UBB

Pagina de istorie: Ziua în care un milion de români l-au întâmpinat pe Regele Mihai

Autor: bianca.padurean din 26 aprilie 2018, Vizualizari: 1 540

Pagina de istorie: Ziua în care un milion de români l-au întâmpinat pe Regele MihaiÎn data de 26 aprilie 1992, un milion de români fremătau pe străzile Bucureştiului. Ei îl aşteptau pe Regele Mihai I al României, care primise, în sfârşit, permisiunea autorităţilor de la Bucureşti pentru a reveni în ţară. Un număr atât de mare de oameni s-a mai strâns la o manifestare publică în Bucureşti doar şapte ani mai târziu, cu prilejul vizitei Sfântului Papă Ioan-Paul al II-lea, scrie RFI în Pagina de istorie.


Primăvara anului 1992 a fost marcată de negocieri intense între reprezentanţii autorităţilor din Bucureşti şi staff-ul Regelui Mihai I. Regele dorea să revină în ţară după o perioadă de aproape cinci decenii de exil şi după ce, în 1990, fusese alungat din nou din România de către reprezentanţii puterii instalate în decembrie 1989.

 

Negocierile referitoare la vizita Regelui Mihai I au fost decise de intervenţia unor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum arhiepiscopul Pimen al Sucevei. Biserica Ortodoxă Română începuse canonizarea voievodului Ştefan cel Mare, iar arhiepiscopul Sucevei a spus că procesul de canonizare nu putea fi finalizat fără prezenţa Regelui, care era Unsul lui Dumnezeu, potrivit teologiei ortodoxe.

Drept urmare, în sâmbăta Paştelui, Regele Mihai I, Regina Ana şi alţi membri ai Familiei Regale au ajuns la mănăstirea Putna, unde au participat la Utrenia Învierii. Autorităţile de la Bucureşti au încercat să îi descurajeze pe cei care doreau să participe la slujba oficiată în prezenţa Majestăţilor Lor. Însă atunci când Poliţia a restricţionat accesul rutier, mii de oameni au luat-o pur şi simplu peste câmp pentru a merge la mănăstirea Putna.

 

O zi mai târziu, Regele Mihai I şi Regina Ana au pornit spre Bucureşti. Pe traseu, ei au fost primiţi cu pâine şi sare. Însă nimeni nu putea să îşi imagineze entuziasmul cu care Regele României a fost primit în Bucureşti. Presa vremii, inclusiv CNN, relata că un milion de oameni s-au strâns într-un lanţ viu pe străzile Capitalei. Oamenii scandau ”Nu mai vrem 10 Mai/Fără Regele Mihai !”, ”Trăiască Regele!”, cântau ”Cristos a Înviat” sau, pur şi simplu, plângeau. Maşina în care se aflau Regele şi Regina înainta cu greu prin mulţime. La Arcul de Triumf, pur şi simplu, mulţimea a condus maşina regală pe sub acest simbol al victoriei.

 

Jurnaliştii şi istoricii au notat că trecerea Regelui pe sub Arcul de Triumf era o răzbunare simbolică împotriva istoriei, care privase Armata Regală Română, victorioasă pe Frontul de Vest, de o defilare care i s-ar fi cuvenit la finalul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Mai departe, Regele Mihai I a mers pentru liturghia Învierii la Biserica Sfântul Gheorghe. Mulţimea de români strânsă pe străzile Bucureştiului devenea tot mai compactă, iar oamenii îl ovaţionau pe Regele întors din exil. Regele Mihai I s-a întors apoi la hotel, unde i-a primit pe reprezentanţii cultelor creştine, pe cei ai mediului cultural, precum şi pe liderii Opoziţiei democratice.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama