www.AutoPieseonline24.ro

UBB a deschis un Centru de Diplomatică şi Paleografie Documentară Medievală

Autor: Claudiu.Padurean din 31 martie 2018, Vizualizari: 1 083

UBB a deschis un Centru de Diplomatică şi Paleografie Documentară MedievalăUnitatea de cercetare TRANS.SCRIPT. Centrul de Diplomatică şi Paleografie Documentară Medievală, o iniţiativă a mai multor cadre didactice şi cercetători ai Universităţii Babeş-Bolyai, a fost inaugurată vineri. 


Noul centru de cercetare ştiinţifică doreşte să coroboreze eforturile specialiştilor Universităţii Babeş-Bolyai cu cele ale colegilor din Bucureşti, Iaşi, Târgu-Mureş, Sibiu şi alte centre universitare pentru explorarea şi valorificarea patrimoniului cultural transmis în formă scrisă documentară pe teritoriul României, în Evul Mediu şi în zorii modernităţii, în strânsă relaţie cu evoluţiile istorice de pe întregul teritoriu românesc şi din Europa apuseană, centrală şi sud-estică.

 

Instrumentul principal de interogare a trecutului în cadrul acestui grup de lucru este paleografia, o disciplină extrem de puţin cultivată în mediile academice din România şi din străinătate. Trei obiective majore, deopotrivă flexibile şi interdependente, reprezintă baza programatică a activităţii „TRANS.SCRIPT”: didactic, prin alcătuirea unor instrumente de predare a disciplinelor universitare grupate în jurul scrierii medievale, precum paleografia, diplomatica, sigilografia, filigranologia etc.; de publicare, prin iniţierea şi promovarea unei serii distincte de publicaţii (editare şi interpretare) de surse scrise medievale şi premoderne; de cooperare, deopotrivă interdisciplinară (prin apel la specialişti în istoria dreptului, în geografie istorică ori în discipline filologice sau în sfera ştiinţelor informatice etc.) şi internaţională (prin dialog cu mediile avansate de cercetare în domeniu).

 

La deschiderea noului centru au luat cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai şi membru în Comitetul Ştiinţific al Centrului TRANS.SCRIPT, precum şi lect. dr. Adinel Dincă, directorul noii structuri de cercetare.

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama