UBB

Pagina de istorie: Cum a ajuns nepotul Regelui Carol I moştenitor al Coroanei României

Autor: bianca.padurean din 19 martie 2018, Vizualizari: 1 193

Pagina de istorie: Cum a ajuns nepotul Regelui Carol I moştenitor al Coroanei RomânieiÎn data de 19 martie 1889, Parlamentul din Bucureşti îl proclama drept Principe Moştenitor al României pe principele Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. Nepotul de frate al Regelui Carol I al României îşi asuma astfel oficial calitatea de moştenitor al Coroanei de Oţel. Peste câteva decenii, Ferdinand I avea să devină Regele Marii Uniri. Citiţi mai jos conintul rubricii Pagina de istorie, a RFI România.


Anii 1880 au fost deosebit de frământaţi pentru dinastia română. În martie 1881, Carol I a fost proclamat Rege al României, după ce câştigase independenţa ţării pe câmpul de luptă. Însă liderii politici români erau îngrijoraţi în legătură cu viitorul dinastiei, pentru că unicul copil al Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta, Principesa Maria a României, murise în 1874, la doar patru ani.

 

Potrivit Constituţiei din 1866, Coroana României ar fi urmat să fie moştenită de unul dintre fraţii lui Carol I. În 1880, a fost încheiat Pactul de Familie, prin care fraţii lui Carol I renunţau la orice pretenţii la tronul României. În aceste condiţii, dreptul de a moşteni Coroana de Oţel revenea fiilor fratelui mai mare a lui Carol I, Principele Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, care, la un moment dat, fusese ales Rege al Spaniei, dar care trebuise la renunţe la tronul de la Madrid din cauza opoziţiei Franţei.

 

Fiul cel mai mare al lui Leopold, Principele Wilhelm, a renunţat, la rândul său, în 1886, la orice drepturi la Coroana României şi a preferat statutul de moştenitor al Casei de Hohenzollern-Sigmaringen. În aceste condiţii, speranţele Regelui Carol I s-au legat de cei doi fii mai mici ai fratelui său, Leopold. Este vorba de principii Ferdinand şi Carol, care au venit pentru prima dată în România în 1881, cu prilejul serbărilor încoronării lui Carol I ca Rege al României.

 

Pentru că Ferdinand a fost, în principiu, de acord să devină principe al României, Regele Carol I i-a trimis, din 1883, un profesor de limba română. Tânărul principe a studiat la Şcoala Militară din Düsseldorf, a devenit ofiţer al Armatei Imperiale Germane, apoi a urmat studii universitare în ştiinţe politice şi în economie la Leipzig şi la Tubingen.

 

Ferdinand a revenit în România, ţară pe care a început să o îndrăgească tot mai tare. În aceste condiţii, cu acordul său, Parlamentul din Bucureşti l-a proclamat în 19 martie 1889 Principe Moştenitor al României. Ferdinand a venit în ţară, unde a primit un fotoliu de senator de drept şi a fost numit ofiţer în armata română.

 

Citiţi care a fost destinul lui Ferdinand în Pagina de istorie a RFI.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama