www.AutoPieseonline24.ro

Clujul de ieri: O misterioasă tentativă de furt la Banca Naţională din Cluj

Autor: felix.ostrovschi din 30 noiembrie 2017, Vizualizari: 3 507

Clujul de ieri: O misterioasă tentativă de furt la Banca Naţională din ClujRedăm în rândurile următoare un material din paginile ziarului „Patria”, apărut la Cluj în primăvara anului 1933, care ne semnalează şi câteva din pericolele care planau asupra clujenilor interbelici.


Clujul de ieri: O misterioasă tentativă de furt la Banca Naţională din Cluj„O îndrăzneaţă tentativă de furt s-a produs în cursul zilei de ieri la Banca Naţională din Cluj, tocmai în orele de prânz, când ghişeele băncii erau supra aglomerate cu diferite lucrări curente. Tentativa de furt s-a întâmplat la casieria băncii, unde servitorul Alexandru Uleşan de la Banca italo-română din Cluj, avea de făcut o plată de peste 150.000 lei.

 

Cum s-a întâmplat tentativa

 

Alexandru Uleşan s-a prezentat tocmai la casă cu banii într-o geantă pentru a face plata. La un moment dat, cineva din apropiere l-a făcut atent că a scăpat pe jos o hârtie de 500 de lei. Aplecându-se ca să ridice hârtia de jos, Uleşan a constatat cu surprindere că din teancul de bancnote avute în geantă lipseşte un pachet de 100 bucăţi a 500 lei. Dându-se alarma, a fost mobilizat întreg serviciul de apărare al Băncii, închizându-se poarta şi fiind avizată în grabă Poliţia.

 

Arestările

 

Imediat după ce a fost avizată Poliţia, domnul Drăghici, şeful biroului judiciar, însoţit de către domnii Marpozan şi Moholeanu, au descins la Bancă începând percheziţiile necesare. Cu ocazia acestor percheziţiuni au fost arestaţi doi inşi cari au părut suspecţi, anume Dumitru Marian cu un soţ al său din Bucureşti despre cari se crede că ar fi fost autorii tentativei. În ce priveşte banii, Poliţia a găsit cei 50.000 lei subt un covor în holul Băncii.

 

Identificările

 

Transportaţi la Poliţie cei doi arestaţi au declarat că nu au nici un amestec în această afacere, ambii fiind agenţi voiajori cu abonamente pe C.F.R. şi că au fost la bancă pentru a se informa asupra unor sume de bani pe cari le aşteaptă. Nu recunosc că hârtia de 500 lei ar fi fost a lor. Ba ce e mai mult, confruntaţi la poliţie cei doi arestaţi au declarat că nu se cunosc.

 

Infractori internaţionali?

 

În baza datelor adunare cu ocazia cercetătorilor, Poliţia crede că cei doi cetăţeni arestaţi ar fi autorii tentativei de furt de la Banca Naţională şi că ei fac parte dintr-o bandă internaţională de răufăcători. În această privinţă, pentru a-şi putea verifica informaţiunile, Poliţia a făcut raport telegrafic la Bucureşti cerând cazierul celor doi arestaţi. Cercetările Poliţiei sunt îngreunate şi prin faptul că arestaţii neagă că ar fi avut vreo legătură, deşi au tras ambii la acelaşi hotel. Cercetările continuă”. [„Patria”, Anul XV, nr.62, Cluj, 19 martie 1933].

dle templates freefilm online


Categoria: Social / Life Style

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama