UBB

Pagina de istorie: Conflictul dintre ”Adevărul”, ”Dimineaţa” şi ”Universul” soldat cu arderea ziarelor

Autor: bianca.padurean din 29 mai 2018, Vizualizari: 1 352

Pagina de istorie: Conflictul dintre ”Adevărul”, ”Dimineaţa” şi ”Universul” soldat cu arderea ziarelorArderea scrierilor incomode pentru autorităţi, sau a celor care postulau idei contrare curentului opiniei publice dintr-o anumită perioadă, are o lungă istorie. Unul dintre cele mai celebre cazuri este arderea bibliotecii din Alexandria, însă exemplele pot continua. În 1936, în România era în plină desfăşurare un conflict între ziarele „Adevărul” şi „Dimineaţa”, cu orientări de stânga şi curentul promovat de ziarul „Universul”, cu înclinaţii şi simpatii germanofile. Aflaţi din Pagina de istorie a RFI cum s-a soldat acest conflict de idei.


În primăvara şi vara anului 1936 se declanşează în presa românească conflictul dintre două grupări, cu tendinţe diferite. Pe de o parte, vorbim despre curentul susţinut şi promovat de ziarele „Adevărul” şi „Dimineaţa”, conduse în perioada respectivă de Mihail Sadoveanu, cu certe orientări de stânga, şi curentul promovat de ziarul „Universul”, condus de Stelian Popescu, cu înclinaţii şi simpatii germanofile. Atacurile din paginile ziarelor cu tiraj naţional au culminat însă cu manifestări de stradă, cu gesturi extreme care au dus la ridicarea unor aşa-zise ruguri purificatoare, în care erau topite paginile ziarelor.

 

Boicotul se declară Duminică 21 Iunie şi continuă o săptămână. Ecoul în masa şi conştiinţa opiniei publice româneşti este desăvârşit. […] Conducerea gazetelor iudeo-comuniste obligă pe toţi lucrătorii din tipografiile lor să iasă în stradă, sub conducerea unor încercate elemente comuniste şi să se opună violent propagandei paşnice a echipelor studenţeşti”, scria ziarul ”Universul”.

 

Aceste tulburări au cuprins treptat întreaga ţară. Boicotul ziarelor de stânga a avut şi efecte economice directe. Ziarele ”Adevărul” şi ”Dimineaţa” au avut scăderi vertiginoase de tiraj, după ce populaţia a început să le boicoteze vânzările. La un moment dat, 80% din tirajul celor două ziare ajunsese să fie retur, scrie istoricul clujean Felix Ostrovschi în lucrarea sa ”Şi clujenii ard slovele”.

”Şi e numai un început de manifestare a redeşteptării instinctului naţional”, scria ziarul ”Universul” în 1936: „Astă seară, la ora 8, tineretul universitar naţionalist a făcut o manifestaţie împotriva ziarelor <<Dimineaţa>> şi <<Adevărul>>. Un grup de studenţi a adunat aceste două ziare evreo-comuniste de la chioşcuri şi le-a dat foc.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama