UBB

Pagina de istorie: Filmuleţul anti-Disney a lui Gopo, premiat cu Palme d'Or la Cannes

Autor: bianca.padurean din 17 mai 2018, Vizualizari: 4 215

Pagina de istorie: Filmuleţul anti-Disney a lui Gopo, premiat cu Palme d'Or la CannesÎn 1957 un român lua Marele Premiu Palme d'Or la Cannes. Numele lui era Ion Popescu Gopo. În plină eră comunistă, unui artist român îi erau reunoscute meritele pe plan internaţional. Gopo a fost premiat pentru filmul de animaţie ”Scurtă istorie”, în care personajul principal era o caricatură a unui om. Aflăm mai multe din Pagina de istorie de a RFI.


Un omuleţ cu capul oval, doar două puncte în loc de ochi şi o linie pe post de gură a făcut senzaţie la Cannes în 1957. Bineînţeles, este vorba despre cel care avea să fie numit ”omuleţul lui Gopo”, personajul unui scurtmetraj de animaţie, de numai 10 minute, numit ”Scurtă istorie”, care a cucerit lumea celei de-a şaptea arte prin simplitatea desenului, dar şi prin complexitatea mesajului.

 

Reputatul critic şi istoric francez Georges Sadoul scria, după vizionarea filmului la Cannes: „Nu ştim nimic despre realizatorul şi autorul Ion Popescu Gopo, care trebuie să fie tânăr. Filmul său acumulează în zece minute idei poetice, într-o povestire umoristică plină de ritm şi de imaginaţie. Este foarte important că filmul său nu datorează cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici şcolii cehoslovace, nici celei sovietice. Acest filmuleţ a fost la Cannes o descoperire care trebuie semnalată cu strălucirea unui mare premiu”.

 

După cum o mărturisea chiar Ion Popescu Gopo, într-o „scurtă istorie autobiografică”, el a intrat în lumea animaţiei la numai 16 ani, cu un foarte scurt metraj, Lobodă, în 1939. Gopo mărturisea că în primele sale desene animate a încercat, totuşi, să îl imite pe Disney. Când am văzut că nu poate să egaleze perfecţiunea lui tehnică, a început să facă filme anti-Disney. ”Frumuseţe –  nu, culoare – nu, gingăşie – nu. Singurul domeniu în care puteam să-l atac era subiectul”, spunea Gopo la vremea respectivă. 

 

Citiţi mai multe pe rfi.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Social / International

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama