www.AutoPieseonline24.ro

Pagina de istorie: Povestea de dragoste dintre Constantin Brâncuşi şi Maria Tănase

Autor: bianca.padurean din 19 februarie 2018, Vizualizari: 1 446

Pagina de istorie: Povestea de dragoste dintre Constantin Brâncuşi şi Maria TănaseÎn data de 19 februarie 1876, la Hobiţa, se năştea cel care avea să devină una dintre cele mai fascinante personalităţi artistice ale secolului XX. Este vorba de Constantin Brâncuşi, care este considerat de mulţi specialişti în artă nu doar cel mai mare sculptor român din istorie, ci şi cel mai mare sculptor al secolului trecut. Viaţa şi cariera lui Constantin Brâncuşi sunt bine cunoscute. Un episod interesant este reprezentat de povestea de dragoste pe care a trăit-o cu Maria Tănase, faimoasa cântăreaţă care a avut una dintre cele mai impresionante voci din România.

Constantin Brâncuşi şi Maria Tănase s-au cunoscut la Paris, în anul 1938. Marele sculptor era stabilit în capitala Franţei încă de la sfârşitul lui 1904 şi era un artist cu faimă mondială. Maria Tănase era o voce tânără, care devenise cunoscută în Bucureşti şi care fusese adusă la Paris de marele sociolog Dimitrie Gusti, care dorea să promoveze, prin intermediul unui recital al Mariei Tănase, o expoziţie de artă populară pe care o organizase în capitala franceză.

 

Dimitri Gusti a dus-o pe Maria Tănase în vizită la atelierul lui Constantin Brâncuşi. După câteva ore, Dimitrie Gusti a observat puternica atracţie dintre cei doi şi s-a retras. Maria Tănase a rămas două zile şi două nopţi în atelierul sculptorului român. Povestea de dragoste dintre ei a devenit cunoscută rapid, pentru că amândoi cunoscuseră celebritatea. Constantin Brâncuşi avea 62 de ani, iar Maria Tănase 25.

 

Cei doi au participat împreună, în 1939, la Expoziţia Internaţională de la New York, ultimul eveniment de acest fel înainte de izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial. Maria Tănase i-a cântat preşedintelui american Franklin Delano Roosevelt. După întoarcerea în Europa, cei doi s-au despărţit. Neînţelegerile lor porneau de la artă. Constantin Brâncuşi îi reproşa Mariei Tănase predilecţia sa pentru bocetul popular şi lipsa de interes pentru căutarea esenţei cântecului antic.

 

Ce s-a întţmplat cu relaţia dintre cei doi aflaţi din Pagina de istorie, rubrică a RFI.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama