Însă a spart gheaţa într-un interviu realizat de prietenul său, François Mauriac, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1952.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama