www.AutoPieseonline24.ro

Pagina de istorie: Povestea Ioanei d’Arc, cea fără de care Franţa era să nu mai existe

Autor: bianca.padurean din 30 mai 2018, Vizualizari: 1 376

Pagina de istorie: Povestea Ioanei d’Arc, cea fără de care Franţa era să nu mai existeÎn data de 30 mai, credincioşii catolici o sărbătoresc pe Sfânta Ioana d’Arc, o eroină simbol pentru Franţa şi un simbol al luptei pentru libertate. Există şi voci care spun că Ioana d’Arc ar fi fost de fapt schizofrenică, iar ceea ce a rămas în istorie drept vocile divine care ar fi îndemnat-o să elibereze Orleans-ul ar fi fost, de fapt, rezultatul unor probleme psihice. Dincolo de această controversă, Ioana d’Arc a rămas în istorie pentru faptul că a produs un moment de cotitură în războiul de 100 de ani, scrie RFI în Pagina de istorie.


Ioana d’Arc s-a născut în anul 1412, în Burgundia, la Domremy. A copilărit într-o Franţă devastată de război, pentru că regii Angliei, urmaşi ai ducelui de Normania, William Cuceritorul, aveau pretenţii la coroana franceză. Armata engleză, sprijinită de ducele de Burgundia, ocupase o mare parte din teritoriul Franţei. Mai mult, moartea regelui francez Carol al VI-lea a complicat situaţia şi mai mult. Fiul său fusese renegat de mama sa, Regina Isabela, care susţinea pretenţiile la tronul francez ale regelui englez Henric al V-lea, căsătorit cu o principesă franceză. Viitorul rege Carol al VII-lea al Franţei controla doar teritoriul de la sud de Loara.

 

În anul 1429, o tânără de 16 ani, Ioana d’Arc, a avut o viziune şi a mers la viitorul rege ca să i-o împărtăşească. Se spune că acesta a încercat să îi joace o farsă şi s-a deghizat, însă Ioana d’Arc  l-a recunoscut, după un semn divin, şi i-a dezvăluit patru profeţii.

 

Cazul tinerei a stârnit vâlvă, iar Ioana d’Arc a fost interogată de clerici şi de teologi, care în cele din urmă au fost convinşi de răspunsurile ei. Tânăra a primit o armură, un drapel, precum şi dreptul de a conduce o armată. Ea a reuşit să stârnească o adevărată fervoare religioasă şi a pornit să elibereze Orleans-ul, asediat de multă vreme de englezi.

 

A obţinut o victorie cu un imens impact psihologic, pentru că era pentru prima dată după multă vreme când francezii îi învingeau pe englezi. Trupele franceze au prins curaj, astfel încât au urmat şi alte victorii, în urma cărora Ioana d’Arc a impus ungerea ca rege a principelui Carol al VII-lea, act ce i-a oferit regelui statutul de suveran legitim.

 

După încoronarea de la Reims, Ioana d’Arc a încetat să mai audă vocile divine care îi conduseseră acţiunile. Ea a mai participat la o serie de lupte, însă fără prea mare succes. În 24 mai 1430, Ioana d’Arc a fost luată prizonieră de un cavaler burgund şi apoi a fost vândută regelui Angliei.

 

Aflaţi ce s-a întâmplat cu Ioana d’Arc din Pagina de istorie.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama