www.AutoPieseonline24.ro

Pagina de istorie: Când Mengele, ”îngerul morţii”, a ajuns la Auschwitz

Autor: bianca.padurean din 24 mai 2018, Vizualizari: 1 385

Pagina de istorie: Când Mengele, ”îngerul morţii”, a ajuns la AuschwitzÎn 24 mai 1943, în complexul concentraţionar Auschwitz-Birkenau era trimis un căpitan SS cu pregătire de medic şi de antropolog. Misiunea sa nu era aceea de a-i trata pe deţinuţii care trăiau şi sufereau în condiţii inumane, ci aceea de a-i supune pe aceştia unor experimente care stârnesc şi azi repulsie şi revoltă. Acest medic german a căpătat supranumele de ”îngerul morţii”. Numele sau era Josef Mengele, scrie RFI in Pagina de istorie.


Josef Mengele s-a născut în Bavaria, într-o familie de industriaşi. A studiat medicina şi antropologia la Universităţile din München, Bonn şi Viena şi a obţinut, în 1935, doctoratul în antropologie. După aceasta, el s-a mutat la Frankfurt, la Institutul pentru Biologie Ereditară şi Igienă Rasială, o creaţie pseudo-academică susţinută de nazişti, care doreau ca teoriile lor despre rasele umane să fie susţinute şi de instituţii cu reputaţie în lumea ştiinţifică.

 

Josef Mengele aderase deja de câţiva ani la ideologia nazistă. El făcuse parte dintr-o organizaţie paramilitară care a fost încorporată în trupele SA naziste.

 

În 1938, el a obţinut un al doilea doctorat, în medicină, cu o teză care susţinea teoriile promovate de nazişti. Din 1940, a servit ca medic pentru unităţile Waffen-SS. În 1942, în timp ce servea în divizia SS Viking, a fost rănit pe frontul de est, din Rusia. A fost trimis acasă şi declarat inapt pentru front. A primit rangul de căpitan şi a fost trimis în complexul concentraţionar Auschwitz-Birkenau, scena unora dintre cele mai oribile acte din istoria omenirii.

 

Josef Mengele a fost direct implicat în Holocaust, în cel mai josnic mod. La Auschwitz şi-a căpătat supranumele de ”îngerul morţii”. Mai întâi, el se implica în trierea prizonierilor care ajungeau în lagărele de concentrare. Cu un singur gest, trimitea mii de oameni direct în camerele de gazare.

 

S-a implicat şi în experimente cumplite făcute asupra gemenilor proveniţi din familiile de romi şi de evrei internate în lagărele naziste ale morţii. Printre altele, injecta substanţe chimice în ochii copiilor, în încercarea de a le schimba culoarea. Alteori, le amputa diferite membre. Erau şi deţinuţi care erau fierţi de vii, pentru că doctorul Mengele dorea să ştie până la ce temperatură rezistă oamenii. De asemenea, nazistul a făcut experimente şi pe pitici, inclusiv pe membrii familiei Ovitz, artişti de circ originari din România.

 

Citiţi mai multe în Pagina de istorie a RFI.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama