www.AutoPieseonline24.ro

Pagina de istorie: Ce au găsit soldaţii americani în lagărul de la Buchenwald

Autor: bianca.padurean din 11 aprilie 2018, Vizualizari: 1 110

Pagina de istorie: Ce au găsit soldaţii americani în lagărul de la BuchenwaldAcum exact 73 de ani, soldaţii americani au intrat în lagărul nazist de la Buchenwald, de unde au eliberat câteva zeci de mii de evrei rămaşi în viaţă. Ce au găsit americanii la Buchenwald a şocat o lume întreagă. Aflaţi despre ororile găsite în lagărele naziste de concentrare din Pagina de istorie a RFI.


La 11 aprilie 1945, soldaţii americani au intrat în lagărul nazist de la Buchenwald şi au încremenit. Ceea ce au descoperit acolo depăşea cu mult orice imaginaţie. Prizonierii înfometaţi au luat cu asalt turnurile de supraveghere în încercarea de a obţine controlul lagărului. În după-amiaza aceleiaşi zile, Divizia 89 Infanterie a Statelor Unite a pătruns în Buchenwald. Americanii care au fost martorii teribilelor descoperiri au fost atât de impresionaţi încât au ordonat locuitorilor oraşului Weinmar să viziteze lagărul ca să vadă cu propriii lor ochi ororile naziste. Peste 20 de mii de oameni au fost găsiţi în tabăra de concentrare, toţi piele şi os, cu ochii aproape ieşiţi din orbite, îmbrăcaţi în zdrenţe. În blocul nr. 10 din lagăr americanii au găsit 500 de femei evreice rezervate „experienţelor” ştiinţifice.

 

În baraca numărul 66, au găsit peste 1000 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 8 şi 20 de ani, toţi evrei de origine maghiară, poloneză, română sau litualiană, care scăpaseră de ”soluţia finală”. Jumătate dintre ei au primit viză pentru Franţa, ceilalţi au plecat spre Elveţia, Marea Britanie sau Statele Unite. Printre ei se găsea şi Elie Wiesel, cel care avea, ulterior, să povestească lumii, prin literatura sa, ororile din lagărele de concentrare şi să primească Premiul Nobel pentru Pace. Aceşti copii şi-au pierdut familiile în circumstanţe tragice, au fost puşi la muncile cele mai oribile în infernul lagărului de la Buchenwald, şi-au pierdut identitatea şi chiar copilăria.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama