www.AutoPieseonline24.ro

Premiu internaţional pentru proiectul clujean Food Waste Combat

Autor: Claudiu.Padurean din 12 noiembrie 2017, Vizualizari: 1 469

Premiu internaţional pentru proiectul clujean Food Waste CombatFood Waste Combat, un proiect al JCI Cluj de reducere a risipei alimentare, a fost desemnat cea mai bună iniţiativă locală de responsabilitate socială din reţeaua mondială JCI. Este vorba de o organizaţie neguvernamentală internaţională care reuneşte aproximativ 200.000 de tineri din peste 120 de ţări.


Decernarea premiului a avut loc la Congresul Mondial JCI de la Amsterdam, unde au participat câteva mii de reprezentanţi şi delegaţi din aproape toate statele lumii. Este prima dată când la un congres mondial JCI e premiat un proiect din România. La congres a luat parte şi Kofi Annan, fost secretar general ONU şi fost membru JCI.

 

„Acest premiu ne motivează şi mai mult să continuăm iniţiativele de conştientizare şi reducere a risipei alimentare în România. E o mare bucurie să fim premiaţi la nivel mondial. Distincţia primită ne demonstrează din nou că tema este una de interes la nivel mondial, că merită să ne unim forţele şi să acţionăm în continuare. Avem planuri mari pentru următorul an. Vrem să lucrăm împreună cu supermarketurile, consumatorii, restaurantele, mass-media şi să ne implicăm din punct de vedere legislativ în problema risipei alimentare. Avem o echipă dedicată, formată exclusiv din tineri voluntari, iar alături de noi vrem să-i aducem în acest demers şi pe reprezentanţii instituţiilor, magazinelor, restaurantelor, şcolilor şi, desigur, pe consumatori”, afirmă preşedintele JCI Cluj, Corina Brânduşan.

 

Echipa Food Waste Combat pregăteşte încheierea de parteneriate cu reţele comerciale cu ajutorul cărora să valorifice mâncarea cu risc de risipă şi să o direcţioneze către beneficiari clujeni din medii defavorizate. În plus, membrii proiectului vor lansa o campanie de audit a risipei din restaurante, vor lansa un ghid de consum al alimentelor şi vor continua campaniile de informare în şcoli.

 

Mai mult, membrii JCI Cluj au iniţiat recent o nouă dezbaterea publică a legii privind reducerea risipei alimentare şi vor propune realizarea de campanii naţionale de informare pe principalele canale media.

 

„Anul acesta a fost un adevarat roller coaster. Am început cu cinele comunitare - evenimente unde am gătit în comunitate, doar din legume şi fructe salvate de la risipă. Am prins suficient curaj şi entuziasm să continuăm şi să ne facem o strategie care a primit premiul TEDx Eroilor în primăvara acestui an şi 4.000 de euro oferiţi de Arobs Transilvania Software. Anul 2017 a însemnat pentru noi patru cine comunitare şi ajutor oferit unui adăpost de noapte din Cluj, prezenţa la trei festivaluri clujene, campanii de educare şi ateliere practice Food Waste Combat în trei şcoli. Suntem o echipă de 10 voluntari şi avem alături mulţi alţi oameni care ne-au oferit sprijinul, colaborarea şi serviciile lor pro-bono, pentru simplul fapt că şi ei cred în cauza noastră. Colaborăm în prezent cu echipe care fac aplicaţii mobile de reducere a risipei (JustNow şi TimeToEat Romania), cu avocaţi şi activişti, cu oameni implicaţi în proiecte de cercetare”, a spus Camelia Gui, Project Manager Food Waste Combat.

 

Persoanele care doresc să se implice în proiect pot să participe ca voluntari la acţiunile Food Waste Combat sau să dea mai departe mesajul proiectului.

 

„Să ne amintim că risipa alimentara poate fi combătută uşor, chiar din acest moment. Cum? Să devenim mai responsabili cu alegerile făcute la cumpărături, să planificăm mai bine felul în care consumăm alimentele. Şi mai ales, prin implicare activă: dând acest mesaj mai departe. Convingerea mea e ca noi, românii, vom evolua ca societate doar atunci când vom învăţa să ne pese şi de binele celor din jur, nu doar de cel propriu. Şi se pare că facem paşi mici, dar siguri, în direcţia aceasta. Vă las cu îndemnul nostru, al proiectului Food Waste Combat: Locul mâncării e-n farfurii, nu-n pubele!”, mai spune Camelia Gui.

dle templates freefilm online


Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama