www.AutoPieseonline24.ro

Pagina de istorie: Dracula, produsul unui ”fake-news” fabricat de... saşi

Autor: bianca.padurean din 18 mai 2018, Vizualizari: 1 327

Pagina de istorie: Dracula, produsul unui ”fake-news” fabricat de... saşiÎn 18 mai 1897, scriitorul irlandez Bram Stoker publica la Londra romanul Dracula. Lucrarea l-a transformat pe voievodul român Vlad Ţepeş într-o celebritate mondială, însă nu în calitate de personaj istoric real, ci în calitate de personaj literar, în ipostaza unui vampir însetat de sânge. În prezent, dincolo de literatură, Dracula a devenit unul dintre cele mai importante branduri turistice româneşti, scrie RFI în Pagina de istorie.


Cel mai cunoscut personaj literar cu origini transilvănene este Dracula. O întreagă planetă ştie legenda sângerosului vampir care a fost, în cele din urmă, anihilat în Marea Britanie. Evident, legenda lui Dracula are prea puţin în comun cu personajul real reprezentat de voievodul şi principele Vlad Ţepeş, care a purtat supranumele de Dracula, pentru că era fiul prinţului cavaler Vlad Dracul. Însă scriitorul irlandez Bram Stoker a cunoscut legendele medievale scornite de saşii ardeleni pe seama lui Vlad Ţepeş. Voievodul Valahiei s-a aflat în repetate rânduri în conflict cu saşii pentru că aceştia i-au sprijinit pe cei care încercau să îi uzurpe tronul lui Vlad Ţepeş.

Represaliile ordonate de voievodul de la Târgovişte au fost deosebit de drastice, iar saşii nu au fost deloc scutiţi de pedeapsa favorită a domnitorului valah, trasul în ţeapă.

 

Drept urmare, orăşenii saşi au tipărit şi răspândit în întreaga Europă broşuri care conţineau o mulţime de calomnii la adresa lui Vlad Ţepeş. Aceste broşuri au ajuns şi la Londra, unde Bram Stoker a găsit în ele o sursă bogată de inspiraţie pentru romanul care a devenit una dintre cele mai bine vândute cărţi din istorie. Interesul pentru personajul-vampir a dus, în cele din urmă, şi la creşterea interesului pentru personajul istoric real numit Vlad Ţepeş.

 

Citiţi întregul articol pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama